Koko Suomi sairastaa!

Mutta tilastojen valossa Pohjois- ja Itä-Suomi sairastavat enemmän kuin muut. Paljon puhutaan kansantaudeista ja esimerkiksi diabeteksen aiheuttamista kustannuksista mutta mitä suomalaiset oikeasti sairastavat? Ainakin tällä hetkellä nuhakuumetta, rs-virusta ja influenssaa. Influenssarokote ei tänä vuonna pure hirveän hyvin toiseen liikkellä olevaan B-influenssaan, mutta A-influenssoja ja sitä toista, rokotesuojattua B-influenssaa liikkuu myös kiitettävän paljon.

Katsellaan muutamia tilastotietoja lyhyesti.

Lasten yleisimmät sairaudet (Duodecim):
1.Infektiot (hengitystie, suolisto, iho ja rokkotaudit), tämän on varmasti jokainen pienen lapsen vanhempi saanut kokea.
2. Allergiat
3. Toiminnalliset vaivat eli toiminnalliset vatsaongelmat, päänsäryt ummetus ja kastelu

Lasten yleisimmät syövät (Syöpäjärjestöt):
1. leukemia
2. lymfooma
3. aivokasvaimet

Noin 150 lasta sairastuu vuosittain syöpään ja n. 80% on elossa vielä 5 vuoden kuluttua diagnoosista.

Naisten yleisimmät syövät (Syöpäjärjestöt):
1 Rintasyöpä
2. Suolistosyöpä
3. Keuhkosyöpä

Kaiken kaikkiaan n. 16000 uutta syöpää 2015 naisilla

Miesten yleisimmät syövät (Syöpäjärjestöt)
1. Eturauhassyöpä
2. Keuhkosyöpä
3. Suolistosyöpä

Ja vajaa 17000 uutta syöpää miehillä 2015.

Heikoimmat ennusteet kummallakin sukupuolella on (tosin vähän eri järjestyksessä) haimasyövällä, maksasyövällä, keuhkosyövällä, sappirakkosyövällä ja ruokatorven syövillä. Syöpien kohdalla on muistettava, että esimerkiksi keuhkosyöpä ei ole yksi sairaus vaan keuhkosyöpiä on useampaa tyyppiä. Syövästä kuitenkin myös selvitään ja suurin osa syöpädiagnoosin saaneista on hengissä vielä viiden vuoden päästä diagnoosista, osa useiden kymmenien vuosienkin päästä. Jostain syystä naiset näyttäisivät pärjäävän syövän kanssa hieman paremmalla prosentilla kuin miehet jos tilastoa oikein tulkitsin. Johtuu varmaan osin siitä, että rintasyövällä on kohtuu hyvä ennuste ja sitä todetaan hieman nuoremmilla keskimäärin kuin muita syöpiä.


TOP 5 määrätyimmät lääkkeet 2016 (Kela)
1. Reniini-angiotensiinijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet eli suomeksi lähinnä verenpainelääkkeet
2. Analgeetit eli kipulääkkeet, Buranaa ja Panadolia sekä rinnakkaisvalmisteita ja migreenilääkkeitä, näiden perässä opiaatit
3. Beetasalpaajat, verenpaineeseen ja rytmihäiriöihin
4. Lipidilääkkeet eli kolesterolilääkkeet
5. Antibiootit

Näiden perässä tulevat hengitettävät astmalääkkeet, masennuslääkkeet, tulehduskipu- ja reumalääkkeet, närästyslääkkeet ja diabeteksen tablettilääkkeet.

Tukkumyynnin Top vitosta vetävät vahvasti syöpälääkkeet, koska tukkumyynti on tilastoitu euroina. Top kympistä löytyy sitten jo diabetes-, kolesteroli- ja ja kipulääkettä.

Kansansairauksista on pirskatin vaikea sanoa yleisyydestä tarkkoja lukemia kun iso osa on diagnosoimattomia ja taudit vielä tuppaavat kertymään samoille yksilöille. Joitain lukuja kuitenkin heittelen (THL).

-500000 2-tyypin diabeetikkoa. 9% terveydenhuollon kustannuksista vuonna 2007. Muutoin terveen diabeetikon hoito 1300€ vuodessa, komplikaatioiden kuten näön heikkenemisen tai munuaisongelmien ilmaantuessa 5700€ vuodessa.

-21769 sydäninfarktia tai sepelvaltimotautikohtausta 2012. 76900 Kelan korvaamaa sairaspäivärahakautta verenkiertoelimistön sairauksien vuoksi.

-13000 uutta dementiaa joka vuosi. Keskimääräiset suorat ja epäsuorat hoitokulut vuonna 2008 36000€ per dementikko.

-10% väestöstä on astmaatikkoja ja joka neljännellä aikuisella on jokin allergia.

WHO ja THL pyrkivät laskemaan kansansairauksien aiheuttamaa ennen aikaista kuolleisuutta 25%. Sen saavuttamiseksi on laskettu, että siihen pitäisi päästä

  • vähentämällä runsasta alkoholin käyttöä 10 prosenttia
  • lisäämällä terveysliikuntaa 10 prosenttia
  • vähentämällä väestön suolan käyttöä 30 prosenttia
  • vähentämällä tupakoijien suhteellista osuutta 30 prosenttia 
  • estämällä väestön jatkuva lihominen
  • tehostamalla lääkehoidon vaikuttavuutta.

Noi lukemat mitä kirjottelin tuntuu ihan hirveän isoilta ja syövästä selviytyminen pahalta mutta onneksi jokainen pystyy pienentämään omaa riskiään sairastua.

Alkoholi on mukana lähes kaikissa tappavimmissa syövissä, ainakin lisää riskiä hyvin paljon. Keuhko- ja suusyöpiin liittyy vahvasti myös tupakka ja etenkin tupakka ja alkoholi yhdessä nostavat riskiä.

Liikunta ehkäisee tiettyjen syöpien syntyä, laskee verenpainetta ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia sekä parantaa niiden ennustetta. Helpottaa myös painonhallintaa ja on oleellinen osa astmaatikkojen hoitoa.

Monipuolinen, pehmeitä rasvoja sisältävä kuitupitoinen ruokavalio yhdessä liikunnan kanssa voi auttaa ehkäisemään dementiaa, diabetesta, sydänvaivoja ja tiettyjä syöpiä.

Tämä terveyssaarnaaminen on toisaalta hirmuisen helppoa, koska jo pienillä muutoksilla voi vaikuttaa niin moneen asiaan. Vaikeampaa tästä tekee se, että ne muutokset pitäisi saada tapahtumaan koko väestön tasolla pitkäaikaisesti.





Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie