Lempeästi liikkeelle (hoitajan työpäivä)

Olin jo hienosti suunnitellut meneväni salille perjantaina töiden jälkeen vaikka tiesin, että alla tulee olemaan huono yö koska torstaina on iltavuoro. Voitte arvata olinko salilla kun iltavuoro vähän venähti ja olin kotona vähän kymmenen jälkeen ja aamulla kello soi 5.30 töihin. Nukuin yön aikana ehkä kolme tuntia kun vahdin kelloa enkä osannut rauhoittua nukkumaan kun yllärillä iltavuoro ei venynyt sen vuoksi että olisi ollut liian rauhallista.

Kun kerta olin vaan töissä enkä salilla niin kerronpa sitten töistä. Edelleen osa hoitajista tekee tätä epäergonomista vuoroa jossa illan jäljeen seuraa aamuvuoro mutta monessa paikkaa on siirrytty jo ergonomisesti kiertäviin vuoroihin eli vapaalta aamuun, aamusta iltaan, illasta yöhön ja yöstä vapaalle. Tai illasta jos ei öitä tee. Hoitajien työ on muuttunut viimeisinä vuosikymmeninä aika huimasti, ja luojan kiitos ei tarvitse enää sukkahousuja ja korkkareita jalkaan vetää, mutta olen vielä nähnyt paperikirjauksenkin ja hoitajan lääkärin sihteerinä kierrolla. Nykyään lääkärit kirjoittavat määräykset itse koneelle ja paperikansiot ovat minimaalisia.

Olen tehnyt koko työurani sairaanhoitajana vuodeosastolla, osastoa ja työnantajaa vaihtaen, joten olen aika pihalla mitä homma on esimerkiksi päivystyksessä tai lasten poliklinikalla. Niinpä esittelenkin vuodeosaston rutiineja yleisesti, näissäkin on paljon vaihtelua sen mukaan ollaanko perus- vai erikoissairaanhoidossa, mihin osasto on erikoistunut ja ihan jo onko arki vai pyhä.

AAMUVUORO

Aamuvuoro alkaa seiskalta (Saksan harkassa jo kuudelta 😓). Saadaan yököiltä rapsa ja vaihtelevalla menestyksellä saadaan tietokoneet käyntiin. Osa hoitajista lähtee rapsan jälkeen punnitsemaan potilaita, mittaamaan verensokereita, verenpaineita ja muuta tarvittavaa sekä auttamaan potilaita sängystä ylös, vessaan tai vuoteessa syöviä parempaan asentoon aamupalaa varten. Etenkin sairaaloissa lähi- ja perushoitajia on korvattu eläköitymisen myötä sairaanhoitajilla, joten kaikki tekevät kaikkea. Ainoa poikkeus, joka sekään ei ole nykyään 100% on se, että lääkkeistä ja kierrosta vastaavana on sairaanhoitaja. Toki sairaanhoitaja on ainoa, joka antaa suonensisäisiä lääkkeitä. Samaan aikaan kun muut hoitava "kenttähommia" sairaanhoitaja tarkistaa aamulääkkeitä, eli vertaa kuppiin valmiiksi jaetut lääkkeet ja lääkelistan ja korjaa jos lääkejaossa on tullut mokia. Uran alkuvaiheessa lääkkeiden tarkistus vei ikuisuuden, koska et tunnistanut kupista kuin Panadolin.

Puoli kasin-kasin välillä jaetaan aamupala, osa potilaista tulee aulatiloihin syömään, osa syö huoneessaan ja osalle ruoka syötetään. Samalla varmistetaan, että lääkkeet tulevat otetuksi ja ne jotka ovat ravinnotta, eivät saa aamupalaa. Kahdeksan kieppeillä on yleensä myös suonensisäisiä antibiootteja vietävänä ja insuliineja ja "napapiikkejä" eli minihepariinia veritulpan estoon pistettävänä. Ruoka jaetaan yhteistyössä laitoshuoltajien kanssa ja hoitajat osallistuvat myös tarjottimien keräykseen huoneista jälkikäteen.

Pesuja ja vuoteenpetauksia aloitellaan ennen omaa aamukahvia, joka yleensä on vaille yhdeksän. Kahvin jälkeen muut jatkavat aamupesuja ja potilaiden valmistelua tutkimuksiin ja lääkkeet jakanut sh lähtee kierrolle lääkärin kanssa. Kiertoa on monenlaista, nykyään ei ole enää itsestään selvyys, että hoitaja on lääkärin mukana potilaskierrolla vaan voi olla esimerkiksi kansliakierto tai trendikierto, jolla sh ja lääkäri käyvät läpi potilaiden voinnin muutokset ja miettivät kuka voisi olla kotiutumassa ja sen jälkeen sh lähtee "kentälle" eli jatkaa aamupesuja ja tarvittaessa soittelee jo jatkohoitovarauksia, lääkäri kiertää sitten tietokoneen kanssa potilaat ja kirjaa määräykset.

Yleensä pesut kestävät lähes lounasaikaan asti, etenkin jos on paljon vuodepotilaita, koska yleensä vuodepotilaan kohdalla tarvitaan useampi hoitaja jotta potilasta saadaan turvallisesti käänneltyä ja vaihdettua puhtaisiin vaatteisiin ja lakanoihin. Lounaalle pitää tarkistaa lounaslääkkeet ja jakaa ne ja antibiootit potilaille ja kurkata koneelta akuuteimmat määräykset toteutettavaksi. Akuutteja määräyksiä ovat esimerkiksi ravinnotta olo saman päivän tutkimusta varten ja uudet lääkemääräykset.

Potilaiden ruokailun ja tarjotinten keräyksen jälkeen syödään itse jossain välissä. Hyvänä päivänä ehtii syödä koko lounaan ilman, että tarvitsee hypätä viemään kipulääkettä tai pyyhkimään pyllyä kesken ruuan. Lounaan jälkeen viedään iltapäivälääkkeet, jos niitä ei voinut viedä samalla kuin lounaslääkkeitä. Sitten onkin melkein jo rapsan aika ja kohta pääsee kotiin.

ILTAVUORO

Alkaa yleensä 13-14 paitsi joskus jo klo 12 tai 11.30. Riippuen raporttityylistä, iltapäivärapsa luetaan itse joko aamuvuoron kirjausten perusteella tai saadaan suullisena aamulaisilta. Iltavuoro jatkaa määräysten toteuttamista siitä, mihin aamuvuoro jäi. Yleensä kotiutuksista iso osa jää vielä iltavuorolle, koska lääkäreiden pitää ehtiä tekemään paperityöt eli reseptit ja epikriisit ja määrätä jatkotutkimukset ym. Hoitajien kahvi, verenpaineen ja verensokereiden mittausta, uusien tulijoiden vastaanottoa... Uusia tulijoita ovat myös teholta osastolle siirtyvät, jotka hoitajat käyvät hakemassa, päivystyksestä ja muilta osastoilta potilaat yleensä tuodaan osastolle. Potilaiden voinnin muuttuessa soitetaan päivystäjälle, koska ilta- ja yöaikaan osastolla ei ole lääkäriä.

Neljältä on yleensä melkein yhtä paljon suonensisäisiä antibiootteja kuin aamulla ja päivällislääkkeet jaetaan samalla. Päivällinen puoli viiden kieppeillä, tarjotinten jakoa ja syöttämistä ja tarjotinten keräämistä. Oma päivällinen, jonka jälkeen tarkistetaan iltalääkkeet kupeista ja vaihdellaan puhtaita vaippoja. Iltapala tulee noin puoli seitsemältä ja muista ruuista poiketen ei tule tarjottimilla valmiina vaan jaetaan hoitajien ja laitoshuoltajien toimesta kärryiltä toiveiden mukaan. Iltapalan jälkeen hampaanpesuja, puhtaita vaippoja ja vessassa avustamista. Iltavuorosta iso osa kuluu myös potilaiden ja omaisten kanssa keskustellessa kun omaiset yleensä pääsevät käymään vasta ilta-aikaan.

YÖVUORO

Lyhyt rapsa töihin tullessa n. klo 21, yölääkkeiden ja tarvittavien kipu- ja unilääkkeiden jako ensimmäisellä kierroksella. Yössä potilaat kierretään tunnin-parin välein voinnista riippuen. Ennen puoltayötä verensokerin mittauksia jos tarvitsee ja puolilta öin pissapussien ja pullojen ja pönttöjen tyhjennys ja nestelistojen laskua ja puolen yön antibiootit. Kahdelta yllärillä kahden antibiootit suoneen ja neljältä neljän. Kuuden aikoihin aamulla verenpaineen ja kuumeen mittausta ja joskus aamukuuden lääkkeet. Yököt myös usein ottavat ja lähettävät otettuja uloste-, virtsa-, yskös- ja virus- ja bakteeriviljelynäytteitä. Seiskan jälkeen pääsee pois.

Tässä vaiheessa näyttää vielä helpolta mutta kollegat vetäisivät hirteen koska aika monta 24/7 asiaa puuttuu. Näitä ovat mm.
-potilaan ravitsemuksen, ihon kunnon, nesteytyksen ja erittämisen jatkuva tarkkailu sekä näissä avustaminen ja kuntoutus. Tähän osioon lasken kuuluvaksi myös virtsakatetrin laitot, avannepussien tyhjennykset ja huollot sekä suonensisäisen, että muut letkuravitsemuksen.
-potilaiden ohjaus lääkkeiden, elintapojen ja jatkohoidon suhteen sekä potilaan henkisen hyvinvoinnin tukeminen
-hyvä käsihygienia ja eristyskäytänteet
-eritteiden siivousta
-yleisen siisteyden ja puhtauden ja potilasturvallisuuden ylläpito
-tippakanyyleiden laittoa, uusimista ja poistamista, huutavan tippalaskurin henkisen vian määritystä
-kuulolaitteiden ihmettelyä (patterit loppu, koje hävinnyt, ym.)
-omaisten neuvominen ja tukeminen
-yhteistyö tukipalvelujen ja jatkohoitopaikkojen kanssa
-kirjaaminen, lääkekorttien päivittäminen ja laboratoriokokeiden varaaminen
-jatkuva potilaan yleisvoinnin tarkkailu ja lääkärin informoiminen tarvittaessa
-oman erikoisalan erikoisuuksien hoito, esimerkiksi kaksoispaineventilaattorihoidon tai peritoneaalidialyysien toteuttamista

Sekä niitä satunnaisia hommia, etenkin ilta- ja yöaikaan
-näytteiden viemistä labraan
-potilaiden vientiä tutkimuksiin ja poishakua
-kadonneen potilaan etsimistä
-teho- ja elvytyshälytyksiä

Unohdin ehkä kolmanneksen siitä mitä päivän aikana teen. Tilannetta kuvaa mielestäni hyvin se, että eräänkin kerran työpäivän loppuessa tietokoneen vierestä löytyi potilaspapereiden lisäksi partakone ja alusastia. Kollegat lisäilkööt kommentteihin mitä unohdin.

Pitkä ja kuiva teksti kun en sopivia kuvia löytänyt mutta jatkan silti vielä myöhemmissä postauksissa sairaalameininkiä

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie