Miksi niin moni hoitaja on ylipainoinen?


Välillä etenkin sosiaalisessa mediassa kuulen kyseltävän miksi niin iso osa hoitajista ja muista terveysalan ammattilaisista on ylipainoisia. Joidenkin mielestä ylipainoinen hoitaja menettää uskottavuutensa ja toisten mielestä ylipaino johtuu vain siitä, että ihminen ei osaa asettaa rajoja itselleen tai että häneltä puuttuu itsekuria. Mielestäni moni muu asia vaikuttaa hoitajan uskottavuuteen enemmän kuin ylipaino, mutta käydään kuitenkin asiaa tarkemmin läpi. (Meinasin kirjoittaa tähän esimerkiksi tupakoinnin, mutta tupakan aiheuttama riippuvuus vastaa heroiinia, joten vaihdetaan se lääkekielteisyyteen ja rasismiin)

Suomessa on reilu 100000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajia toinen mokoma. Lisäksi tulevat muut hoito- ja terveystyötä tekevät ammattiryhmät. Työtehtävät vaihtelevat syntymän ja kuoleman välillä ja tyypillistä työnkuvaa on vaikea määrittää. Iso osa hoitajista kuitenkin tekee kolmivuorotyötä ja kolmivuorotyön tiedetään altistavan ylipainolle. Mutta miksi vuorotyö sitten altistaa ylipainolle, kun painohan pysyy samana kun syö saman verran kuin kuluttaa?


aamuvuoro
iltavuoro

yövuoro
viimeisen yövuoron jälkeen
vapaa
00-01
unessa
unessa
lämmin ruoka
lämmin ruoka
unessa
01-02
unessa
unessa
töissä
töissä
unessa
02-03
unessa
unessa
töissä
töissä
unessa
03-04
unessa
unessa
välipala?
välipala?
unessa
04-05
unessa
unessa
töissä
töissä
unessa
05-06
herätys ja aamupala
unessa
töissä
töissä
unessa
06-07
kävelen töihin
unessa
töissä
töissä
unessa
07-08
työt alkaa
unessa
kotiin, suihku ja aamupala
kotiin, suihku ja aamupala
unessa
08-09
töissä
unessa
haahuilen tai menen nukkumaan
nukkumaan
unessa
09-10
töissä ja kahvitauko
herätys ja aamupala
unessa
unessa
heräilen
10-11
töissä
lounas jos työt alkaa jo 12
unessa
unessa
aamupala
11-12
töissä
kotihommia
yleensä havahdun noin tunniksi, välipala, tai valvon useammankin tunnin ja syön kunnolla, silloin nukun sitten seitsemään asti.
hereille, tilaan pitsan
kouluhommia yms.
12-13
töissä ja lounas
lounas jos normi-iltavuoro
unessa
haahuilen
kävelylenkki/
ruokakauppa
13-14
töissä ja lounas jos ei aikaisemmin ehtinyt
kävelen töihin
unessa
haahuilen
mitä nyt vapaalla keksiikään
14-15
työt loppuu
työt alkaa
unessa
haahuilen
lounas
15-16
kävelen kotiin, käyn kaupassa?
päiväkahvi
unessa
syön lisää pitsaa

16-17
ruuanlaittoa, syömistä ja eväiden laittoa
töissä
heräilen
haahuilen

17-18
mahdolliset iltamenot
töissä
lämmin ruoka
syön lisää pitsaa
välipala
18-19
tai koomaan koneen ääressä
päivälinen
koomailen
haahuilen

19-20
suihku ja iltapala
töissä
iltapala
haahuilen hampaanpesulle
suihku ja iltapala
20-21
seuraavan päivän eväiden pakkaaminen
töissä
kävelen töihin
sänkyyn lukemaan

21-22
luen sängyssä ja nukkumaan
kotiin juuri ennen kymmentä
töissä
unessa
nukkumaan
22-23
unessa
suihku ja iltapala
töissä
unessa
unessa
23-24
unessa
unessa
töissä
unessa
unessa

Ylläolevassa taulukossa on hahmoteltuna suunnilleen miltä päiväni näyttävät eri vuoroissa ja vapaalla. Punaisella on merkitty hetken jolloin keskimäärin pääsen syömään ja sinisellä unessa oloni. Kuvasta toivon mukaan hahmottaa sen, kuinka epäsäännöllistä vuorotyöntekijän elämä on.
Painonhallinnan kulmakiviä ovat säännöllinen syöminen ja riittävä uni, koska liian pitkälle venytetty nälkä johtaa huonoihin valintoihin ja liikaan syömiseen. Liian vähäinen uni lisää greliini-nimisen mahalaukun hormonin tuotantoa, mikä puolestaan saa ihmisen syömään enemmän. Ruokailun säätelyyn liittyy useita hormoneja, tunnetuimpana ehkä leptiini, joka vähentää syömistä, mutta jonka toiminta on ylipainoisilla heikentynyt. Unenpuutteessa leptiinin määrä laskee greliinin määrän noustessa ja molemmat muutokset yhdessä saavat ihmisen syömään enemmän. 

Toiset menettävät esimerkiksi yövuoroissa kokonaan ruokahalunsa, mikä kyllä kostautuu sitten jossain vaiheessa. Itselläni taas on yleensä toisesta yöstä lähtien jatkuva nälkä, joka ei poistu edes syömällä ähkyyn. Sen sijaan makuaistini turtuu ja saan alas vain suolaista, makeaa ja sitruunaisen hapanta.

Osasyy siihen, että niin moni hoitaja vaikuttaa olevan ylipainoinen, on se, että meitäon vaan niin pirun monta, että jokainen tuntee vähintään sen yhden ylipainoisen hoitajan. Ajatusharhaan olen törmännyt mm. sosiaalisen median ihmesovelluksessa Jodelissa, jossa joku aikoinaan kyseli miksi niin monet meidän ainejärjestöön kuuluvat ovat lihavia. Meidän ainejärjestö on pieni ja eniten haalareissamme kaupungilla näkyvä ihminen olen minä, joka olen meistä selkeästi ylipainoisin. 95% meidän porukastamme, kun on hyvin hoikkia nuoria ihmisiä, niin jonkinlainen ajatusharha tässä pitää olla. 

Review-artikkeli vuodelta 2016 kertoo tieteellistä faktaa siitä, miksi hoitajien on vaikeampaa syödä terveellisesti. Vuorotyö on selkeästi yksi päätekijä. Toisena tuli ympäristön merkitys, työympäristöstä ei välttämättä ole saatavilla terveellistä ruokaa ja työpaikalla on heikot mahdollisuudet laittaa ruokaa. Pääsääntö omissa eväissäni on, että niiden tulee kestää noin kolme lämmityskertaa mikrossa, koska koskaan ei voi olla varma, siitä, saako annoksen syötyä yhdeltä istumalta.

Kiire on yksi syy huonoon syömiseen, monessa työpaikassa et ehdi pitää ruokataukoja lakisääteisesti tai ruokatauko on työaikaa, jolloin hyppäät pyyhkimään pyllyä kesken ruuan. Vuorotyö sotkee säännölliset ruoka-ajat mikä helposti johtaa naposteluun. Stressi lisää epäterveellisen ruuan houkuttelevuutta huimasti. Heittäisin omakohtaisen kokemuksen perusteella yhdeksi vaikuttavaksi tekijäksi sen, että hoitoalalle päätyy ihmisiä, joiden prioriteettina on pitää huolta muista, potilaista, perheestä ja oma hyvinvointi saa kiireessä jäädä vähemmälle. 

Vuorotyön epäterveellisyys on tiedetty jo pitkään ja koko yhteiskunnan liikkuminen 24/7 suuntaan onkin mielestäni huolestuttavaa. Ennemmin pitäisi pyrkiä siihen, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus nukkua yönsä rauhassa.

Lähde: 
Rachel Nicholls, Lin Perry, Christine Duffield, Robyn Gallagher & Heather Pierce. 2016. Barriers and facilitators to healthy eating for nurses in the workplace: an integrative review
R

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie