Viisureiden poisto

Kerrankin minimaalisesta viisaudesta oli hyötyä. Multa siis poistettiin oikean puolen viisurit torstaina ja odottelin pari päivää ennen kuin uskalsin sanoa, että kaikki meni hyvin. Itse kun googlailin viisureiden poistoa niin vastaan tuli lähinnä niitä kauhutarinoita.

Viisaudenhampaathan puhkeavat yleensä vähän päälle kaksikymppisenä ja poistetaan jos ne eivät mahdu kunnolla puhkeamaan, aiheuttavat tulehduksia tai reikiintyvät. Poisto voidaan tehdä hampaan mallista ja asennosta riippuen joko leikkaamalla tai kiskomalla. Omat viisurini tulivat kohtuu aikaisin kuten muutkin pysyvät hampaat mutta kaikki olivat suussa melkein 27- vuotiaaksi asti, koska kunnallisella puolella niitä ei ruvettu poistamaan AMK- aikaan ja YTHS:llä palvelu on hyvää mutta ajanvarausjonot ajoittain aikas pitkät. Loput viisurit poistetaan näillä näkymin ensi syksynä.

Itselläni kaikki viisurit eivät puhjenneet kokonaan, mutta ne eivät vaivanneetkaan pahemmin. Ongelmana oli kuitenkin se, että niitä ei saanut kunnolla pidettyä puhtaina kun sijaitsivat niin poskessa kiinni ja kun viisurin viereistä hammasta piti jo ruveta paikkaamaan niin päätettiin poistaa kaikki viisurit kun osassa näkyi jo reiän alkuja.

Itse panikoin poistossa kaikkein eniten puudutuspiikkiä, mutta kun kävin paikkauksessa ensimmäistä kertaa viime syksynä ja siellä puudus oli todella onnistunut, luovuin suunnitelmasta pyytää rauhoittavat lääkkeet ennen poistoa.

Ja jos olisin tiennyt kuinka helpolla pääsen itse poistossa, olisivat hampaat saaneet lähteä jo iät sitten. Osa puudutuspiikeistä kuntui hieman inhottavalta mutta ei pahalta ja hampaat hyppäsivät irti melkein itsestään. Pidin hetken aikaa jääpussia poskella ennen poislähtöä ja purin tukkoa suussa kotiin asti. Panadolin olin ottanut jo kotona lähtiessä ja takaisin tultuani otin heti Buranan. Alaleuan puudutus kestikin melkein kuusi tuntia. Liikunta ja muu verenpaineen nostatus on alkuun kielletty.

Haavat aavistuksen tihkuttelivat poistopäivän illan mutta se loppui itsekseen. Jääpussia pidin muutamaan otteeseen vartin kerrallaan illan aikana ja sen jälkeen olen popsinut Buranaa ja Panadolia säännöllisesti tähän päivään asti. Kipu ei itse asiassa tunnu edes viisureiden kohdalla vaan paria hammasta edempänä koska ainakin unissani puren leukoja yhteen sitä enemmän mitä kipeämmät ne ovat. Pari kertaa olen herännyt siihen että hampaat kalisevat vaikka itselläni on kuuma. Kipu on lähinnä ollut ärsyttävää ja olen pyrkinyt hoitamaan sen pois, että pystyn keskittymään kouluhommiin.

Pari ensimmäistä päivää söin pelkkää  jogurttia ja jäätelöä mutta lauantaina tuli niin nälkä, että oli pakko saada jauhelihaa. Olen lauantaista asti syönyt lämpimiä ruokia, tosin teen olen vielä jättänyt pois. Nythän kuumaa saakin jo syödä ja poskea saisi lämmittää lämpöpussilla kolmannesta päivästä eteenpäin turvotuksen poistumisen vauhdittamiseksi. Syöminen sujuu jo ihan hyvin kun muistaa pureskella terveellä puolella ja välttelee siemeniä, jotka voivat jäädä kuoppaan jumiin.

Ensimmäisenä päivänä ei saanut purskutella edes vedellä ja pillillä juominen on kielletty, jotta poistokuoppiin kehittyy kunnollinen hyytymä, joka suojaa luuta ja hermoja. Pelkäsin ensimmäiset pari päivää kuivan kuopan syndroomaa ja vahtasin alakuoppaa, että miltä se näyttää. Hampaan poiston komplikaationa on mahdollista tulla kuiva kuoppa jos hyytymä pääsee irtoamaan liian aikaisin suun sisäisen paineen vaihtelun tai mekaanisen ärsytyksen vuoksi. Jos luu ja hermot jäävät paljaaksi, sen kyllä huomaa kivusta. Kuiva kuoppa voi olla pitkäänkin kipeä ja vaatia useamman hammaslääkärikäynnin. Omassa alakuopassani näkyy valkoista, mutta on normaalia, että hyytymän päälle kertyy valkeaa katetta, joka poistuu aikanaan itsekseen. Ei siis näy luuta.

Poistopäivää seuraavasta illasta eteenpäin sain ohjeeksi purskutella kahdesti päivässä klooriheksidiinilla eli itselläni Corsodylilla. Corsodylin kanssa ei saa käyttää yhtä aikaa hammastahnaa, koska se syö puhdistustehoja. Jos tahnaa käyttää, pitäisi tahnan ja Corsodylin käytön välillä olla vähintään tunti. Samoin maitotuotteita pitäisi välttää tunnin ajan Corsodylin kanssa. Yleensä olen harjannut hampaat ilman tahnaa varoen poistoaluetta ja purskutellut sitten Corsodylilla. Aamut vaan alkavat olla vähän pitkiä kun hampaat pitäisi pestä ennen kuin ottaa astmalääkkeet, Corsodylin pitäisi vaikuttaa suussa tunti ja aamutabletitkin pitäisi ottaa puoli tuntia ennen aamupalaa. Tuntuu, että joka aamu teen asiat vähän eri järjestyksessä enkä aina ihan suosituksen mukaisesti.

Eilisilta oli leuoille vähän rankka kun istuin illan sitsaamassa, mutta nyt vaikuttaa aikas rauhalliselta ja huomisesta eteenpäin rullaa tavallinen kiireinen arki. Saikkua suositeltiin 1-2 päivää ja liikuntarajoitusta 4 päivää, mutta tykkään hölläillä vähän pidempään, etenkin kun hampaat poistettiin melkein kolmen viikon flunssan päätteeksi.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie