Mitä on liikuntalääketiede?

Aloitin liikuntalääketieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa syksyllä 2013 ja siitä asti olen saanut selittää ihmisille ympärilläni ja osin itsellenikin mitä liikuntalääketiede on. Tutkintotodistuksessani lukee pääaineena liikunta- ja urheilulääketiede mutta vielä 7 vuoden jälkeenkin minulla herää välillä epäilys, voinko sanoa itseäni liikuntalääketieteilijäksi. Suurin osa kurssikavereistani ja opettajistani oli kiinnostuneita siitä, miten liikunnalla voidaan edistää terveyttä ja minua kiinnostivat lähinnä jo sairastuneet ihmiset. Olen kliinikko, eli painotukseni on potilastyössä kun taas suurin osa tuntemistani liikuntalääketieteen alan ihmisistä on enemmän tutkijoita. Tämä turhautti opinnoissa ja pohdin välillä olenko ollenkaan oikeassa pääaineessa, koska minua ei kiinnosta mitata päivästä toiseen, vaan siirtää tieto potilastyöhön. 

Lue lisää: Opintojen puoliväli

Kuva Unsplash

 

Olen lukenut melko paljon myös hoitotiedettä ja tämä vaikuttaa väkisinkin omaan katsantokantaani.  Hoitotiede on isoja ja pieniä teoriota siinä missä liikuntalääketiede on soluja ja biomarkkereita. Ja siitä minä sitten yritin koota omannäköiseni sopan. Liikuntalääketieteen hoitajan sopan. Liikuntalääketieteen erikoislääkärit käyvät oman erikoistumiskoulutuksensa ja liikuntalääketiede on oma erikoisalansa siinä kuin kardiologia tai ortopedia, mutta vaikka hoitajien erikoisosaaminen noudattelee pitkälti lääkäreiden erikoistumisaloja niin liikuntalääketieteen hoitaja ei oikein ole mikään juttu. Ajattelen itseäni edelleen sisätautien sairaanhoitajana, jolla on liikuntalääketieteen maisterin tutkinto.

Selventääkseni asiaa, pyysin lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti Eero Haapalalta kommenttia, siitä mitä liikuntalääketiede hänen mielestään on. Eero toimii Jyväskylän yliopistossa liikuntalääketieteen lehtorina ja tutkii lasten liikunnan ja kunnon vaikutusta kognitioon ja koulumenestykseen. Kannattaa käydä lukemassa Eeron vierailu Lihastohtori-blogissa.

Omassa mielessäni liikuntalääketiede on nimenomaan tutkimusta sekä käytännön toimintaa liittyen siihen, miten liikunnalla tai laajemmin fyysisellä aktiivisuudella voidaan edistää terveyttä (tai ehkäistä tai lykätä erilaisten sairauksien puhkeamista). Luonnollisesti tähän liittyy myös pyrkimys ymmärtää tutkimusten kautta, miten liikuntaa voidaan käyttää erilaisten sairauksien tai niiden oireisiin liittyvien oireiden hoidossa ja lievittämisessä. Oma katsantokanta liittyy tietysti aika vahvasti lapsitutkimuksen taustaan, jossa erilaisten riskitekijöiden hallinta on keskeisempää kuin sairauksien hoitaminen.  

Tulemme Eeron kanssa liikuntalääketieteen eri laidoilta mutta yhdyn kyllä täysin tuohon yllä olevaan Eeron määritelmään. Samoin siihen, että liikuntalääketieteessä on myös toinen osa, urheilulääketiede, joka keskittyy enemmän urheiluvammoihin, niiden ehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen ja mihin ainakin minä yhdistän enemmän liikuntalääketieteen erikoislääkärit kuin liikuntalääketieteen maisterit. Toki tutkimusta vammoista tekevät molemmat, mutta maistereiden koulutus ei anna terveydenhuollon ammattihenkilön osaamista hoitaa vammoja. Monella tosin on myös esimerkiksi fysioterapeutin tutkinto alla. Huomatuksena; urheilulääkäri ei ole virallinen titteli tai lisäkoulutus, sitä voi käyttää kuka vaan lääkärintutkinnon suorittanut. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri on se virallinen erikoistumisala, sen lisäksi urheiluvammoja hoitavat mm. yleislääkärit, fysiatrit ja ortopedit.

Lue lisää: Mistä yliopisto-opinnot koostuvat?

Kuva Unsplash. Että mulla onkin ikävä lentopalloa.

Lue lisää: Terveyden edistämisen opinnot käytännössä

 Eero nosti minulle lähettämässään kommentissaan esiin mielestäni sen liikuntalääketieteen parhaan puolen. Liikuntalääketiede sisältää paitsi liikuntalääketieteen alan, fysioterapian, ortopedian, fysiatrian, kardiologian, onkologian, pediatrian, ym. osia. Eli liikuntalääketiede jos jokin on monitieteinen ala, joka pyrkii edistämään ihmisten terveyttä ja hyvinvointia hyvin laaja-alaisesti.

Mikäli liikuntalääketiede alkoi kiinnostamaan, niin sitä voi opiskella Itä-Suomen yliopistossa Terveyden edistämisen opinto-ohjelmassa tai Jyväskylän yliopiston Terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa. Molemmilla yliopistoilla on myös avoimessa yliopistossa hyvä tarjonta liikuntalääketieteeseen johtavia opintoja. UEFilla nykyään terveysliikunnan nimellä. Tarjolla on myös urheiluravitsemuksen (UEF), urheilupsykologian (JYU) ja lasten ja nuorten liikunnan (JYU) opintoja.

 Jätä kommenttia alle! Onko liikuntalääketiede ihan vieras ala vai tiesitkö jo mistä on kyse? 

Kommentit

  1. Hei, onko siis näin että liikuntalääketiedettä voi opiskella vain itä-suomen yliopistossa tai Jyväskylän yliopistossa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, joo kandi- ja maisteriopintoja ei muualla voi. Toki iso osa opetuksesta on etänä ja perus- ja aineopinnot voi käydä avoimessa mistä kävin vaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie