Kirja-arvostelu: Seksuaalilääketiede

                                                                                                                                   Pyydetty kustantajalta

Seksuaalilääketiede
Pirkko Brusila, Katja Kero, Juhana Piha ja Marita Räsänen (toim.)
Duodecim 2020
Sidottu
761 sivua
Saatu kustantajalta.

 

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä koko elämänkaaren ajan. Silti se jää usein huomiotta terveydenhuollossa ja siitä arastellaan puhua. Sitä ei myöskään opeteta riittävästi terveydenhuollon ammattilaisten peruskoulutuksessa tai esimerkiksi terveystiedon opettajien koulutuksessa.

Nyt saatavilla on ensimmäinen suomalainen seksuaalilääketieteen oppikirja. Seksuaalilääketiede käsittelee seksuaalisuutta laajasti monesta eri näkökulmasta ja sopii oppi- ja käsikirjaksi niin lääkäreille, hoitajille kuin muillekin asiakastyössä ihmisiä kohtaavalle terveyden ammattilaiselle. Soveltuvilta osin se on hyödyllinen myös sosiaalialan ja terveystiedon tai -kasvatuksen ammattilaisille. 

Kirja etenee järjestyksessä yhdeksään eri osioon jaettuna. Näitä osioita ovat 

  1.  Seksuaalilääketiede
  2.  Seksuaalinen kehitys
  3.  Etiikka, juridiikka ja kulttuuri
  4.  Seksuaalitoiminnot
  5.  Häiriöt seksuaalitoiminnoissa ja niiden hoito
  6.  Lisääntyminen ja seksuaalisuus
  7.  Sairauksien ja elintapojen vaikutus seksuaaliterveyteen
  8.  Lääkkeettömät hoitomahdollisuudet
  9.  Seksuaaliterveyspalvelujen järjestäminen

Osiot jakautuvat itsenäisiin artikkeleihin, joten kirjasta on helppo lukea vain itselle tarpeelliset osiot. Koko kirjan järjestyksessä lukiessa artikkeleiden itsenäisyys toki tuo jonkin verran tarpeetonta toistoa lukemiseen. 

 Artikkeleissa on kuvattu tarvittava anatomia selkeästi kuvin ja tekstein. Teksti on muutoinkin selkeälukuista yksittäisiä kirjoitusvirheitä lukuunottamatta ja kirjaa lukeakseen ei tarvitse omata lääkärin anatomian tuntemusta. Kirjassa käsitellään lääketieteellisen näkökulman lisäksi paljon seksuaalisuuteen liittyviä kulttuurisia, sosiaalisia ja eettisiä näkökulmia. Artikkelien lopussa on kattavat listat oleellisimmista käsitteistä, joita kannustaisin etenkin terveystiedon ja terveydenhoitoalan opettajia hyödyntämään. 

Pidin kirjasta paljon ja koin sen lukemisen hyödylliseksi melko paljonkin aiheeseen perehtyneelle hoitajalle. Muutamaa asiaa jäin pohtimaan. Näistä pienempiä olivat hyvin laajasti kuvatut terapiamuodot, jotka on kuvattu kattavasti muuallakin. Nimenomaan psykoterapiamuotoja esiteltiin laajasti kun taas seksuaaliterapian osuus jäi kapeammaksi. Kumpaakaan terapiamuotoa tosin ei lääkäri eikä hoitaja voi tuottaa ilman lisäkoulutusta. Toinen pienempi asia oli seksin apuvälineitä ja seksileluja koskevan luvun kapeus ja kuvituksen yksipuolisuus. Ja toisin kuin kirjassa annetaan lyhyellä lauseella ymmärtää, Strap-on ei ole pelkästään lesboseksiin kuuluva lelu.

Isompi, vaikkakin hyvin perinteinen asia mikä minua häiritsi kirjaa lukiessa on se, että syömishäiriöiden ja seksuaalisuuden yhteydessä käsitellään lähinnä anoreksiaa, bulimiaa ja alipainoa. Suurempi osa syömishäiriöistä on kuitenkin BED-oireisia ja muita epätyypillisiä syömishäiriöitä, jotka usein johtavat ylipainoon. Tämä ei olisi muutoin häirinnyt mutta alipainoisuus käsitellään mielenterveyden ja seksuaalisuuden kohdassa kun taas ylipaino käsitellään samassa luvussa päihteiden kanssa. Syömishäiriön psyykkiset vaikutukset seksuaalisuuteen tuskin eroavat kovinkaan paljon painon mukaan, koska kaikille syömishäiriötyypeille on painosta riippumatta tyypillistä inho omaa kehoa kohtaan.   

Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen kirjaan ja toivon kuten kirjoittajatkin, että seksuaalilääketieteen opetusta lisättäisiin lääkärinkoulutukseen. Monelle muullekin koulutusalalle tarvittaisiin mahdollisuus seksuaaliterveyden opintoihin. Tällä hetkellä Xamk taitaa olla ainoa, joka laajemmin kouluttaa seksuaaliterveyttä avoimessa AMKissa mutta heidänkään koulutus ja ennenkaikkea resurssit eivät riitä koko Suomen tarpeisiin.

Seksuaalilääketiede-kirja on kuitenkin hyvä alku lähteä syvemmin perehtymään seksuaaliterveyteen. Kirja on saatavilla mm. Duodecimin verkkokaupasta.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie