Kirja-arvostelu: 250 ilmastotekoa joilla pelastat maailman






Sain pari viikkoa sitten ihan suhteettoman ahdistuksen Konmari-kirjasta ja heräsin aamulla viideltä ajatukseen, että nyt on tyhjennettävä kämppä tavarasta. Joten kun aamulla aloin kuuntelemaan Rinna Saramäen uutuutta 250 ilmastotekoa joilla pelastat maailman (Otava 2020) pelkäsin pahinta. En ole mikään maailmanpelastajatyyppiä ja niskakarvani nousevat yleensä pystyyn kun minun pitäisi olla jotain mitä en ole, jotta olisin parempi ihminen. Vegaanius on hieno homma, mutten itse halua enkä pystyisi olla vegaani. Samoin on minimalismin ja maratonien kanssa. Ja karkkilakkojen ja ostolakkojen ja. Ymmärsitte varmaan. Absolutisti sentään olen ja se on jo jotain. Ei kyllä mitään hajua paljonko viinan teko kuormittaa ympäristöä mutta varmasti jotain sekin.

Mutta itse kirjaan. Tämä oli itselleni suuri positiivinen yllätys. (Itse asiassa olen vasta vähän päälle puolenvälin tätä kirjoittaessani, joten toivotaan että loppu on yhtä hyvä.)

Kirja inspiroi jo niin paljon, että sovin veljeni kanssa käynnin jäteasemalle, jotta saan nurkissa pyörivän SER-romun ja vajaat kynsilakkapullot kierrätettäväksi (tuotetta sisältävät kynsilakat ovat vaarallista jätettä). 

Olen niitä ihmisiä, joiden mielestä ilmastonpelastamisen pitää lähteä ensisijaisesti rakenteista, koska yhden ihmisen vaikutus on niin pieni. Saramäki kertoo kuitenkin paljon vinkkejä, joita voi ajatella ihan muusta lähtökohdasta kuin pelkkänä ilmastotekona. Näillä vinkeillä säästät rahaa monessa muodossa, ostoksissa, energiankulutuksessa ym. Lähtökohta kirjassa on maanläheinen ja tuo esiin sen kuinka monilla eri tavoilla voimme vaikuttaa asioihin, joista loppujen lopuksi harva on yksiselitteinen. Ja kaikkeen ei voi vaikuttaa välttämättä omassa elämäntilanteessaan mutta joskus myöhemmin voin tehdä tiedostavampia valintoja esimerkiksi puutarhassani.

Vähän niin kuin terveydessäkin on ehkä mälsä ajatella, että teen nyt tämän jutun vain siksi etten saa diabetesta kun samalla saa monta muutakin hyötyä kun ajattelee vähän laajemmin. Niin myös ilmastoteoissa voi pidemmän päälle olla raskasta ajatella jokaista tekoaan pelkästään ilmaston kannalta, mutta muiden hyötyjen kanssa pienet teot tekevät paljon hyvää ja tuovat iloa elämään.

Suosittelen!

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie