Back to school year 20

 Tai jos laskee esikoulun, aliupseerikoulun ja pari vuotta avoimen opintoja niin 25. "kouluvuosi" lähti käyntiin tällä viikolla. Aloitin Diakonia ammattikorkeassa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon monialaisen ja yhteensovittavan johtamisen ryhmässä.

(Kuvat opiskelijamuistoja villimmiltä ajoilta)

Maisteriopintojen viimeinen syksy. Rastivahtina fuksiaisissa.

Kyseessä on 90 opintopisteen sotealan ylempi tutkinto eli nimikkeeni on sitten sairaanhoitaja YAMK kunhan valmistun. Teen tutkintoa töiden ohella ja sen suorittamiseen on varattu kaksi vuotta. Siinä missä kymmenen vuotta sitten AMK-opintoja aloittaessa jännitin asunnon saamista ja muuttoa, nyt jännitän huomattavasti lievemmin ja lähinnä korona ja syksyn aikataulut jännittävät. Työni riippuu aika paljon koronatilanteesta ja vaikka opinnot ovat täysin etänä, sisältyy niihin tiettyyn aikaan linjoilla oloa. Eli aikataulujani hiukan jännitän ja niitä tulee säädettyä varmasti vielä moneen otteeseen syksyn mittaan. Tämä on nyt ensimmäinen kerta kun opiskelen tutkintoa työn ohessa ja on pakko muistaa, että töiden on mentävä edelle, koska opintotukea ei enää tule. Työnantajani joustaa kyllä hyvin mutta välillä on tietenkin tilanteita, että jossain on oltava tiettyyn aikaan läsnä. 

Diakin mukaan koulutuksen ydinsisällöt ovat asiakaslähtöisten menetelmien kehittäminen ja palvelukokonaisuuksien johtaminen, yhteiskehittäminen ja prosessien johtaminen sekä hallinnonalat ja toimijarajat ylittävän yhteistoiminnan johtaminen. Luvassa on kursseja mm. asiakkaiden ja asiakasryhmien palvelutarpeista, niihin vastaamisesta ja toimintojen kehittämisestä, yhteistyöverkostoista ja valmentavasta johtamisesta. 

 

Valkoisissa hoitajanhoitsuissa näkyy rumat sanat hyvin. Samoin tuossa vasemmassa reidessä olevat maksatautien luennon muistiinpanot.

YAMK-opinnot koostuvat yhteisistä syventävistä ammatillisista opinnoista (20 op), joihin kuuluvista tieteellisestä kirjoittamisesta ja tutkimusmenetelmistä aion pyytää hyväksilukua maisterintutkinnosta. Sitten on syventävät ammatilliset opinnot (20 op), vapaasti valittavat opinnot (20 op) ja opinnäytetyö (30 op). Vapaasti valittaviin opintoihin haluaisin talousjohtamisen opintoja ja olen miettinyt jo opinnäytetyön aihetta ja toteutusta mutta niistä pitää vielä tietenkin keskustella opon kanssa. 

Saksan vaihdossa 2013. Kaikissa Saksan kuvissa olen joko silmät kiinni tai kännissä. Harjoitteluvaihdossa olin viikot töissä 6-14 ja viikonloput aika pitkälti biletettiin. Tässä ollaan Wasserkuppessa vaihtarireissulla.

Aloitin opinnot tällä viikolla kalenteroimalla lukkarista linjoilla (eli etänä läsnä) olot, aktivoimalla opiskelijakortin Tuudosta ja aloittamalla Digistartin. Varsinaisesti opinnot alkavat puolentoista viikon päästä. Sitä ennen on muistettava maksaa vielä Kelalle YTHS-maksu vaikka käytänkin työterveyden palveluita. Lisäksi vanhana opiskelijakunta-aktiivina ajattelin sen verran opiskelijaelämää viettää, että maksan O´Diakon jäsenmaksun. Haalareita en kyllä enää hanki, kolmannet olisivat jo liikaa. Opiskelijatapahtumissa olen välillä mukana työnikin puolesta, mutta luulen, että vanha ei enää ihan joka pippaloihin jaksa ainakaan jos aamulla pitää herätä töihin.

Haluatteko kuulla vanhan (muttei ehkä viisastuneen) opiskelijan kokemuksia ja vinkkejä YAMK-tutkinnon aikana?

 

 

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie