Puhtaasti liikkuen

Uskoisitko, että noin joka 100. suomalainen on jossain vaiheessa käyttänyt dopingia? Joka sadas meistä ei ole huippu-urheilija vaan dopingin suurin käyttäjäryhmä on huippu-urheilun ulkopuolelta tulevia jolloin puhutaan kuntodopingista.


Dopinglinkin sivuilta löytyy mm. Päihteetön pelikenttä-opas

Huomenna vietetään Puhtaan liikunnan puolesta- päivää ja A-klinikan Dopinglinkki täyttää 10-vuotta. Huippu-urheilun dopingvalvonta kuuluu SUEKille eli entiselle antidopingtoimikunnalle. Kuntodopingin käyttöä ei valvota (paitsi poliisin ja tullin puolesta laittomien aineiden kohdalla) mutta Dopinglinkki kouluttaa ja tarjoaa tietoa kuntoilun dopingista.

Kuntodopingin käyttömotiivit eroavat huippu-urheilusta missä motiivina on yleensä menestys ja taloudellinen tuotto. Tavallisimpia syitä kuntodouppaukselle ovat kehon ulkonäön muokkaaminen ihanteellisemmaksi joko lihasmassaa kasvattamalla (anaboliset steroidit ym.) tai rasvamassaa pienentämällä (hormonit, diureetit ym.). Yleensä kuntodopingin käyttäjä käyttää useampaa ainetta, yleensä syklisesti. Sykli alkaa usein sillä, että aloitetaan käyttämään jotain jonka haittavaikutusten vuoksi käyttöön on lisättävä toinen tuote, jonka haittavaikutuksia kumotaan kolmannella aineella jne.

Dopingaineiden käyttö ei ole kriminalisoitu mutta niiden laiton valmistaminen, maahantuominen ja levittäminen ovat rangaistavia tekoja. Se, että doping ei ole laitonta, ei tee siitä turvallista tai terveellistä. Doping-aineet ovat usein osa järjestäytynyttä rikollisuutta huumekaupan ohella.

Kuntodopingin terveysriskit liittyvät sekä tuotteisiin itseensä, niiden epäpuhtauksiin, että niiden käyttötapoihin. Kun ostat netistä tai muulta lääketeollisuuden ulkopuoliselta tuottajalta, et koskaan voi olla varma mitä tuote sisältää, vaikka pakkaus olisi kuinka luotettavan näköinen. Osa käytetyistä aineista on tutkitusti terveydelle vaarallisia, osa on niin tuoreita, ettei tutkimusta pitkäaikaisvaikutuksista vielä ole ja osa on tarkoitettu ihan muuhun käyttöön kuin ihmisille.

Kuntodoping voi aiheuttaa vaurioita lähes kaikkiin sisäelimiin, hormonaalisia häiriöitä, lapsettomuutta, libidon laskua, diabeteksen, heikentyneen luuston, mielenterveyden häiriöitä, aknen, immunosupression eli madaltuneen vastustuskyvyn ja kohonneen syöpäriskin. Alkoholi ja tietyt dopingaineet eivät sovi yhteen ollenkaan vaan voivat aiheuttaa hurjaa aggressiivisuutta. Lisäksi tulevat lihaksen- tai suonensisäisesti käytettyjen aineiden käyttöriskit, HIV, B- ja C-hepatiitti ja paikalliset tulehdukset. Dopingaineet voivat aiheuttaa riippuvuutta ja niiden käyttäjällä on suurentunut riski myös huumeidenkäyttöön.

Myös Eviran Onkohan tämä humpuukia-opas löytyy verkkosivuilta.

 Nuoren kehittyvät aivot ja keho eivät kestä dopingia senkään vertaa mitä aikuisen vaan nuorella on suurentunut riski muuttua väkivaltaiseksi ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja sosiaalisilta kyvyiltään alikehittyneeksi. Ei silti tarkoita, että vanhanakaan kannattaa aloittaa.

Mikäli itse käytät kuntoilumielessä dopingiksi laskettavia aineita tai mietit läheisesi mahdollista dopingkäyttöä, neuvoja voit saada Dopinglinkin terveysneuvonnasta.

Mikäli olet kiinnostunut saamaan lisätietoa terveydenhuollon tai liikunnan ammattilaisena, opettajana tai vaikka valmentajana, niin Dopinglinkin koulutusta, materiaalia ja yhteystiedot löytyy netistä.

Etenkin terveydenhuollon ammattilaisia suosittelen perehtymään aiheeseen ja opettelemaan kysymään ja keskustelemaan asiakkaisen kanssa rauhallisesti ja tuomitsematta dopingista, jotta myös asiakkaat uskaltavat kertoa mahdollisesta käytöstään ja saamme yhdessä pienennettyä riskejä.

Omasta mielestäni dopingin hyöty-haittasuhde on niin pahasti pielessä, etten ymmärrä mikä houkuttelee käyttämään näitä aineita. Mikä on sinun mielipiteesi?

Lähteet:
Dopinglinkki
Joni Askolan Liikuntalääketieteen Pro Gradu 2019 Kuntodoping-terveysneuvontapalvelu

Kommentit

  1. Päihdeongelmien rinnalla tämä on aihe on vähän jäännyt. Itsellä ei ole kokemusta urheilutoiminnasta mutta aihe silti kiinnostaa. Hyvä että asiasta puhutaan, varsinkin nuorten takia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie