lauantai 23. joulukuuta 2017

Joulu


Kotona ollessa jouluperinteitä on paljon ja oikeastaan aatto menee aina samalla kaavalla, lähes minuuttiaikataululla. Hämmennyin kovasti kuin aikoinaan selvisi, että muut katsovat koko päivän telkkaria pyjama päällä, koska meidän joulussa ei pyjamia nähdä. Ne joulut kun olen poissa kotoa ovatkin sitten totaalisen pyjamajouluja kun aamulla vaihdan päälle päiväpyjaman, hiipparoin töihin, vaihdan työpyjaman, vaihdan takaisin päiväpyjamaan ja sitten kotona yöpyjamaan. Mutta mitäs muut hommaavat kotona?


Koristeet ovat pysyneet vuosikausia melko samoina. Aarikan tontuissa on jotakin herttaisen jouluista.


Kuusta emme joka vuosi jaksa laittaa, mutta viime vuonna hoksatut irtonaiset ledikynttilät auttavat kovasti koristelupuuhissa kun jokainen kynttilä laitetaan yksikseen kuuseen. Kuusi koristellaan jossain vaiheessa ennen joulua ja yleensä jo valmiiksi väsyneenä ja pikkuveli saa siitä aikaan stand up shown.


Käymme perheen kanssa aamulla saunassa jos jaksamme ja ehdimme. Serkut tulevat puolilta päivin katsomaan joulurauhan julistuksen ja sen jälkeen syödään puuro. Joulurauhan julistus kuunnellaan oikeasti hiljaa tai kuuluu äkkiä Turvat kiinni! Nykyään koko porukka ei mahdu enää pöydän ääreen joten puuron syönnissä ollaan luovia.


Meidän suvun kunniavartiovuorot ovat perinteisesti ennen joulukirkkoa, kahdesta kolmeen partiota tulee jos kaikki olemme paikalla. Seisomme siis kunniavartiossa puoli tuntia lumipuvuissa hautausmaalla.


Nykyään kaikki eivät enää lähde aaton hartauteen, mutta itselleni se kuuluu jouluun jos olen kotona.


 Kirkon aikana ja sen jälkeen auto ja miesväki katoaa ja joissain kodeissa vierailee joulupukki.


Päiväkahvit juodaan jossain välissä. Kirkon jälkeen vaihdetaan paremmat juhlavaatteet päälle ja aletaan valmistella iltaruokaa joka syödään sitten kun auto ja kadonneet miehet ovat palanneet.


Ennen ruokailua luetaan vielä jouluevankeliumi, yleensä vanhalla käännöksellä. Kaikki osaavat sen kyllä jo ulkoa kun sen jälkeen kun nuorimmaisetkin oppivat lukemaan, vuoro kiertää serkussarjassa.


Kun porukassa oli vielä pieniä, pukki kävi vieraisilla, mutta viime vuosina olemme jakaneet lahjat itse kun olemme jo isoja. Lahjojen jaon jälkeen syödään jollain aikataululla lisää ja raaputetaan arpalahjat eikä yleensä voiteta paljoa mitään. Illemmalla aukaistaan ehkä telkkaria ja kuunnellaan konsertteja. Nukkumaan mennään myöhään ja joulupäivä himmaillaan ja syödään mitä jäi. Tapaninpäivään mennessä jouluruoka alkaa tympiä osaa porukasta ja siirrymme pizzaan.

Minkälaisia aaton perinteitä teillä on? Vietättekö pyjamajoulua vai kierrättekö sukuloimassa?

Saa nähdä onko omassa pyjamajoulussa muuta raportoitavaa kuin menin töihin ja menin nukkumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti