Gradupäiväkirjat osa 4; Valmistuminen


Gradupäiväkirja päivittyi viimeksi huhtikuussa ja silloin tein viimeisiä varsinaisia osioita, muuton jälkeen tarvitsi tehdä vain pienempiä muutoksia. Gradun kanssa tuli lopulta hiukan kiire ja olin jo muutoinkin kykyjeni rajoilla tilastotieteen ja SPSS:n kanssa. Toisaalta myös kiire toi tiedon siitä, että nyt ei tavoitella erinoimaista arvosanaa vaan hyväksyttyä suoritusta, mikä pienensi paineita ja helpotti gradun tekoa.



Kun aloitin ala-asteen, kuutosluokkalaiset näyttivät hirvittävän suurilta. Yliopistossa taas graduvaiheen opiskelijat tuntuivat välillä puhuvan ihan käsittämättömiä ja tekevän graduja niin ihmeellisistä ja suurista aiheista, että. Nykyään kuutosluokkalaiset näyttävät pikkulapsilta ja gradukin vain siltä mitä se on. Opinnäytetyöltä, jonka tarkoitus on toisaalta opettaa opiskelijalle itsenäisen tutkimuksen tekoa ja  toisaalta osoittaa, että opiskelija on perehtynyt alaansa ja kykenee tuottamaan tieteellistä tekstiä.

Gradun tekokynnystä nosti ainakin itselläni se, että on hirveän vaikea arvioida netissä julkaistuista graduista, että mikä on hyvä gradu. Arvosanojahan ei graduista julkaista. Niin AMK- opparini kuin graduni arvosana on ollut 2/5 ja kummallakaan ei luultavasti tule olemaan mitään väliä työni kannalta tulevaisuudessa. Tohtoriopintoihin hakiessa yhtenä kriteerinä on menestyminen perusopinnoissa, mutta en ole koskaan kuullut, että hyvällä tutkimus- ja rahoitussuunnitelmalla varustettu hakija olisi hylätty pelkästään gradun arvosanan vuoksi.




Gradu oli viimeinen puuttuva suoritus maisterin tutkinnostani ja valmistumispäiväksi WebOodiin on merkitty 3.6.2020. Todistus tulee sitten joskus postissa. Meillä ei koronasta huolimatta olisi ollut mitään valmistujaisia yliopistolla, koska valmistumme jokainen eri aikaan. Joskus naurettiin, että juhlimme sitten koko kurssin kanssa kunhan viimeinen valmistuu, jos joku vain pysyy kärryillä kuka on viimeinen valmistuja. Tai ehkä keskiarvona voimme juhlia ensi keväänä kun tutkinnon aloittamisesta tulee ohjeellisen suoritusajan mukaiset viisi vuotta.


Tein graduni ikääntyvien reisilihasvoiman yhteydestä sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskitekijöihin. Tuloksista ei selvinnyt mitään raflaavaa kuten suurimmassa osassa graduista käy. Gradussa usein jo se, että tulokset vastaavat aikaisemmin julkaistua kirjallisuutta, on jo tulos. Moni ei saa mitään tuloksia vaikka tutkisi aiheettaan kuinka pitkään.

Gradu muistutti minulle taas kerran sen, kuinka monimutkainen ihminen on ja kuinka elimistössämme kaikki liittyy kaikkeen. Gradu löytyy julkaistuna UEF:n sivuilta.



Mitä sitten jatkossa? Nyt kesälle en ottanut varsinaisia opintoja vaan yritän opetella olemaan opiskelematta. Yhdeksän vuoden jälkeen kyseessä on kuitenkin kevyt lasku ja tarkoituksenani on perehtyä esimerkiksi blogiin ja Instagramiin liittyviin juttuihin kesän aikana. UEF:lla valmistuva opiskelija voi hakea jatkuvan oppimisen opinto-oikeutta jolla saa jatkaa opintojaan vapaan sivuaineoikeuden opinnoissa vielä kaksi vuotta. Hoitotyön johtamisen opinnoistani puuttuu enää vain kaksi tai kolme kurssia ja ne haluaisin tehdä avoimessa yliopistossa loppuun. Eli oppiminen ei varmastikaan lopu.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie