Paluu hormonaaliseen ehkäisyyn

Helin ja minun ihmiskokeet jatkuu. Minä päädyin aloittamaan minipillerit uudestaan muutaman kuukauden tauon jälkeen, koska en kokenut oloani mukavaksi epäsäännöllisen kierron ja aina väärään aikaan osuvien menkkojen kanssa. Ehdin kuitenkin opetella kuukupin käytön ja totesin sen melko lailla mahtavaksi kunhan vain opin käytön muutaman testailun jälkeen. Kuukupissa ehkä parasta on se, että vuodon määrän näkee konkreettisesti. Pienikin pisara verta näyttää siteeseen tai alushousuihin imeytyneenä valtavalta mutta todellisuudessahan keskimääräinen kuukautisvuoto on vain 10-80ml kuussa. Heli kuulumiset löydät alta.

Kirjoitin syyskuun puolivälin tienoilla tästä samasta aiheesta. Löydät postauksen tästä. Kokeilin olla ilman hormonaalista ehkäisyä 12 vuoden yhdistelmäehkäisypillereiden käyttämisen jälkeen. Tuolloin yhdistelmäpillereiden lopettamisesta oli kulunut viisi kuukautta.


Suurin pelkoni, kuukautiskipujen palaaminen, oli ennakkotietojen valossa todennäköistä. Näin ikävä kyllä kävi lokakuussa täysin yllättäen keskellä yötä. Mikä siinä onkin, että kuukautiskivut ajoittuvat aina öihin ja sikeästi nukkuessa ennättävät voimistua, ennen kuin niihin herää? Koska en ole muutamaan vuoteen yhdistelmäpillereiden myötä tarvinnut kuukautiskipuihin kuin ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä, niillä täytyi mennä tälläkin kertaa. Viikko oli tuskainen. Saman toistuessa marraskuussa päätin, etten aio näitä kipuja sietää, ellei ole aivan pakko. Kuukautiset ovat normaali asia, mutta mielestäni ei ole normaalia, että ne haittaavat elämänlaatua, jos asiaan on mahdollista vaikuttaa.


Opiskelijaterveydenhuollossa lääkäriin ei ollut mahdollista päästä ennen tammikuuta, mutta terveydenhoitajan kautta oli mahdollista saada minipillerit. Olen lukenut minipillereistä paljon negatiivisia kokemuksia. Koska minulla oli hyviä kokemuksia yhdistelmäpillereistä ja jokainen keho on yksilöllinen, päätin kokeilla. Varovaisena toiveena on, että vuodot loppuisivat kokonaan, kuten minipillereiden käyttäjillä usein käy. Tällöin kuukautiskipuja olisi myös todennäköisesti vähemmän. Lääkäri määräsi Sandoz Desogestrel –merkkiset minipillerit.


Aloitin minipillerit seuraavien kuukautisten ensimmäisenä päivänä ohjeen mukaan. Kyseiset kuukautiset olivat tavanomaiset. Tiputteluvuoto on yleinen sivuoire, jota voi mahdollisesti välttää ottamalla pillerin mahdollisimman samaan aikaan joka päivä. Parhaani olen yrittänyt, vaikka suositeltu vaihteluväli saa ohjeen mukaan olla vain kolme tuntia (vrt. yhdistelmäpillereiden 12 tuntia). Toki tässä valmisteessa ehkäisyteho säilyy, kunhan pillerin ottaminen ei myöhästy yli 12 tuntia. Kuukautiskivut alkoivat 21 päivän päässä pillereiden aloituksesta ja viiden päivän todella runsas vuoto kaksi päivää myöhemmin tauoten välillä kahdeksi päiväksi alkaakseen sitten uudelleen. Olin jo melko tympääntynyt, vaikka tiesin tämän ”kuuluvan asiaan”. Tämän jälkeen on mennyt 24 päivää ilman vuotoja (eli koko kierto on jo 34 päivää), joten jännän äärellä ollaan toiveeni osalta.


Muuten olossa ei ole suuria muutoksia. Mielialani tasaantui nopeasti pillereiden aloittamisen jälkeen. Monillahan kuulostaa käyvän toisinpäin. Kehonpaino ei ole muuttunut eikä ihon kunto ole sen kummempi kuin ilman hormonaalista ehkäisyä. Iho tosin oli paremmassa kunnossa
 yhdistelmäpillereiden aikaan. Limakalvojen kuivuminen on myös yksi yleinen sivuoire. En ole tätä ainakaan vielä huomannut, mutta matkani minipillereiden kanssa on vasta alussa.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie