Kirja-arvostelussa Kuntoon kuukaudessa


Kuntoon kuukaudessa on suomalainen kirja+ DVD-paketti, jolla jumppaamalla 30 päivää olet kunnossa. Sinällään kirja ja DVD olivat ihan ok, ei läheskään huonoimmasta päästä mitä  pikakuureja löytyy, mutta yleisesti haluan nostaa muutaman asian esille.

- viikko, kuukausi, 30 päivää, mikä vaan aikaraja jolla luvataan laihtumista, huippukuntoa tai siipien kasvua, on naurettavaa kun kyse on ihmisistä, jotka biologiansa ja psykologiansa vuoksi ovat hyvin yksilöllisiä. Toki tuloksia saa jo lyhyessäkin ajassa ja Kuntoon kuukaudessa ei fiksusti erittele minkälaisia tuloksia aikaiseksi pitäisi saada.

- liikunta on eduksi vaikka paino ei muuttuisi grammaakaan, mutta valitettavasti pelkällä liikunnalla ei keskiverto suomalainen yleensä ihan haluamaansa ulkoiseen kuntoon pääse.

- paasto ennen jumppakuurin aloitusta on aivan naurettavaa ajan ja henkisen energian tuhlausta.

Perehdytään sitten hiukan siihen kuinka kirja aiheita käsittelee.

Johdannossa kerrotaan kuinka me olemme osa luontoa ja luonto ei voi pahoin eivätkä luonnonvaraiset eläimet sairasta elintasosairauksia kuten flunssaa. Jos olette ikinä kuulleet afrikkalaisesta sikarutosta, hirven ekinokokista tai CWD:sta niin tiedätte, että eläimet sairastavat ihan itsekseenkin. Monille elämänmuutosoppaille tämä luontoon kuuluminen on kuitenkin yleinen lause jolla ihmisiä saadaan mukaan.

Johdannon jälkeen kerrotaan, että muutos ei ole helppoa, takapakki kuuluu asiaan ja muuten, et sitä kuntoa ilman kunnon ruokaa saa. Tämän jälkeen tuodaan esiin, että ennen jumppaohjelman aloitusta voisi kokeilla viikon paastoa ja päivittäisiä suolihuuhteluita. Kumpikin näin ammattilaisen näkökulmasta aivan turhia mutta mikäs siinä jos haluat sotkea elimistösi tasapainoa ja tunkea vettä takapuoleesi.

Sitten itse asiaan eli jumppaan. Kirjassa on selkeästi esitelty jumppaliikkeet ja ohjelma joka on kaksitasoinen. Kumpikin taso on erikseen esitelty DVD:llä ja niiden lisäksi on venyttelyvideo. Vaikka kirjan nimi on kuntoon kuukaudessa, voi kolmekymmentä jumppapäivää jakaa oman kuntonsa mukaan viidelle, kuudelle, kahdeksalle tai kymmenelle viikolle, jolloin ollaan jo kaukana kuukaudesta, mutta huomattavasti todennäköisemmin suoritettu kaikki jumpat. Joka tapauksessa puolessa välissä vaihdetaan ykköstasolta kakkostasolle. Viiteen viikkoon tungettuna jumpat jakautuvat siten, että kuutena päivänä jumpataan ja yhtenä levätään. Jossain vaiheessa epäilemättä alkaa puuduttaa vetää samoja liikkeitä päivästä toiseen.



Loput kirjasta onkin vain liikkeiden esittelyä. Kokeilin itse jumppaa ja DVD-jumitti tietokoneella ja jouduin katsomaan sitä vähän hassuissa pätkissä. Mukana oli todella hyviä liikkeitä ja sitten oli niitä liikkeitä, joita rikkinäisellä ranteella ei tehdä, eli käytännössä koko lattiaosuus. Ensin siis lämmitellään ja tehdään seisaaltaan ja sitten vaihdetaan lattialla tehtäviin lihaskuntoliikkeisiin.

Oma kärsivällisyyteni kesti kolme päivää jumppaa ennen kuin napsulonkka ja rytmihäiriöt sekä tylsistyminen veivät innon. Sinällään tykkäsin videon tyylistä paljon ja haaveilenkin jumppahuoneesta, jossa olisi ruutu seinällä ja voisi lähteä jumppatunnille milloin haluaa. Kirja ei ollut, kuten sanoin kaikkein huonoimpia mitä olen nähnyt, mutta silti olisin toivonut siltä enemmän paneutumista.

Nykyaikana mieluummin otan kirjan kunnollisena ja etsin zumbavideot netistä.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie