Valmis seksiin?

Aloitetaan päivä pienellä tarinalla.

Aikoinaan hurjassa nuoruudessani olin opiskelijabileissä, joissa kerättiin rahaa FiMSICin S.U.L.L.E -projektille. Koska S.U.L.L.E on lääkisläisten seksuaaliterveysprojekti, oli bileiden teemana turvaseksi. Bileiden normaaliohjelman lisäksi ohjelmassa oli mm. Kondomiajokortin suorittamista eli harjoiteltiin kondomin laittoa tekopenikselle. Samana iltana baariin oli eksynyt setäjoukko eli muutama selkeästi keskiverto-opiskelijabilettäjää vanhempi ja haalareiden sijaan virallisemmin pukeutunut mies. Tämä setäjoukko nauratti meitä opiskelijoita osin siksi, että he pistivät silmään ja osin siksi, että he eivät uskaltautuneet Kondomiajokorttipisteelle. Muutenhan tämä ei mitenkään kummallista olisi ollutkaan, jos en olisi kotiin mennessä kuullut taksikuskilta, että hänen näitä setiä baariin kuskatessa oli taksissa ollut törkeät "Nyt mennään panemaan nuorta lihaa"- puheet.

Tämä kovan uhon ja kondomiujostelun yhdistelmä vinkkaa tälle kukkahattutädille, että sedät eivät olleet valmiita ottamaan vastuuta seksielämästään. Opiskelijatytöt tosin eivät olleet valmiita myöskään lähtemään setien matkaan.

Kuvat Unsplash.com


Muisto palasi nyt mieleeni kun luin seksuaaliterveyden kirjaa jossa vastattiin ihmisten kysymyksiin. Kysymykset etenivät suunnilleen näin;
-Olenko valmis ekaan kertaan? -tyttö 11v.
-Olenko valmis ekaan kertaan?-tyttö 12v.
-Olenko valmis ekaan kertaan? -poika 13v.
-Olenko valmis ekaan kertaan? -tyttö 14v.
-Kaikki muut on jo harrastaneet seksiä? -poika 15v.
-Olenko säälittävä kun en ole harrastanut seksiä vielä kenenkään kanssa? -tyttö 19v.

Valmista vastausta on kenellekkään vaikea antaa, mutta toki etenkin noiden nuorempien kysyjien kohdalla tulee melkein itku koska kyse on oikeasti lapsista, joiden ei tarvitsisi miettiä seksiä vielä muuta kuin omaan kehoon tutustumisen ja fantasioiden kautta. Kaikki eivät ole harrastaneet seksiä rippikouluikään mennessä ja on ihan normaalia, että eka kerta tapahtuu vasta kaksikymppisenä.

Milloin sitä sitten on valmis harrastamaan seksiä toisen kanssa?

Mielestäni silloin kun:

  • tuntee omat rajansa ja tarpeensa, osaa sanoa ei kun siltä tuntuu eikä harrasta seksiä painostuksen vuoksi tai koska kaikki muut ovat jo tehneet "sen"
  • tuntee oman kehonsa ja on sinut sen kanssa. Ainahan keho yllättää mutta vähintään anatomiasta pitäisi tietää, että mitä on laittamassa ja minne. Ja jokaisella on epävarmuuksia kehonsa suhteen, mutta seksiä on hirmuisen vaikea harrastaa pilkkopimeässä yrittäen olla paljastamatta mitään kehostaan seksikumppanilleen.
  • osaa kommunikoida tarpeensa kumppanilleen 
  • pystyy ottamaan vastuun omasta ja kumppanin terveydestä eli uskaltaa hankkia ehkäisyn joko ostamalla kondomeja ja käyttää ja vaatii kumppania käyttämään niitä. Tai hankkii reseptin ja käyttää ehkäisyvalmistetta ohjeiden mukaan. Joka tapauksessa ennalta ehkäisyä suunnitellen ja kumppanin kanssa keskustellen. Ja miettien kuka kustantaa yhteisen harrastuksen.

  • pystyy miettimään ja ottamaan selvää mitä tehdä jos ehkäisy pettää tai kumppanilta saakin sukupuolitaudin
  • tuntee haluavansa seksiä ja olevansa siihen valmis iloineen ja vastuineen
  • osaa etsiä tietoa seksiin ja seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä
  • osaa kunnioittaa itseään ja kumppaniaan 

Tulipas monimutkainen manuaali palikan A asettamiseksi aukkoon B. Mutta joskus ne yksinkertaisimmat asiat elämässä ovat niitä monimutkaisimpia.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie