Innie vai outie

Jodel on kyllä loppumaton blogiaiheiden lähde kun kirjoittaa terveydestä ja seksistä. Anonyymissä palvelussa on helppo heittää mitä tahansa, mutta aina välillä nousee aiheita, joita on hyvä käsitellä myös vähän vakavammin. Viimeksi tänään törmäsin kommenttiin siitä, kuinka pimpit nyt eivät ole nättejä. Yleensä kommenteista on luettavissa, että kirjoittaja on miespuolinen. Mielestäni on aika ristiriitaista todeta melkein peräkkäisissä lauseissa että pimppi on ruma ja sitten valittaa kun sitä ei saa. Eikö se sitten ole vain sama vetää käteen, jos ei osaa nauttia toisen elimestä?

Olen ammatillisessa mielessä nähnyt sen verran monta alapäätä, että ne näyttävät kaikki aikalailla samalta. Lähinnä huomion herättävät hiivan leyhähdys, kunnon sissijuustot tai suihkuava veri. Monelle vulvalliselle on sen sijaan epäselvää, miltä siellä alapäässä oikein näyttää. Penikselliset ovat yleensä katselleet ja räpläilleet vehkeitään pikkupenskasta asti, mutta vulvaa on hankala nähdä kunnolla itse ilman peiliä ja sormilla levittämistä.

Lue lisää: Mitä gynellä tapahtuu?

Vulva eli naisen ulkoiset sukupuolielimet eli häpykukkula, klitoris, sisemmät ja ulommat häpyhuulet, virtsaputken ja emättimen suuaukot ja väliliha. Vulvan väritys vaihtelee hennon vaaleanpunaisesta tummanruskeaan ja muusta ihosta poikkeava väritys johtuu hormoneista. 

Lue lisää: Endometrioosi


Kuva Duodecimin kirjasta Seksuaalisuus

Inniellä tarkoitetaan puhekielessä vulvaa, jossa ulommat häpyhuulet ovat suuremmat kuin sisemmät ja peittävät ne näkyvistä. Outiella taas päinvastaista, eli sitä kun sisemmät häpyhuulet näkyvät seistessä ulompien häpyhuulien välistä. Ylläolevassa kuvassakin näkyy nimikkeinä isot ja pienet häpyhuulet. Nämä nimitykset tulevat latinasta ja villinä veikkauksena heittäisin, että jonkun miehen päästä. Kuten Freud päätti, että vain emätinorgasmi on oikea orgasmi, niin joku päätti että "innie" on ainoa anatominen malli, jonka mukaan häpyhuulet nimettiin ja kaikki anatomian kuvat piirrettiin. 

Lue lisää: Valmis seksiin?

Kumpikaan malli ei ole väärä tai epänormaali, meidän kaikkien anatomia poikkeaa kirjoihin piirretystä. Sisemmät häpyhuulet ovat limakalvon peittämät ja poimuiset ja niissä on todella paljon herkkiä hermonpäitä. Ulommat häpyhuulet ovat ihon peittämät ja ihon myötä niissä on myös rauhasia ja karvoja. Ihon alla on ihonalainen rasvakudos, jonka paksuus vaihtelee kuten muunkin elimistön rasvan määrä. 

Eli periaatteessa mitä enemmän naisella on rasvaa, sitä todennäköisemmin on "innie".  Mutta lihava nainenhan on myöskin ruma. Vaikeaa tämä miellyttäminen. Tämä nyt vain sivuhuomautuksena.

Koska sisemmät häpyhuulet ovat niin herkät, saattavat ne aiheuttaa epämukavuutta esimerkiksi urheillessa, jos ulommat häpyhuulet eivät suojaa niitä. Myös hyvin keskenään erikokoiset sisemmät häpyhuulet voivat tuntua epämukavilta ja aiheuttaa hankausta esimerkiksi tiukoissa vaatteissa. Suuren painonpudotuksen jälkeen ulommat häpyhuulet saattavat roikkua ja aiheuttaa hankaumia. Näitä ongelmia voidaan korjata labioplastia-nimisellä leikkauksella. Pornossa inniet ovat yleisempi näky ja naiset tekevät leikkauksia myös pelkästään kosmeettisista syistä. Jokainen toki päättää omasta kehostaan, mutta itse en näe miksi valmiiksi täydellistä pitäisi korjata. Alapäät ovat kauniita sellaisina kuin ovat.  

Lue lisää kirjoista: Vau, mikä vagina! 
 
Kuva Mayes Midwifery-kirjasta
 
 
Englanninkielisessä kuvassa on vähän enemmän osia merkattuna kuin suomenkieliseen. Molemmissa on merkattu immenkalvo, joka kuten toivon mukaan jo tiedätte, ei ole mikään emätintä kokonaan peittävä kalvo vaan ennemminkin kuun sirpin tai renkaan muotoinen jäännös. Immenkalvo ei katoa minnekkään ensimmäisessä yhdynnässä, se vaan venyy ja pysyy mukana loppuelämän. Bartholinin rauhaset ovat useimmille vieras asia, sillä ainakaan omissa terveystiedon kirjoissa niitä en muista olleen kuvattuna. Bartholinin rauhaset eritävät emättimen aukkoa kosteuttavaa limaa. Normaalisti niitä ei huomaa, mutta ne voivat tulehtua todella kivuliaasti. Onneksi kyseessä on melko harvinainen vaiva.

On äärimmäisen tärkeää, että tunnemme, kaikensukupuoliset, oman alapäämme. On vaikea tunnistaa sairauksia ja esimerkiksi sukupuolielinten syövät voivat levitä pahemmiksi, jos ei tunnista mikä on normaalia ja mikä poikkeavaa. 

Ja kyllähän se vaan on niin, että jos sitä pillua meinaa saada, niin olisi syytä tuntea se. Kerran saattaa vielä saada, vaikkei tietäisi mitä tekee mutta uusinta jää kyllä saamatta.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus