HORMOONI(TON)HIRVIÖ?

Meneillään on kahden naisen ihmiskoe. Sekä minä, että kaverini Heli olemme ei-raskautumistarkoituksessa jättäneet hormonaalisen ehkäisyn pois. Pillereistä ja muusta hormonaalisesta ehkäisystä puhutaan paljon negatiivista ja selvää onkin, että ne aiheuttavat osalle vakaviakin haittavaikutuksia. Sitten on toisia, joille hormonaalinen ehkäisy on elinehto, esimerkiksi endometrioosia sairastaville. Netistä löytyi aika heikosti tietoa siitä, miten kroppa on toiminut kun hormonaalisen ehkäisyn jättää pois. Sen vuoksi ensimmäisenä Helin raportti.


Kuukautiseni alkoivat 12,5-vuotiaana ja alavatsakivut jo aiemmin. Useiden lääkekokeilujen jälkeen aloitin yhdistelmäehkäisypillerit kipujen vuoksi vuonna 2007. Toisen merkin kohdalla gynekologi kehotti syömään niitä aina kaksi liuskaa peräkkäin, koska kivut eivät loppuneet. Olin hyvin tyytyväinen e-pillereiden käyttäjä. Nautin siitä, että tiesin aina tarkalleen, milloin kuukautiseni alkavat ja pystyin myös vaikuttamaan asiaan tarvittaessa. Migreeniaurojen alkamisen vuoksi jouduin lopettamaan e-pillerit huhtikuussa 2019 ja päätin kokeilla olla ilman hormonaalista ehkäisyä.

Tiesin, että ensimmäiset kuukautiset voivat tulla kuukausien päästä. Minulla meni 28 päivää. Muut kierrot ovat olleet 25, 23, 27 ja 29 päivää. Ennen e-pillereiden syöntiä kiertoni oli 21-36 päivää eli aika epäsäännöllinen. Tämä on yksi asia, joka on mietityttänyt e-pillereiden lopettamisen jälkeen sen lisäksi, että nyt kuukautiset tulevat tosiaan hallitsemattomasti joka kuukausi.


Ensimmäiset viikot olivat pahimmat. Mielialavaihtelut olivat minulle harvinaisen suuria ja varsinkin alakulon tunne oli välillä todella voimakas, vaikka kaikki oli yhtä hyvin kuin ennen. Nykyisin alakuloa esiintyy muutama päivä ennen kuukautisten alkamista. Sain myös epätavallisen voimakkaita tunnekuohuja, jos jokin asia ärsytti minua. Mielialat ovat onneksi tasoittuneet. Ennen minulla ei ollut kuin kipuja.


Ensimmäinen ovulaatio oli kivulias monta päivää. Varsinkin liikkuessa olo oli todella tympeä ja esimerkiksi pyöräillessä kaikki tien epätasaisuudet kävivät kipeää alavatsan seudulla. Nykyisin en tunne mitään. Libido vaihtelee kierron mukaan ja on ovulaation kohdilla korkeimmillaan, kuten luonto on sen tarkoittanutkin. Ihon kunto on heikentynyt. Teinivuosilta tutut yläselän ja rintakehän finnit palasivat. Tilanne on pahin kuukautisia edeltävän viikon ajan.


Ennakkoon eniten pelkäämäni kuukautiskivut ovat käsikauppasärkylääkkeillä hallittavissa, mikä on todella positiivista. Yhdet kuukautiset jopa alkoivat yllätyksenä, mikä on minulle täysin uutta. Kivut alkoivat aiemmin 1-2 päivää ennen vuotoa. Nyt minunkin on opeteltava kuljettamaan mukanani kuukautissuojia, mitä en ole tehnyt yli 10 vuoteen. Kipujen sijaan kehon turvotus kuukautisten aikaan on suurempaa ja hyvin epämiellyttävää kehonpainon noustessa 2-3 kg. Näkyy ja tuntuu. Vaikka tiedän, mistä tilanne aiheutuu ja minulla on ollut kuukautiset yli 20 vuotta, itseinhoa on silti haastavaa vältellä noina päivinä.


Vuoto on muuttunut niin, että ensimmäinen päivä on todella runsas ja sitten vuoto muuttuu tiputteluksi 2-3 päivän ajaksi aiemman tasaisen vuodon sijaan. Vuotopäivien määrä on sama kuin e-pillereiden aikaan.


Harrastan kuntosalia sekä maantiepyöräilyä. Hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksista harjoitteluun ja suorituskykyyn ei ole juurikaan tutkimustietoa, mutta näin yhden naisen näkökulmasta kuukautisista on nyt harjoitteluuni aiempaa enemmän haittaa (turvotus haittaa esimerkiksi hengityksen käyttöä keskivartalon tukena). Vaikka kyse on vain muutamasta päivästä kuukaudessa, on mielipaha suuri treenin epäonnistuessa mielialan ollessa jo ennakkoon mahdollisesti huono. Voimien puolesta en ole huomannut mitään eroa eivätkä kuukautiset yleisesti ottaen ole koskaan haitanneet harjoitteluani.

Puolisen vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä ei ole saanut minua täysin vakuuttumaan, että haluaisin jatkaa näin. Minipillerit tai hormonikierukka voisi olla seuraava vaihtoehto. Ehkä katson tilannetta vielä muutaman kuukauden, sillä onhan muutama kuukausi vähän verrattuna yli kymmeneen vuoteen. Pääasia kuitenkin on, että kehoni näyttäisi toimivan, kuten pitääkin.

Lue myös:Puoli elämää pillereillä

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie