Miten tähän on päädytty?

Elämä on muuttunut tänä vuonna melko paljon, joten päivittelin tämän alunperin alkuvuodesta 2018 julkaistun tekstin tähän päivään. Lukijamäärien perusteella lukijoissa on aika paljon uusiakin, joten ehkä on syytä päivittää ja kertoa jotain siitä, kuka täällä ruudun takana kirjoittelee.

Faktat:
Katja Eveliina, Eve täällä blogin puolella. Käytän sekaisin molempia ja vielä sukunimeänikin.
29 v.
Sairaanhoitaja, Terveystieteiden maisteri (liikunta- ja urheilulääketiede)
Harrastan: neulomista, lukemista ja blogin kirjoittamista, salitreeni on koronan ja etätyön vuoksi tauolla.
Kotoisin Itä-Suomesta, mutta vaikutan nykyään Etelä-Suomessa.
Työskentelen järjestötehtävissä.


Abivuonna Roomassa

Aloitin lukion 2007 Joensuun norssissa luonnontieteellismatemaattisella linjalla. Kävin lukion tiukkaan tahtiin kolmeen vuoteen lukien 97,5 kurssia ja pitkän matikan, fysiikan, kemian ja biologian. Koska lääkärihän minusta piti tulla.

Ylioppilas 2010

Kirjoitin lopulta matemaattisista C:t, bilsasta ja äikästä M ja enkusta ja ruotsista muistaakseni E. Lukioaikana olin useamman leirin verran isosena, tuutorina ja kuskailin poikia jääkiekkoharjoituksiin sen jälkeen kun itse lopetin lentopallon pelaamisen ja valmentamisen.


Lukion jälkeen hain vanhalla systeemillä 9 yliopistolinjaan, 4 AMK-linjaan ja 4 enkkuAMK-linjaan. Lukioon mennessä en ollut ajatellutkaan AMKia mutta koska opo totesi ettei minusta tule lääkäriä ja käski hakea hoitajakouluun, tein sen varuilta vaikka pääsinkin suoraan papereilla Joensuuhun kemialle ja fysiikalle. Kasvatustieteisiin ja erityisopeksi pääsin kakkosvaiheeseen asti pääsykokeissa, muihin yliopiston pääsykokeisiin en jaksanut mennä. Motivaatio oli hiukan hukassa kun tiesin alottavani intin heinäkuussa. EnkkuAMK pääsykokeet olivat Jyväskylässä ja olin näköjään hakenut myös Kokkolaan, jonne kävi sama pääsykoe ja hyväksymiskirjeen saatuani (jätin vielä pääsykokeen kesken kun kysymykset olivat idioottimaisia) piti tarkastaa kartasta minne sitä olikaan hakenut.


Inttiaikaan kävin uusimassa Kuopion AMK pääsykokeen kätilöksi ja röntgenhoitajaksi, mutta silloinkaan ei Kuopio tärpännyt. Tulin myös valituksi intissä ollessani seurakuntavaltuustoon.


Aloitin siis 2011 syksyllä sairaanhoitajaopinnot Kokkolassa englanninkielisellä linjalla. Ensimmäisen vuoden puolessa välissä pääsin opiskelijakunta Copsan edustajistoon. Syksy olikin mennyt pitkälti ensimmäisessä harjoittelussa vanhainkodissa ja uusiin luokkakavereihin tutustuessa. Keväällä oli tk-harjoittelu. Kesän olin töissä lihanjalostamolla siivoojana.


Kakkosvuonna olin syksyn tuutorina ja keväällä vaihdossa  3kk ollen samaan aikaan edustajiston puheenjohtajana ja sote-opiskelijoiden hallitusjäsenenä. Kakkosvuoteen kuuluivat harjoittelut sydänosastolla ja sisäpolilla Saksan kirran ja kotihoidon lisäksi. Kesätöissä olin lähihoitajan sijaisena kiertämässä sydän-, neuro-, ja sisätauti-keuhko-osastoja.


Kolmantena vuonna tein harjoittelut synnärillä, korvapolilla ja psykiatrialla. Jouluna ehdin olla ensimmäiset pari viikkoa sairaanhoitajan sijaisena sydänosastolla. Siinä vaiheessa olin vielä aivan pihalla hommista. Jatkoin vielä 2014 vuodelle edustajiston varapuheenjohtajana ja sote-opiskelijoiden vpj:nä. Siinä seassa tuutoroin vaihtareita parin vuoden ajan aina silloin kun heitä sattui Kokkolassa olemaan. Kolmantena vuonna aloin hiukan tylsistyä ja aloitin Kokkolan yliopistokeskus Chydeniassa avoimen puolella liikuntalääketieteen perusopinnot.

Yhtenä iltana tuli paniikki siitä, että ei ole kesätöitä ja kun illan laittelin hakemuksia, oli kahden päivän päästä tarjolla 7 paikkaa mistä valita. Valitsin siis sen tk:n vuodeosaston jossa olin ekana vuonna tehnyt harjoitteluni. Jatkoinkin siellä sitten pitkälti valmistumisen yli.


Valmistuin maaliskuussa 2015 sairaanhoitajaksi, opinnot venyivät muutaman kuukauden yli koska syksyn päiväkirra- ja päivystysharjoittelujen jälkeen olin paljon töissä tk:ssa ja oppari vähän venyi ja sain hylsyn kypsyysnäytteestä kun en enää osannut suomenkielen pilkkusääntöjä opiskeltuani vuosia enkuksi. Jatkoin töitä tk:ssa elokuulle 2015 asti ja talven aikana tein avoimessa täysin etänä tehtävät terveystiedon perusopinnot.

Lue lisää: Mitä opin sairaanhoitajana?


Olin jo keväällä käynyt kokeilemassa hoitotieteen, liikuntalääketieteen ja lääkiksen pääsykokeet pääsemättä sisälle, mutta päätin silti muuttaa Kuopioon. Siinä vaiheessa kun sain kämpän VVO:lta ei toimeentulosta ollut vielä hajuakaan.


Muutin siis Kuopioon ensimmäiseen "omaan kämppään". Kerkisin ilmottautua työkkäriin mutta sain jo seuraavana päivänä töitä KYSiltä.


Kävin vuoden verran töissä ja luin samalla avoimessa hoitotieteen ja liikuntalääketieteen aineopinnot. Näin jälkikäteen en suosittele kenellekään täysiä opintoja ja kolmivuorotyötä yhtä aikaa.


Keväällä 2016 kävin muistaakseni kolmissa pääsykokeissa, terveyden edistämisen joksi liikuntalääketiede oli muuttunut, ravitsemuksen ja hoitotieteen. Pariin muuhun hakukohteeseen hain papereilla sillä halusin vaan pois töistä kun se tuntui sillä hetkellä niin ankealta. Hoitotiede vähän etuili ja lähetti jo hyväksymiskirjeenkin, mutta oikeasti päädyin siis terveyden edistämiseen, joka oli ykkösvaihtoehtoni.

Lue lisää: Opiskelemaan terveystieteitä Kuopioon


Opinnoista iso osa oli valmiiksi tehty avoimessa tai saan hyväksilukuja AMK-tutkinnosta, joten olen ehtinyt tehdä koulun ohella kaikkea muuta. Niin puoluepolitiikkaa kuin ainejärjestöhommia, ylioppilaskunnan hommia, tuutorointia ja ammattijärjestöjuttuja. Ainejärjestössä toimin edunvalvonnassa ja puheenjohtajana. Töitä tein koko ajan enemmän tai vähemmän säännöllisesti keuhko- ja sisätautiosastoilla.

Lue lisää: Opintojen puolivälin pohdintoja

Yllä oleva kuva on kuvattu KYSiltä ja sairaalan katon lisäksi siinä näkyy osa yliopistosta ja Savilahdesta.

  Lue lisää: Gradupäiväkirjat

Kuopiossa viihdyin vajaa viisi vuotta kun viime syksynä gradua tehdessä tuli äkillinen "haluan pääkaupunkiseudulle -fiilis". Haeskelin kesätyöpaikkoja sairaanhoitajana ja muutamaa järjestöalan paikkaa ennen kuin pääsinkin tuttuun järjestöön töihin. Näin jälkikäteen miettii, että monen asian olisi voinut tehdä nopeammin ja ehkä helpommin. Toisaalta monenlainen tekeminen on johtanut nykyiseen työhön ja osaamiseen. Jos olisin vain suorittanut tutkinnot putkeen ja jättänyt kaiken muun vähemmälle, olisin valmistunut jo vuosia sitten, mutta olisin varmaan aika erilaisissa hommissa töissä ja toisaalta olisin tavannut paljon vähemmän ihmisiä. 


Julkaistu alunperin 28.2.2018. Päivitetty 21.9.2020.

Kommentit

  1. Vitsi, mikä tehopakkaus olet! Hienoa! Mulla on vähän sama homma, et hoitajaksi päädyin, kun ei muka olis läänikseen menijäksi ja nyt sit terveyden edistämisen opintojen loppuvaiheessa mietin jo et mitäs sitten :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on toisaalta iloinen että ei päätynyt ekalla haulla lääkikseen, ois niin paljon vähemmän nähnyt kaikkea muuta

      Poista
  2. Paljon oot ehtinyt tehdä ja aikaan saada! Itsekin sairaanhoitajaksi opiskelin ensin ja nyt lääkäriksi. Ei kyllä opoilla tai kellään muullakaan pitäisi olla sanomista, että ei ole lääkäriksi tjs. :( Oma motivaatio ja toiveet ratkaisevat ja terveysalalla on onneksi paljon erilaisia työmahdollisuuksia. Mua nyt 5. vuoden kandina harmittaa ajatus, etten enää ehkä osaa sairaanhoitajan hommia.. Uuden edessä joutuu luopumaan, vaikka niistä opeista on hyötyä ollutkin paljon. Lääkärin hommissakin voisi hoidollisia asioita tehdä jos olisi vain aikaa. Kyllä edelleen osallistun nostoihin, pesuihinkin jos tilanne tulee eteen eikä aivan järkkykiire ole omissa töissä (mikä valitettavan usein on..).

    VastaaPoista
  3. Kyllä varmaan iso osa hommista tulee selkärangasta tarvittaessa :D ja tärkeintähän se on se potilaan kohtaaminen. Mie oon kyllä ihan ilonen, etten lääkäriks lukenu, ei yhtään houkuttas noi päivystysvuorot, ei niinkään se aika vaan se, että oot niin paljon toisen antamien tietojen varassa päättämässä potilaista. Ajatus omasta hoitajavastaanotosta ja pitkäkestosista asikassuhteista paljon kivempi :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie