Sairaalan porukkaa

Kerroin aikaisemmin sairaanhoitajan työstä mutta ajattelin valaista vähän paremmin ketä kaikkia meitä siellä osastolla pyörii.

Sairaanhoitajia on opistotason koulutuksella ja nykyisellä AMK koulutuksella. Osastonhoitajilla ja ylihoitajilla/hoitotyön johtajilla alkaa nykyään olla pitkälti terveystieteiden maisterin tai tohtorin tutkinto. Maistereita ja ylemmän AMK-tutkinnon tehneitä on kyllä ihan myös ns. kenttätöissä. Sairaanhoitajia on käytännössä kaikilla osastoilla, poleilla ja kliinisissä tukipalveluissa. Teemme perushoitoa, lääkitsemme, tutkimme ja kontrolloimme, ohjaamme ja suunnittelemme hoitoa. AMK tutkinto 3,5 vuotta, terveydenhoitaja ja ensihoitaja 4 vuotta, kätilö 4,5 ja kaikki voivat tehdä sh töitä, terkka, ensihoitaja ja kätilö toki sitten vielä laajemmin omaa alaansa. Ylempi AMK vaatii alle 3 vuotta työkokemusta ja on 90 opintopistettä. Terveystieteiden maisteri on yleensä n. 3 vuotta, koska AMK tutkinnosta saa hyväksiluettua osan.

Perus- ja lähihoitajat ovat nimensä mukaisesti potilasta lähimpänä ja huolehtivat perushoidosta mutta myös huomattavasti pesuja vaativammista tehtävistä esimerkiksi lääkityksen ja erikoisalakohtaisten hoitojen puolella. Perushoitajia koulutettiin 1986-1993 jolloin koulutus vaihtui lähihoitajakoulutukseen. Lähihoitajakoulutus on toisen asteen koulutus ja kestää 2-3 vuotta.

Osastolla on myös laitoshuoltajia (koulutus netin mukaan 1,5vuotta), jotka huolehtivat siivouksesta, ruokailujen sujumisesta, pyykeistä, liinavaatevarastosta ja varmaan tuhannesta hommasta mitä en edes hoksaa. Erityisosaamista on eristyshuoneiden siivous niin, että taudit eivät pääse leviämään.

Osastosihteeri (koulutus myös n 1,5 vuotta) on yleensä se, joka tietää kaiken potilaan paperiasioista, talon puhelinnumeroista ja potilaan jatkoajoista. Järjestävät tutkimusaikoja ja varaavat kyytejä ja tekevät vaikka mitä.

Lääkäreitä osastolla on monessa eri opintojen vaiheessa. Osastosta vastaa erikoislääkäri ja erikoislääkärien lisäksi on erikoistuvat lääkärit, apulaislääkärit, amanuenssit (palkallisessa harjoittelussa olevat opiskelijat) ja pikkukandit, jotka käyvät päivän kaksi siellä täällä seuraamassa lääkärin työtä. Sekava kenttä kun lääkärit vaihtuu ja kaikilla on valkea takki päällä paitsi silloin kun onkin samat vaatteet kun meillä hoitajilla. Myös muiden kuin oman erikoisalan lääkäreitä pyörii osastolla ja yleensä et tiedä mikähän tyyppi potilaasi luona juuri pyörähti.

Fysioterapeutti käy arkisin kuntouttamassa potilaita ja tekemässä arvioita. AMK koulutus 3,5 vuotta. Saman verran opiskelevat bioanalyytikot, jotka tunnetaan tutummin labrahoitajina, mutta toimenkuvaan kuuluu muutakin kuin verikokeiden otto. Käyvät aamuisin ja päivällä kiertämässä tilatut verikokeet ja sydänfilmit ja sitten kun soitetaan ottamaan jotain muuta. Osastolla myös sairaanhoitajat ottavat verikokeita ja sydänfilmejä ja hommat jakautuvat ajan ja potilaan suonien kunnon mukaan. Myös röntgenhoitajat (AMK 3,5v) käyvät välillä osastolla ottamassa keuhkokuvia ja me vuorostaan käymme moikkailemassa heitä röntgenosastolla ja bioanalyytikkoja labrassa kun sattuu olemaan tarvetta. Puhelinyhteys etenkin on aika lailla päivittäistä.

Ravitsemusterapeutti käy myös lähes päivittäin. Tutkinto on terveystieteiden maisteri ravitsemustieteestä ja hommana yleensä määrittää potilaan ruokavalioon tarvittavat lisät ja muutokset. Sairaalassa ravitsemusterapeutin työnkuva on laaja ja he ovatkin osittain jakaneet työtä erikoistumisen mukaan niin, että joku tietää paremmin suoraan mahaan menevät letkuruuat ja toinen syöpäpotilaan tarpeet.

Lisäksi meillä käy potilaskuljettajia, jotka tuovat potilaita päivystyksestä tai hakevat tutkimuksiin. Voivat olla esimerkiksi lähihoitajia tai lääkintävahtimestareita.

Isosta sairaalasta löytyy yleensä suunnilleen kaikki terveydenhuollon ammattinimikkeet, koska erikoisaloja on niin paljon. Geriatrit eli vanhuksiin erikoistuneet lääkärit tosin yleensä ovat perusterveydenhuollossa enemmän. Mutta löytyy sairaalasta hammaslääkäriä ja suuhygienistia, toimintaterapeuttia ja sosiaalityöntekijää. Sosiaalityöntekijät käyvät osastolla itse asiassa aika paljonkin auttamassa potilaita järjestämään toimeentuloa ja kotona pärjäämistä sairauden aikana.

Tukipalveluista löytyy sitten pitkälti samat nimikkeet kuin muuallakin kunnallispuolella. On palkkasihteeriä ja lakimiestä, suurtalouskokkia ja erityisopettajaa. Eikä rakennuspuolta voi unohtaa, sen verta kova rakentamisen ja remontoinnin melske kuuluu isossa sairaalassa aina.


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie