lauantai 16. joulukuuta 2017

Jouluruokaa


Yksi joulun "pääasioista" on ruoka ja herkut. Jouluna saa yölläkin syödä jne... Toisaalta koko joulun herkutteluhan on lähtenyt ihan yleisesti käsistä kun joulunaluspaastosta on siirrytty kuukauden kestävään pikkujoulukauteen. Mutta kyllä tulee itselläkin aivan liikaa herkuteltua joulun aikaan. Tai siis oikeastaan joulunalusaikaan.


Panda oli vissiin teettänyt kyselyä missä järjestyksessä suklaat syödään rasiasta ja tässä on minun mallini. Ensin vähiten hyvät eli vadelmamarmeladi ja hasselpähkinä, sitten toiselta puolelta niin, että ananas ja toffee jää viimeseksi, koska parhaat, sitten toinen puoli ja vasta sitten alas.


Silloin kun olen kotona joulun, joulua vietetään isolla porukalla ja jokaisella on oma lempparikonvehtinsa. Yleensä serkusten joululahjat ovatkin fazerin kääreellisiä konvehteja, paitsi että ukille pitää olla Budapestejä.


Itse olen monena vuonna tykännyt Haribon pikkupussipaketista, joka oli sitten tänä vuonna pilattu laittamalla sinne vääriä karkkeja 😒Tortut, piparit ja tähtipullat kuuluvat tietysti jouluun, mieluiten glögin kanssa. Itsehän tykkään enemmän piparitaikinasta ja pipareiden suhteen olen hyvin tarkka mitkä ovat hyviä. Kahvikakuista tykkään muuten mutta joulunaikaan kun kuivattuja hedelmiä ja etenkin rusinoita tungetaan kaikkeen niin voi yäk, en tykkää yhtään.

                                                    

Meillä puuro on perinteisesti syöty lounaalla, mutta yksinasuessa puuroa syödään joulukuussa noin kerran viikossa milloin milläkin aterialla. Äitin keittämä puuro on kyllä paras, mutta arkena saattaa mennä valmispuurokin. Kanelilla ja sokerilla. Mantelista ei väliä.

                                                     

Karjalanpaisti on kotona ollut pitkälti arkiruoka. Ensimmäistä kertaa syödään yleensä viikonloppuna mutta sitten syödään sitä seuraavat kolme päivää ja se aina vaan paranee kun uudelleen lämmittää. Niimpä joulupöydässä ei kaiken muun lisänä ole enää karjalanpaistia. Sen sijaan on piirakat ja leipä  ja kalat ja mädit ja laatikot ja herneet ja ehkä sata tuhatta muuta asiaa, mutta kaikkein parasta on alkuruokana oleva jauhelihapasteijat ja lihaliemi. Nykyään huomattavasti helpotettuna. Mummo teki aikoinaan pasteijat itse ja isomummo kuulema keitti lihaliemenkin. Muutoinkin joulupöytä on helpottunut kovasti valmislaatikoiden myötä. Laatikoiden menekki on niin pientä, että turhaa vääntää itse jos ei välttämättä halua ja Saarioisten äidit helpottavat kyllä työssäkäyviä äitejä.


Kinkku on perinteisesti miesten hommaa, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että unohtuu jossain vaiheessa joko vähän turhan kuumalle tai jotakin muuta, mutta tuloksena yleensä on sopivan ylikypsä kinkku, sillä kinkun pitää olla oikeasti kunnolla kypsynyt. Kaupan ja joidenkin ruokapaikkojen valmissiivukinkku on mielestäni hirveää, oikeassa kinkussa on ihan eri tavalla rakennetta. Ja sinappia päälle.


Viime jouluna kokeilussa oli myös vegekinkku, joka näytti siltä, että jätin maistelematta ja kuulema ei ollut mikään makuelämys. Uutta oli myös bataattilaatikko, jonka tein itse. Sitäkin jäi puoli laatikkoa yli vaikka ihan hyvää olikin.


Vanhoihin perinteisiin on hyvä sotkea uusia ideoita. Ainakin silloin kun ne on tehty suklaasta.


Piparitaloa en ole ollut itse väkertämässä pitkään aikaan mutta yleensä sellainen joka joulu on. Kerran kokeilleena, ei kannata syödä sitä sängyssä kuten tässä. Seuraava yö on kohtuu epämukava.

Nyt pitäisi keksiä mitä ostaa ja tekee evääksi joulun ajalle töihin. Yhden joulun olen syönyt pelkkää pitsaa, muutoin aika perinteisillä eväillä, makaroni-jauhelihamössöllä ja valmis puurolla olen tainnut joulut vetää.

Mitä jouluruokaperinteitä teillä on? Ja mikä suklaa kuuluu jouluun?

2 kommenttia:

  1. Jouluun kuuluu Pandan juhlapöydän konvehdit. Muulloin en suklaakonvehteja syö mutta jouluun ne kuuluu!

    VastaaPoista
  2. Suklaakonvehdit kuuluu ehdottomasti jouluun! Mä voisin kyllä syödä niitä helposti ympäri vuoden :D Fazerin piparkakkusuklaa on myös ihan sikahyvää 😍😍

    VastaaPoista