Kuinka puhut painosta lasten kuullen?

kahvakuula vaaka mittanauha

Lapset oppivat paljon matkimalla. Kiittämään, koskettamaan ja kiroilemaan, arvostelemaan ulkonäköä ja arvottamaan itseään. Käytän tässä arvottamaan, sillä vaikka moni vanhempi varmasti pyrkii opettamaan lastaan arvostamaan itseään, voi tiedostamattomillakin valinnoilla opettaa lapsensa arvottamaan itsensä ulkoisten avujen tai niiden puutteen kautta. 

Onpas tuokin lihonut. 

Olinpa hoikassa kunnossa tuohon aikaan. 

Se oli aikoinaan niin laiha ja nätti. 

Oho miten lihava täti. 

Nyt kun on nää jenkkakahvat.

Ei sovi tommonen mekko toin isolle takamukselle.

Onpa tuo laihtunut paljon, näyttää taas ihan naiselta. 

Oisit nätti jos et ois läski. 

Niin oman kuin toistenkin painon ja ulkonäön kommentointi voi vahingoittaa lapsen suhdetta omaan kehoonsa. Ymmärrämme miksi omalle lapselle harvoin sanotaan, että hän on ruma läski mutta emme ymmärrä mitä merkitystä on sillä, että tuijottelemme peiliin puristellen jenkkakahvoja ja vatsamakkaroita ja olemme jatkuvasti jollain dieetillä. Lapselle vanhempi on esikuvana täydellinen ja jos vanhempi ei voi olla tyytyväinen omaan täydellisyyteensä, voi lapsi kokea ettei hänkään kelpaa ennen kuin täyttää vanhemman hoikkuuden ja kauneuden kriteerit.


kahvakuula vaaka mittanauha

Jo päiväkoti-ikäiset saattavat todeta etteivät ole kauniita koska eivät ole riittävän laihoja. Pienen, ja isommankin lapsen pitäisi saada tuntea itsensä kauniiksi eikä huolehtia olemattomista vatsamakkaroista. Useimmiten itsensä väheksyminen ulkonäön perusteella tai painon vuoksi on kotoa opittu. Lasten ylipaino on todellinen ongelma mutta sitä ei todellakaan ratkaista lytistämällä lapsen kehittyvä kehosuhde rakentamalla hoikkuudesta ainoa hyvyyden mittari. Lasten ylipaino on vanhempien ja terveydenhuollon huoli, lapsen kuuluisi saada nauttia siitä kuinka hieno ja ihmeellinen juuri hänen kehonsa on. 

Opetamme lapset myös vertailemaan itseään muihin arvostelemalla heidän kehojaan. Tapahtuipa kehojen kommentointi kadulla tai kotona television ääressä, se on tarpeetonta ja haitallista. On niin helppoa todeta telkkarissa Miss Suomen vuodelta 19xx lihoneen ja muistella miten nätti se aikoinaan oli. Tai todeta linnanjuhlia katsoessa että nuo allit olisi pitänyt peittää. Tai miten tuon kokoinen kehtaa tulla bikineissä rannalle.


Omassa lähipiirissäni on näitä kommentoijia ihan riittävästi. Suurin osa heistä kommentoi ihan huomaamattaan, välillä hyvinkin törkeästi ihmisten kehoja esimerkiksi televisiossa. Kirjoitin ihmisten vaikka tähän voisikin melkein poikkeuksetta kirjoittaa naisten. Miesten kehot saavat huomattavasti vähemmän kommentointia aikaiseksi. Tälläinen kommentointi ei ole hyvää kuultavaa kenellekään, mutta etenkin lapselle, joka sattuu olemaan vielä isompi kuin kommentoitava ihminen, nämä kommentit antavat suoraa viestiä siitä, että hän ei kelpaa. Ihan samaa viestiä antaa myös miehen lihaksittomuuden tai naisten rintojen kommentointi jos ne kuule alla pojalla ei ole lihasmassaa tai tytöllä tissejä. Kehosuhteensa kanssa trans- tai muunsukupuolisuuden kanssa kamppailevalle vastaavat kommentit lähipiiriltä voivat tuntua aivan hirveiltä.

kahvakuula vaaka mittanauha

Lue lisää: Hoitajien ylipaino

Kerran töissä hoidettavana oli isokokoinen potilas ja lääkäri kommentoi huoneesta tultuaan kansliassa, että miten ihmeessä joku voi olla noin hirveän lihava. Teki mieli huutaa perään, että helposti. Oma painoindeksini oli suurempi kuin potilaan ja jäin vain miettimään, että mitähän kyseinen lääkäri mahtaa puhua selän takana lihavista hoitajista kun asenne potilaan kohdalla oli kaikkea muuta kuin oikea. Tuntui oikeasti pahalta pitkään kuulla tuollainen kommentti vaikka lääkärin ei varmasti ollut tarkoitus arvostella minua. Jos aikuista sattuu, niin miltä mahtaa lapsesta tuntua?

Jos et kykene sanomaan mitään hyvää, ole hiljaa. Jos kykenet, sano se kaunis. Ja vau, olet laihtunut ei ole se tarkoittamani hyvä. Katso peiliin ja yritä nähdä se hyvä ja kaunis siellä. Ja kas, saatat parantaa sekä lapsesi elämää, että omaasi.

Kuuletko vastaavia kommentteja vai päästätkö niitä sammakoina suustasi? Miten suojaat lapsesi kehonkuvaa?

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie