Ilman näitäkin elää

 Blogeissa näkee välillä etenkin minimalismiin liittyen listoja tyyliin "30 asiaa joita en osta". Välillä niistä saa ihan kivasti aihetta pohtia omia kulutustottumuksia mutta toisaalta ne ovat välillä hölmön tuntuisia. Koska kyllähän meistä jokainen saa listattu vaikka kuinka monta asiaa, jotka jäävät omien kulutustottumusten ja  -tarpeiden ulkopuolelle. En itsekään osta vauvanvaippoja tai valtamerialuksia kun ne eivät ole millään lailla oleellisia elämässäni. Toisaalta en voi koskaan tietää ettenkö olisi 10 vuoden päästä akuutissa valtamerialuksen puutteessa. Tai ehkä sittenkin voin. 

 

Listoista muuten tulee aika helposti jollain tapaa toisenlaisen elämäntavan tuomitsevia ja niitä tehdessä näkökulmat jäävät väkisin kapeiksi kun listoja tehdään vain omasta näkökulmasta käsin. Vai mikä on fiiliksesi listan lopussa?

Tässä kuitenkin asioita, joiden puutteen en ole huomannut elämää kovin paljoa heikentävän.

1. Kahvinkeitin; aivan totaalinen turhake. Omistan kyllä siis kahvinkeittimen mutten ole sitä kaapista kaivanut kahteen vuoteen. Samaan kategoriaan menee periaatteessa kahvi ja suodatinpussit, paitsi että suodatinpusseista on ihan näppärä syödä hampurilaisia. Ei tosin tarvetta ostaa.
 
2. Televisio; tietokoneen tai kännykän ruutu riittää vallan hyvin. Viikonloppuisin ei tule välttämättä avattua koneeltakaan ruutua.

3. Kokovartalopeili; ei ole tullut ostettua uutta sitten muuton. Kylppärin ovi heijastaa kohtalaisen hyvin ja jos vaate on siisti päälle pukiessa ja mukava päällä niin aika pitkälle pärjää sillä. 

4. Peitevoide ja aurinkopuuteri; omistan kyllä kumpiakin mutta käytän niin harvoin, että ihmettelen miksi omistan. 

5. Tiskikone; okei tätä olen kaivannut viimeiset viisi vuotta mutta en niin paljoa, että alkaisin vuokra-asunnossa purkamaan kaapinovia ja hyllyjä saadakseni koneen paikoilleen. 

6. Hiustenkuivain; turhake jota käytän kerran vuodessa.

7. Wolt (ja Foodora); en ole kertaakaan käyttänyt kumpaakaan. Käytän tosin lähipizzerian kotiinkuljetusta.

8. Alkoholi; jätin jo vuosia sitten. Tosin puhdistuaineena ja käsidesinä tosi jees. 

9. Tupakka, kannabis; kannabiksella tosin on lääkekäyttöä mutta sitä pitäisi saada tutkittua lisää ja standardoitua annostus ja minimoitua haitat, jotta siitä saadaan luotettava ja turvallinen lääke. 

10. Crossfit ja padel; olen vallan hyvin pärjännyt ilmankin.

Millaisia ajatuksia lista herätti?

Listat siitä "mitä ilman ei voi elää" on käänteisenä ihan yhtä hölmön tuntuisia. Läheiset on tietysti monelle tärkeitä mutta kyllä nekin jossain vaiheessa kuolee ja elämä jatkuu. Liikuntakyky tai jokin urheiluharrastus on monelle tärkeä mutta useimmilla elämä jatkuu vammautumisesta tai sairastumisesta huolimatta. Nykyään puhelin taitaakin oikeastaan olla kaikkia listoja ja vaikka luurissa iso osa meidän elämää onkin, kyllä se elämä jatkuu ilman sitäkin, ellei ole tarpeen soittaa 112.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie