perjantai 20. tammikuuta 2017

Tieto lisää tuskaa

Teen lasten ja nuorten terveyden kurssia yliopistolla ja äitiysterveyttä ja lastentauteja lukiessa tunteet vaihtelevat välillä, en ikinä hanki lapsia kun niin moni asia voi mennä pieleen - haluan lapsia mutta kasvatan ne tynnyrissä. Kannattaisi ehkä tehdä lapset ennen kuin liian pitkälle menee terveyden opiskelussa.

Kuvituksena omia lapsuuskuviani
Lapsettoman on aina helppo mennä kommentoimaan lastenkasvatusta ja ainahan joku siitä suuttuu. Mutta en kyllä yhtään ihmettele jos vanhemmat ovat nykypäivänä sekaisin jatkuvasti muuttuvasta tiedosta. Nykyään tieto muuttuu niin järkyttävää vauhtia, että ammattilaisillakin on vaikeaa pysyä perässä. Entisaikaan ehkä oli helpompaa kun lapsia kasvatettiin maalaisjärjellä ja neuvoja tuli lähinnä omalta pieneltä lähipiiriltä.Toki tieto, rokotukset ja hoidot ovat parantaneet lasten terveyttä, mutta on terveydenhuollossa osattu hankaloittaakin elämää. Etenkin tuomitsemalla neuvolan ohjeiden kyseenalaistajia. Noin keskimäärin luotan vielä siihen, että suurin osa vanhemmista tuntee omat lapsensa paremmin kuin henkilökunta. Esimerkiksi kiinteiden ruokien aloitusikä on vaihdellut niin usein ja suurin piirtein kaikilla suosituksilla on saatu kasvatettua terveitä lapsia ja nuoria.


Kaikki varmasti haluavat lastensa parasta, mutta on jännä huomata kuinka eri tavalla ohjeet menevät perille neuvolassa kuin aikuisten terveydenhuollossa. Elintapaneuvonta tuntuu purevan vanhempiin odotusaikana, mutta ei enää lasten ollessa isompia. On toki eri asia jaksaa tsempata niitä terveellisiä tapoja se odotus- ja imetysaika, mutta kun sillä seuraavalla kymmenellä, kahdellakymmenelläkin vuodella on vaikutusta lapsen terveyteen. Lasten terveyteen moni vielä jaksaakin panostaa, mutta itsestä huolehtiminen unohtuu. Toisaalta neuvola antaa usein konkreettisia ohjeita, kun taas työterveys ja muu aikuisten terveydenhuolto antaa ohjeeksi liikkua enemmän, syödä vähemmän ja lopettaa tupakoinnin. Ehkä ne konkreettiset asiat ja tuki, auttaisivat myös aikusten terveydenhuollossa.

Muistiinpanot tenttiin:
-vakavat sairaudet harvinaisia
-ei alkoholia, tupakkaa eikä huumeita, ei lapsille, eikä vanhemmille
-yritätpä kuinka kovasti kaikkesi niin sattuma sotkee kuitenkin kaiken

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti