Miten selviydyn yövuoroista?

Teen kahdesta kolmeen yövuoroa putkeen ja välillä nukkuminen ja niistä toipuminen sujuu paremmin, joskus huonommin. Yritän toki omalla toiminnallani parantaa unta sen minkä voin. Nämä muistiinpanot ovat viime viikon yövuoroista ja alkuviikon vapaista. Nyt olen taas ollut jo muutaman päivän töissä ja jään taas pariksi päivää vapaalle ennen seuraavaa ilta- ja yöpätkää.

Ennen ensimmäistä yövuoroa:

Tällä kertaa ensimmäinen yövuoro on iltavuoron jälkeisenä päivänä ja menin nukkumaan vasta puoli kaksitoista kun aamulla ei tarvinnut herätä kelloon. Nukun kesäisin pimennysverhot kiinni (verhot on kiinni yötä päivää) ja ikkuna auki. Nyt on ollut hiukan viileää ikkuna auki mutta se on aina vaan parempi nukkumisen kannalta.

Heräsin aamulla linnunlauluun ja nousin yhdeksän aikaan. Pesin pyykkiä, uusin kirjastonlainat ja tein pikkuhommia ennen aamupalaa. Päivällä kävin kastelemassa pikkuveljen kasvit ja kävin kaupassa. Pyrin aina käymään kaupassa ennen öitä niin, että pärjään nukkumapäivää seuraavaan aamuun asti eli tässä tapauksessa perjantaista tiistaiaamuun. Tällä kertaa ajattelin syödä koko viikonlopun kotona tortilloja ja töissä erilaisia salaatteja, cantaloupemelonia ja jotain jogurttia. Töissä on aina myös pieni kuivamuonapussi siltä varaa, että onkin isompi nälkä. Yövuoro-ostoksiin kuuluu myös herkkuja, koska olen todennut paremmaksi ostaa herkut virkeänä ennen yövuoroja kuin mennä väsyneenä ja nälkäisenä herkkuhimoissani kauppaan. Myös juomista pitää ostaa, sillä yövuorot turvottavat etenkin jos en juo riittävästi.

Ekan yön jälkeen kävelin päin ovenkarmia ja seuraavana aamuna yritin avata samaa ovea älyämättä että se on auki

Päivän elelen aika normaalisti, syön ja laitan eväät yöksi valmiiksi, teen pikkuhommia ja katson jotain sarjaa tai luen kirjaa. Tykkään tavallaan rauhoittaa yövuorojen alun eli vaikka teen hommia ja käyn kaupungilla niin en halua alle mitään isompaa. Noin neljän aikoihin menen sänkyyn, nukun tai kuuntelen äänikirjaa noin kuuteen tai seitsemään. Syön, juon kupin teetä tai otan kofeiinitabletin, (yritän vähentää energiajuomien käyttöä), pesen hampaat ja ehkä meikkaan. Pakkaan kamat ja lähden töihin puoli yhdeksän maissa. Tällä kertaa sain nukuttua noin tunnin ja puolitoista tuntia kuuntelin äänikirjaa ja naapureiden ääniä pihalta.

Ensimmäinen välipäivä:

Olin kotona pari minuuttia vaille kahdeksan. En ottanut illalla takkia ja kastuin sateessa. Olin sängyssä vähän ennen puoli yhdeksää, sitä ennen olin pessyt hampaat ja meikit ja syönyt pienen ja epäterveellisen aamupalan. Sain yöllä syötyä vain puolikkaan tonnikalasalaatin, eväspatukan ja juotavan jogurtin sekä juomisia kun ei vaan maistunut. Tarkoittaa sitten sitä, että päivällä on pakko saada tankatuksi. Heräsin 12.50, pesin hiukset ja rupesin tankkaamaan tortilloilla. Paistoin lisää jauhelihaa tortilloihin ja katselin Pientä merenneitoa. Törmäilin ovenpieliin kuten usein unenpuutteessa. Ja rasvasin kädet noin miljoona kertaa. Saatoin myös pari kertaa itkeä telkkaria katsoessani väsymyksen vuoksi.

Menin neljän maissa takaisin nukkumaan ja nukuin melkein seitsemään. Söin, meikkasin ja pakkasin työkamat. Eilisillä eväiden jämillä mennään, heitin mukaan vähän kuivamuonaa lisäksi. Inhoan syödä "vanhaa" salaattia kun kaikki on mössööntynyt yhteen mutten viitsinyt heittää poiskaan. Voi kyllä olla että yöllä se ei houkuttele syömään.

Toinen välipäivä:

Heräsin taas vaille yksi. Olisin nukkunut pidempään mutta oli nälkä ja vessahätä. Silmät olivat kuin hiekkapaperilla hangatut. Kävin suihkussa, söin ja totesin, että en viitsi/halua tehdä salaattia ensi yöksi joten eväiksi on jogurttia paria eri laatua, kaurapuuroa, myslipatukkaa ja Tupla.

Menin jo aikaisin, puoli kolmen maissa sänkyyn takaisin mutta en sitten saanutkaan unta koko päivänä. Pötköttelin, luin lehtiä ja kuuntelin äänikirjaa sitten suurimman osan aikaa. Tiedän olevani aamuyöllä aivan kuoleman väsynyt töissä, varaudun jo alkuillasta juomalla energiajuoman, mutta kokemus on opettanut, että oleellisinta silloin kun ei saa unta, on olla stressaantumatta siitä. Toki stressihormonitkin pitävät hereillä mutta jos armeijassa on pärjännyt viikon nukkumalla kaksi tuntia joka yö, niin yhden yövuoron pärjää vajailla viiden tunnin unilla. Huomenna voi sitten nukkua.

Nukkumapäivä;

Ennen nukkumaanmenoa luin yhden kirjan loppuun ja kello oli melkein kymmenen ennen kuin menin sänkyyn. Kahden maissa herätessäni, kroppa oli niin jumissa, että sängystä vessaan pääsy nosti kyyneleet silmään. Nilkat, lonkat ja käsivarret eivät suoristu, kolme viikkoa vanhaan kanyylin kohtaan koskee, päätä särkee. Naama kukkii pieniä valkopäitä. Ihan hirveä olo. Suihku ja särkylääke ehkä aivan aavistuksen helpotti oloa. Mitään järkevää en päivän aikana saanut tehdyksi, katselin vanhoja leffoja ja kelasin tylsien kohtien yli. Menin kahdeksan aikaan väsyneenä nukkumaan ajatuksella että, sitten herään aamulla aikaisin ja pääsen normaalirytmiin.

1. Vapaapäivä:

Onhan se kello 2.00 aikaisin. Heräsin, enkä saanut unta, joten luin hetken, vaihdoin lakanat ja söin hiukan. Takaisin nukkumaan pääsin neljän jälkeen ja sitten kello olikin jo melkein yksitoista. Pesin koneellisen pyykkiä, kävin Sokoksella vähän aleostoksilla, hain paketin R-kioskilta (olivas saakeli vaihtaneet oven paikkaa ja yritin pihalla istuvien huviksi vanhasta muistista väärästä ovesta) ja tulin kotiin pesemään ne viime yönä vaihdetut lakanat. Luin vähän kesätenttikirjaa ja kuuntelin enemmän äänikirjaa. Neuloin villaa joka pölisi joka paikkaan. Nukkumaan menin joskus yhdentoista aikaan, ei kyllä meinannut nukuttaa millään mutta uni tuli kuitenkin.

Toisena vapaapäivänä iski ukkoskuuro

2. Vapaapäivä:

Heräsin herätyskelloon, koska piti olla aamulla tapaaminen mutta jonka hoksasin olevan vasta iltapäivällä. Istuin siinä vaiheessa jo bussissa, joten kävin sitten kaupassa pidemmän kaavan mukaan että riittää juhannukseksi evästä. Kävin pyörähtämässä kotona ja söin tortillapizzan ennen kuin palasin keskustaan tapaamiseen. Kotiinpäin bussia odotellessa iski ukkonen ja rankkasade ja kun en jaksanut lähteä parin minuutin vuoksi etsimään sateensuojaa, olin läpimärkä kotiin tullessa. Ja paketin saapumisilmoitus tuli melkein samantien kun kotona sain märät vaatteet pois. Olin jo lähdössä bussille niin tuli uusi rankkasade mutta lopulta sain kuin sainkin pakettini. Sovitin kaikki vaatteet ja istuin hetken pahoinvoivana kun vaatteet haisi tehtaalle kun olivat vielä pussissa ja oli niin kuuma. Neuloin, kävin suihkussa ja chillailin illan.

Huomenna taas töihin.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie