Mitä gynellä tapahtuu?

 

Kävin vastikään uusimassa minipillerireseptin ja gynekäynti oli hiukan erilainen kuin odotin. Koko opiskeluaikani YTHS uusi reseptin kerran vuodessa kunhan täytin lapun jossa kerroin painoni, verenpaineeni ja onko minulla aurallista migreeniä ja jätin lapun postilaatikkoon. Nyt varasin vain ensimmäisen vapaan ajan yksityiseltä lääkäriasemalta kun pilleriresepti veteli viimeisiään ja hämmennyin käynnistä. Sain nimittäin pitkät selitykset tietyistä asioista joiden oletin olevan itsestään selviä ja mielestäni oleellisiin asioihin ei edes viitattu. En myöskään tuonut ilmi koulutustani tai ammattiani, joten sain puolet nuoremmalle sopivan ohjauksen.

Olen syönyt ensin yhdistelmäehkäisyä ja sitten minipillereitä 13-vuotiaasta asti. Kun pillereiden syöntisyynä on kuukautisten ja pms-oireiden poissapito niin gynekäyntejä ei ole kovin usein tarvinnut. Olenkin sen vuoksi aina aikaisemmin käynyt kunnallisella ja vaikka sielläkin on välillä ollut outoja käyntejä mm. kieliongelmien ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuvan maidonerityksen vuoksi, niin myös ihania hoitajia ja lääkäreitä. 

ENNEN GYNEÄ

  • käy pissalla, tutkimuksia on vaikea tehdä jos rakko ei ole tyhjä
  • jos haluat, voit tehdä vesipesun alapäähän, mutta normaali päivittäishygienia riittää kyllä
  • voi olla hyvä varustautua jo valmiiksi pikkuhousunsuojalla, joskus etenkin papakokeen jälkeen voi tulla muutama pisara verta.

 MITÄ SIELLÄ GYNELLÄ SITTEN TAPAHTUU?

Noin yleensä olipa syy lääkärissä käynnille mikä tahansa niin lääkäri aloittaa keskustelemalla, yleensä jo alussa puhutaan siitä miksi olet tullut. Gynekäynti voi liittyä esimerkiksi ehkäisyn aloitukseen, sen vaihtamiseen tai uusimiseen, kuukautishäiriöihin, vaihdevuosioireisiin yms. Syy ja asiakkaan ikä vaikuttavat myös siihen mitä tapahtuu.

Tietojen keräämisessä voi auttaa hoitaja tai joissan paikoin voit täyttää valmiiksi lomaketta. Gynekologisiin esitietoihin lääkäri yleensä haluaa tietää:

  •  kuukautiset; milloin alkaneet, milloin viimeisimmät, runsaus, kesto, kipu tai muita ongelmia /vaihdevuosioireiden alku, viimeiset kuukautiset ja
  • käytössä oleva ehkäisy/hormonihoito
  • viimeisin papanäyte, mammografia
  • gynekologiset vaivat; kivut, vuodot, kirvelyt, kutinat, muut sukupuolitautioireet, valkovuodon muutokset, laskeumat
  • raskaudet, synnytykset, keskenmenot, abortit
  • pituus, paino, sairaudet, leikkaukset, lääkitykset, lääkeaineallergiat, suvun sairaushistoria sydän- ja verisuonisairauksien ja syövän osalta.

Verenpaine ja paino tai muita juttuja voidaan katsoa tässä välissä tai usein kunnallisella hoitaja katsoo ne ennen lääkärin vastaanottoa. 


TUO PYLLY VÄHÄN ALEMMAS

On vakiolause kun pääset tutkimuspöydälle. Gynekologinen tutkimus tai ainakaan sisätutkimus ei aina ole tarpeen gynellä käydessä. Jos kyse on esimerkiksi ehkäisyn kontrollikäynnistä tai nuoren kuukautishäiriöstä niin sisätutkimus ei ole pakollinen ja sehän on yleensä se mitä eniten gynelle mennessä jännitetään. 

Housut heitetään pois yleensä sermin takana ja sitten pitää pylly paljaana kiivetä tutkimuspöydälle. Jalat laitetaan telineisiin ja sitten pitäisi osata olla mahdollisimman rentona. Etenkin ensimmäisillä kerroilla alapääjutuista puhuminen, saatikka paljaana tutkimyspöydällä olo voi tuntua jännittävältä, mutta gyne on kyllä kuullut ja nähnyt kaiken eli no worries. 

Ensin lääkäri katsoo sukupuolielimiä ulkoapäin, sitten on sisätutkimuksen vuoro. Sisätutkimus tehdään spekulan eli ankannokan avulla, se on apuväline, jolla emätintä levitetään, jotta nähdään kohdunkaulaan asti. Spekuloita on erikokoisia, muovisia ja metallisia. Lääkäri käyttää liukastetta ja tutkimuksen ei pitäisi sattua, hiukan kylmältä saattaa metallinen spekula tuntua. 

Tarvittaessa tässä yhteydessä otetaan papakoe tai yli 30- vuotiailta HPV-koe ja valkovuotonäyte tai sukupuolitautitestejä. Papa-koetta tai HPV-koetta suositellaan nykyään seulontakäytössä 5 vuoden välein ja viimeistään täyttäessäsi 30 vuotta, saat kutsukirjeen kotiin. Ylimääräiset papa-näytteet oireettomilta tai alle 25 -vuotiailta ovat turhia. 

Sitten gyne tunnustelee sisäiset sukupuolielimet pitämällä sormea emättimessä ja painelemalla vatsalta. Gynen tutkimukseen voi kuulua myös ultraäänellä tutkiminen joko emättimen kautta tai vatsanpäältä. Myös rinnat usein tunnustellaan ja opetetaan miten niitä pitäisi itse tunnustella säännöllisesti. 

Joskus lääkäri löträilee liukastetta ihan hullun paljon, jolloin saat pyyhkiä itsesi ja sitten saat pukea päällesi. Keskustelut tapahtuvat pääasiassa vaatteet päällä, toki tutkimuspöydällä ollessasi gyne saattaa jotain kysäistä tai kommentoida.

Vaikka gynekologinen tutkimus ja papa on se mitä yleensä jännitetään, niin itse asiassa isommassa roolissa gynellä on puhuminen. Puhutaan siitä, mitä ehkäisyvaihtoehtoja on, miten niitä käytetään, miten rintoja pitäisi tunnustella, miten alapään ongelmia voi itse ehkäistä ja välttää, turvaseksistä, lasten saantitoiveista, painonhallinnasta, vaihdevuosioireista ja paljosta muusta. Vastaanotolla voidaan myös laittaa tai vaihtaa kierukka tai ehkäisykapseli. 

MILLOIN GYNELLÄ SITTEN PITÄISI KÄYDÄ?

Kunnallisen ehkäisyneuvolan palvelut ovat yleensä maksuttomia ja isossa osassa kunnista alle 25 -vuotiaat saavat ilmaisen ehkäisyn. Alkuun pääsee yleensä googlaamalla oma kotikunta + ehkäisyneuvola. Ajan voi varata myös alaikäinen itselleen ja suosittelenkin, että jo tyttönä otat itse hoitaaksesi oman terveytesi. Vanhemmatkin voivat varata ajan mutta jos olet mielestäsi valmis seksiin, niin sitten sinun ehkä pitäisi olla valmis myös huolehtimaan seksuaaliterveydestäsi. Yksityisellä peruskäynti maksaa reilun satasen. Yksityisellä on se hyvä puoli, että voit valita lääkärisi, kunnallisella voi vain toivoa, että neuvolassa olisi pysyvyyttä eikä joka kerralla olisi eri lääkäri.

Gynellä olisi hyvä käydä tarpeen mukaan. Vuosittainen tarkastus ei ole mikään autuaaksi tekevä homma, oma vuotojen ja oireiden seuranta ja rintojen tutkiminen ovat tärkeämpiä. Gynellä on hyvä käydä kun aloittaa yhdynnät, tarvitsee hormonaalista ehkäisyä tai sen uusintaa, tulee vuotohäiriöitä tai kovia kuukautiskipuja tai vaihdevuosi- tai laskeumaoireet vaivaavat.


Toivottavasti tämä vastasi edes joihinkin kysymyksiisi. Jos en osannut riittävän kattavasti vastata, niin kommentoi alas tai vasemmalta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta niin pyrin vastaamaan kysymyksiin.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie