Onks sulla liikunnallista pääomaa?

 Jos nyt aloittaisit liikunnan nollasta, tietäisitkö mitä tehdä, jotta kohottaisit kuntoasi ilman vammoja? Jos oma liikuntaharrastuksesi yhtäkkiä lakkautettaisiin, keksisitkö vaivatta miten jatkaisit liikkumista? Jos kuntosalisi suljettaisiin remontin vuoksi, pystyisitkö siirtymään ongelmitta toiselle salille tai korvaamaan salitreenit jotenkin muutoin? Jos murtaisit ranteen tai solisluun, jäisitkö sohvalle kipujen helpotuttuakin vai keksisitkö keinoja liikkua?


Korona-aikaan moni saikin harjoittaa kekseliäisyyttään kun salit ja muut harrastuspaikat olivat kiinni. Työmatkaliikunta väheni monilla ja kaupassa ja muissa kävelymatkojen kohteissa tuli vierailtua harvemmin. Liikunnallinen pääoma helpottaa sopeutumaan ja jatkamaan liikkumista olipa ongelmana sairastauko, loukkaantuminen, salin sulku tai vaikka reissutyö. Kaikille liikunnallista pääomaa ei ole nuoruudessa kertynyt esimerkiksi jos perheessä ei ole liikuntaa harrastettu tai liikunnanopettajasta on jäänyt lähinnä traumat.

Liikunnallinen pääoma on tietoja ja taitoja liikunnassa. En kuitenkaan laske liikunnalliseen pääomaan nyt lahjakkutta, vaikka meissä jokaisessa on lahjakkutta johonkin liikuntaan kun vaan omansa löytää. Pohdin tätä asiaa nyt itseni kautta, jos se olisi helpommin hahmotettavissa. En ainakaan ulkomuodoltani ole niitä, jotka yhteiskunnassa luokitellaan urheilulliseksi. Olen pyöreä, olen hiivatin jäykkäkroppainen, olen hidas ja kropassa on ehkä kolme ehjää niveltä kaiken vuosien varrella sattuneen jälkeen. 

Kuitenkin omaan paljon liikunnallista pääomaa, joka on tullut kasvatuksen, koulutuksen ja kokemuksen myötä. Olen vuosien mittaan harrastanut useampia lajeja ja kotona on seurattu urheilua sekä livenä, että tv:stä. En sinällään ymmärrä penkkiurheilua (etenkään sohvaurheilua) mutta senkin kautta voi kerryttää liikunnallista pääomaa kun tutustuu uusiin lajeihin ja lajien sääntöihin. Liikunnan harrastamisessa usein taloudellinen pääoma muuttuu liikunnalliseksi pääomaksi mutta onneksi aina ei tarvita rahaa. Vuosien mittaan olen kerryttänyt esimerkiksi lajitietoutta, käsi-silmäkoordinaatiokykyä, käsittelytaitoa ja rytmitystä. Olen istunut urheilukatsomoissa, kaatuillut suksilla, todennut että ratsastus ei ole juttuni. Toisaalta olen löytänyt ne omat liikuntajuttuni, kuntosalin ja yksin kotona tanssimisen.

Liikuntapääomani kautta pystyn soveltamaan treenejäni tilanteen ja paikan mukaan. Osaan varustautua sen mukaan olenko menossa uimahalliin vai patikkaretkelle. Tiedän miten toimia kuntosalilla, pesiskatsomossa tai hiihtoladulla. Tarvittaessa osaan heittää tai potkia palloa lasten kanssa tai sitoa luistimet ja jarruttaa niillä ilman laitaan törmäämistä. 

Osaan lämmitellä ennen treenejä ja tehdä treenit kehonpainolla, laitteilla tai vapailla painoilla, kuminauhoilla tai kahvakuulilla. Jos yksi salin laite on rikki tai varattu, osaan soveltaa ja korvata liikkeen. Osaan aloittaa kevyesti sairastumisen jälkeen ja tunnistan milloin treeni ehkä kannattaakin jättää tekemättä. Tiedän mitä minun pitää tehdä jos haluan kasvattaa lihasta tai treenata puolimaratonille. 

Liikunnallinen pääoma ei tarkoita tietenkään sitä, että tietäisi kaiken kaikista lajeista. Ennemminkin sitä, että tuntee itsensä, kroppansa ja oman liikkumistyylinsä ja pystyy harrastamaan liikuntaa siten kuin haluaa tai omassa tilanteessa on parhaiten mahdollista. Itselleni esimerkiksi kamppailulajit ovat selkeästi palloilulajeja vieraampia. Ja on hyvin paljon liikuntaan littyviä asioita, joita en hallitse vieläkään. En osaa lyödä biljardipalloa enkä osaa tehdä kuperkeikkaa. Toisaalta liikunnallista pääomaa on myös rohkeus tutustua uusiin lajeihin ja tiedon etsimisen osaaminen. 

Liikunnallista pääomaa on onneksi helppo kasvattaa. Kirjastosta löytyy kirjoja eri lajeista, netti on videoita täynnä ja kaveria kannattaa hyödyntää. Kaikkien ei ole tarpeen kasvattaa liikunnallista pääomaa huiman suureksi, mutta kuten pieni taloudellinen puskurikaan, ei liikunnallisen pääomankaan puskuri ole haitaksi. On hyvä tunnistaa erilaisia liikunnan muotoja mahdollisuutena oman terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen. 

Erilaisia liikunnallisia taitoja oppii vielä aikuisenakin, vaikka lapsuuden ja nuoruuden herkkyyskaudet olisivatkin menneet ohi. Kokeilemalla uutta ja kysymällä neuvoa saattaa päätyä vielä vaikka mihin.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie