ÄLÄ SUORITA, HYÖTYLIIKU!


Tammikuun terveysteemaan liittyen Pinkkiä piiperrystä on saanut vierailevan kirjoittajan. Tällä kertaa äänessä on Heli, personal trainer ja liikuntalääketieteen opiskelija.

Askelmittari, lukuisat puhelinsovellukset, sykemittarit, aktiivisuusmittarit… omaa fyysistä aktiivisuuttaan ja liikkumistaan voi seurata nykyisin monin tavoin. Edellä mainittujen laitteiden tuloksia ja yleensäkin liikkumisestaan voi kertoa muille sosiaalisen median kanavissa. Kannatan sinänsä kaikkia keinoja, joilla ihmiset motivoituvat liikkumaan enemmän, mutta samalla olen huolestunut siitä, onko liikkumisesta tullut nykyisin suorittamista.

Elämä on liikettä, liike on lääkettä ja se kuuluu meille jokaiselle. Nimenomaan liike, ei varsinainen liikunta. Omasta terveydestään huolehtiminen ei edellytä tietyn juoksupuvun päälle pukemista ja tietyn reitin kiertämistä kolme kertaa viikossa tai trendikkään kuntosaliketjun jäsenyyttä kera tavoitteellisen kuntosaliohjelman ja proteiinijuomien. Henkilölle, jolle liikunta syystä tai toisesta ei ole koskaan ollut mielekästä tai jolla on terveydellisiä rajoitteita, ryhmäliikuntatunnille tai kuntosalille meneminen voi tuntua samalta kuin vuoren laelle kiipeäminen. Voiko se, että liikunnasta on tullut suorittamista, olla este yhä lisääntyvän inaktiivisuuden vähentämiselle?

Virallisten liikuntasuositusten mukaan terveyden kannalta jokaisen tulisi liikkua viikoittain reippaasti 2 h 30 min tai selkeästi rasittavasti 1 h 15 min kahden lihaskuntoharjoituksen lisäksi. Mikä parasta, liikunta-annostaan voi kerryttää kymmenen minuutin jaksoissa. Hieman unohdetun oloinen hyötyliikunta on tähän loistava keino. Kuntosalin ovea ei kymmenen minuutin vuoksi kannata aukaista, mutta mitä sinä ennätät tehdä arjessasi kymmenessä minuutissa? Allekirjoittanut kävelee noin kilometrin ja pyöräilee 2-3 km. Näin talvisin auton puhdistamiseen ja ikkunoiden rappaamiseen kuluu helposti kymmenisen minuuttia.









Liike vaikuttaa positiivisesti kehoon ja mieleen ensimmäisestä askeleesta lähtien. Mikäli et ole aiemmin ollut fyysisesti kovin aktiivinen, aloita keräämään kymmenminuuttisia arkesi keskelle vähitellen. Mikäli arkesi on erittäin kiireistä, koeta löytää varsinaisen liikunnan sijaan hyötyliikunnan hetkiä päivien muun ohjelman sekaan. Viikon suosituksen täyttämiseksi tarvitset 15 kymmenminuuttista, noin kaksi päivässä. Sovitko ystäväsi kanssa kahvittelut kauempana olevaan kahvilaan, jäätkö kyydistä muutaman bussipysäkin tavanomaista aiemmin tai vietkö lapset siihen toiseksi lähimpään leikkipuistoon? Eivätkä nämä asiat ole minuutin päälle: vähän on aina enemmän kuin ei mitään. Toivon sinulle mahdollisimman paljon erilaisia hyötyliikunnan hetkiä!



















Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie