Pulusota

Hyvää Pride-viikkoa, eilistä lukutaitopäivää, mennyttä yrittäjänpäivää ja tämän päiväistä FASD -päivää! Olisi hirveästi hyviä aiheita, joista kirjoittaa mutta kirjoitan nyt puluista. 

Olisiko teillä hetki aikaa keskustella pulujen ruokinnasta?


Elokuun ajan minulla oli vähemmän mukava kunnia nauttia Hölömön ja Pöntön jokaöisestä ja usein päiväisestäkin seurasta. Pulupari valtasi parvekkeeni totaalisesti ja en pystynyt itse käyttämään sitä ollenkaan.

Parvekkeellani vierailee säännöllisesti harakoita, oravia, naakkoja, talitinttejä ja kertaalleen tikkakin, eikä niistä ole niin väliä.

Ongelma on siinä, että Pönttö ja Hölömö nukkuvat kahden parveketolpan päällä, lähinnä tuon korkeamman, joka on keskellä parveketta ja paskovat sieltä alas.

Kun pesin parvekkeen, oli se jo seuraavana aamuna pulunpaskassa ja höyhenissä. Ja siinähän se varsinainen ongelma sitten on. Ei ole kiva oleskella parvekkeella, jossa on kakkaa ympäriinsä.

Pulut voivat levittää mm. salmonellaa, psittakoosia eli papukaijakuumetta, ja lintukirppuja. Kaikki näistä ovat kohtuuharvinaisia mutta kerran salmonellan mahdollisesti linnuista saaneena, en halua sairastaa sitä uudestaan. On sen verran epämukava tauti.

Salmonella on yleisimmin suolistotulehdus, oireina ripulia ja kuumetta. Omalla kohdallani vatsakrampit olivat niin kovia, että olin yön nesteytyksessä ja kipulääkkeissä sairaalassa ennen kuin olo sitten yllättävän nopeasti parani. Onnekseni taisin sairastaa kokonaisuudessaan vain kolmisen päivää.

Psittakoosi eli papukaijakuume leviää etenkin jos kuivuneet linnun ulosteet pöllyävät esimerkiksi siivotessa ilmaan. Psittakoosin oireet on aika lailla samankuuloiset kuin flunssassa mutta voi tulla myös keuhkokuumetta ja muuta vakavampaa. Ehkäistävissä pesemällä kädet esimerkiksi lintulautojen putsauksen jälkeen ja kannattaa harkita myös maskia jos meinaa pöllyyttää kuivaa linnunkakkaa. Yleensä tartunta vaatii tiivistä työskentelyä lintujen kanssa.

Lintujen loiset eli kirput ja lintupunkit eivät yleensä aiheuta ihmiselle isompia oireita, ellei satu olemaan allerginen niille. Lintukirpun saadakseen pitää kyllä yleensä ihan käsitellä lintuja tai niiden pesiä.  

Kaikki harvinaisia mutta en silti halua alkaa kyyhkyjen kanssa yhteiseloon.

Nämä citypulut on sen verran kesyjä, että eivät välitä vaikka itse olisin parvekkeella. Etenkin ylhäällä istuessaan katsoivat vain kun aukaisin parvekkeen oven. Ainoa millä läksivät lentoon oli sateenvarjoan aukominen.

Setäni askarteli tolpille esteet. Esteitä kokeiltiin vaikka miten päin.

Mutta kuten näkyy, ei niistä paljoa hyötyä alkuun ollut. Välillä niitä sai poimia parvekkeen lattialta, välillä pihamaalta.

Nyt muutama yö sitten, ensin katosi toinen ja sitten toinenkin ja nyt olen muutaman yön ollut puluton. Harakka tosin käy tönimässä puluesteitä pois.



Jos et halua raakaa lihaa pöydällesi, suosittelen toimimaan ennalta ehkäisevästi. Kaupunkioloissa lintuja ei kannata ruokkia, samalla tulee yleensä ruokkineeksi myös rottia. Maalla tilanne on vähän eri kun tilaa on eri tavalla ja eläinlajistokin on vähän erilainen. Toki maallakin on syytä huolehtia hygieniasta kun putsaa lintulautoja ja linnunpönttöjä. 

Fiksuintahan olisi miettiä jo rakentaessa ja remontoidessa, että ei jää tolpanpäitä tai koloja, jotka houkuttelevat lintuja. Mutta sillä on tietysti mentävä mitä on, toivon että vuokranantaja hankkisi piikit tuonne tolpan päälle. 

Muita, joilla on eläimet vallanneet reviirin?


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie