Joulun haittavaikutukset

Ensi viikolla on jo jouluaatto ja sitä seuraavalla viikolla juhlitaan uutta vuotta. Kaikille ja kaikkialla joulu ei kuitenkaan ole iloinen asia. Niillä joilla asiat ovat hyvin, on närästys jouluruuista ehkä suurin haittavaikutus, mutta monelle lapselle ja aikuisellekin joulua varjostavat yksinäisyys, köyhyys, päihteet ja jopa pelko. Ihan täällä Suomessakin.

Olin tällä viikolla tupakointiin liittyvän kurssin luennolla ja siellä nousi esiin se, kuinka sekä isän, että äidin tupakointi voi vaikuttaa lapsen kehitykseen ja koko loppuelämään. Samalla rupesin miettimään alkoholin käyttöä niin raskausaikana kuin myöhemminkin lapsen elämässä. Joulun aikaan harva on pystynyt välttymään Anna lapselle raitis joulu -mainokselta.

Joulu on vuoden suurinta viinien menekkiaikaa Alkoissa ja kohtuullinen glögin maistelu kuuluu suuren osan jouluun. Lapselle kuitenkin jo pikkuhiprakassa olevat aikuiset voivat näyttäytyä ahdistavina kun desibelit nousevat ja käytös muuttuu.

Pari faktaa alkoholiin liittyen:

-suurin osa haitoista ja kustannuksista tulee ainakin (ainakin omasta mielestään) kohtuullisesti käyttäjien alkoholinkulutuksesta.

-suurin osa onnettomuuksista sattuu kotona.

-kohtuukäytön raja on kertakulutuksella miehille 7 annosta ja naisille 5 annosta. Eli pari isoa lasia punkkua ruualla ja glögi jälkkäriksi on jo naisilla siinä rajalla.

-viikottaisen kulutuksen rajat ovat naisille 16 annosta ja miehille 24 annosta viikossa. Etenkin joulu-uusivuosi-akselilla täyttyy melkoisen helposti.

-yli 65- vuotiaille suositellaan korkeintaan 3,5 annosta kerralla ja 8 annosta viikossa.

Ruuasta puhutaan, että sillä ei ole väliä mitä joulun ja uuden vuoden välillä syö vaan mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä. Alkoholin kanssa tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, sillä huonolla tuurilla viikonkin aikana ehtii tehdä vauriota elimistölleen. Ja ainakin kuusi on syytä koristella ennen glögiä, sillä tikkailla kiipeily tähteä laittaessa on usein jo ihan riittävän riskialtista ilman alkoakin.

Omissa jouluissa viinit ja glögit ja konjakit ovat kuuluneet pöytään aina eikä varsinaisia ylilyöntejä ole sattunut yksittäisiä tapaninpäivän pilkkikisoja lukuunottamatta. Kun vertaa nyt jälkikäteen kotikulutusta noihin viitettä antaviin rajoihin, niin ei aika harvassa on joulupöydän täysikäinen joka noissa rajoissa pysyy.

Moni miettii ja lupaa aloittavansa uuden elämän tammikuussa. Lupaillaan tipatonta, laihdutusta, tupakoinnin lopettamista ja mitä kaikkea ikinä halutaankaan vuoden päästä olla. Entäs jos joitain tapoja miettisi jo ennen joulua? Ehkä sitä tipatonta ei tarvitse viettää tammikuussa  jos joulun aikaan vähän jo himmailee.

Luennolla tuli ilmi myös se, kuinka alkoholi ja tupakka yhdessä nostavat esimerkiksi suusyövän riskiä huimasti enemmän kuin yksikseen. Nähtiin ihanan karseita syöpäkuvia ja kuinka alaleuka rakennetaan uusiksi metallista ja luusiirteistä. Jos pelottelu ei kannusta lopettamaan tai vähentämään niin onneksi niitä myönteisiä vaikutuksiakin on paljon.

Muutama vinkki vielä joulun haittavaikutusten helpottamiseen alkoholin ja tupakoinnin vähentämisen lisäksi:

- närästyksen ehkäisemiseksi syödään pienemmissä erissä ja vähemmän rasvaista eikä käydä pitkälleen närästyksen alkaessa, koska makuulla olo vain pahentaa oloa. Sen sijaan kokeile pystyssä oloa ja tarvittaessa käsikauppalääkkeitä.

- ruokamyrkytysten ehkäisemiseksi muistetaan pitää jouluruuat kylmässä

- huomio liukkaus ulkona, meillä ainakin kirkon portaat ovat perinteisesti aikas liukkaat

- kynttilöitä poltetaan vain valvotusti ja turvallisessa paikassa

- unohdetaan joulukiire ja tehdään hommat rauhassa, suurin riski satuttaa itsensä on hosuessa

- kaikkien mielenterveyden vuoksi kovaäänisten lelujen patterit voivat unohtua hankkia

- ja joulun jälkeen varaudutaan uuteen vuoteen hankkimalla ja käyttämällä niitä suojalaseja

Terve järki ja ennakointi, niin saadaan viettää turvallista joulua. Suosittelen myös varaamaan apteekista jouluksi närästyslääkkeen lisäksi kipu- ja kuumelääkettä ja harkitsemaan muutoinkin flunssavarautumista, paikoin nuhakuumetta on reilusti ja joulun matkailu tuppaa lisäämään tsänssiä sairastua. 

PS. Jos uuden vuoden lupauksen toteutus mietityttää niin ainakin alkoholin, tupakoinnin ja painonpudotuksen suhteen työterveys ja terveyskeskus osaavat auttaa. Monesta kunnasta myös löytyy liikuntaneuvontaa ilmaiseksi tai hyvin pikkurahalla. Ihan kaikkien uuden vuoden lupausten suhteen emme terveydenhuollossa osaa auttaa, mutta ainakin kuuntelemme.

Mielelläni otan kommentteja ja kysymyksiä vastaan.






Kommentit


  1. Kaikkien mielenterveyden vuoksi kovaäänisten lelujen patterit voivat unohtua hankkia.
    Tähän voin yhtyä täysillä :D
    Elämäntavoissa olisi paljonkin petraamista, mutta alkon käyttö on jäänyt kokonaan pois, eikä harmita yhtään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie