lauantai 9. joulukuuta 2017

Jouluun valmistautumista


Mie tykkään alottaa joulufiilistelyn kohtuu aikasin marraskuun puolella, vaikka en sinällään kaupallisesta joulusta hirveästi välitä. Joulukuun alussa on jo sitten suvantovaihe ja vaihde kiristyy mitä lähemmäs aattoa tullaan. Etenkin kun olen joulun töissä, on se fiilistely pitkin pimeää syksyä oleellisempaa kuin itse jouluaatto ja -päivät. Joululaulut ovat yksi itselleni tärkeä asia joulussa, toki muutakin pitää kuunnella kun aloittaa niin aikaisin. Jouluradio on soinut joka vuosi omillani asumisen ajan. Kuuntelen netin kautta niin voin vaihtaa tyyliä fiiliksen mukaan.


Kauneimmat joululaulut soivat monessa kirkossa tänä ja ensi viikon sunnuntaina, mutta itse kuuntelen nykyään lähinnä Jouluradion Kauneimmat joululaulut kanavan kautta. Kotona asuessa Kauneimmat oli äidin kanssa yhteinen traditio mutta maailmalla molempien kotiseurakuntieni kirkot ovat olleet moderneja kirkkoja, joissa fiilis ei mielestäni ole yhtä hyvä kuin vanhassa maalaiskirkossa. Kauneimpiin joululauluihin liittyy myös lahjoitus ja monet muutkin tahot keräävät joko rahaa tai lahjoja köyhille nyt joulun alla. Tänä vuonna päädyin Kuopion Joulupuukeräykseen.


Pimeään syksyyn kuuluvat myös jouluvalot ja kynttilät. Nämä kuvat ovat äidin viimevuotisia asetelmia ja kuvatkin äidin ottamia. Edellisessä kämpässä poltin itsekin paljon kynttilöitä, mutta tässä uudessa ei oikein ole paikkaa muualla kuin keittiössä ja vietän sillä puolella niin murto-osan, ettei kannata. Toisaalta astmaatikon ei kannattaisi muutenkaan hirveästi poltella kynttilöitä. Opiskelija-asunto on kyllä muutoinkin vähän hankala koristeluiden kanssa.

Yksi tärkeimmistä joulunodotukseen kuuluvista asioista on lumi. Sen suhteen tilanne vain valitettavasti vaihtelee päivittäin. Eilen tuli taas aivan jäätävästi lunta ja pyllähdin tai itse asiassa polvistuin kun lumi peitti liukkaan kohdan ja sitten hävisikin alta. Mutta kyllä fiilis on aivan eri lumisessa maisemassa kuin pimeässä ja loskaisessa.


Toki joulunodotukseen kuuluu paljon muutakin, kalenteria auotaan kuukauden verran ja jouluherkkujen maistelukin on hiljakseen aloiteltu. Pikkujoulut on onneksi kaikki jo juhlittu, kouluhommia riittää joulun ylikin mutta pikkuhiljaa pääsee rauhoittumaan. Olen iloinen siitä, että jouluun saa oikeasti rauhoittua vaikka töihin meneekin, en kestäisi jos pitäisi olla juhlimassa pikkujouluja vielä viimeisinä viikonloppuina ja stressata kauppojen kassajonoissa lahjojen kanssa. Käyn itse ensi viikonloppuna suuremmat ostokset kun isä tulee auton kanssa ja sittenpä viikon päästä maanantaina saan aloittaa työt.

Mitkä asiat kuuluvat sinun joulunodotukseesi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti