Pitääkö lautanen syödä tyhjäksi?

Meistä varmaan suurin osa kasvanut kuullen, että lautanen pitää syödä tyhjäksi. Osaa on uhkaltu, että syöt tai itket ja syöt ja osaa on syyllistetty nälkää näkevillä Afrikan lapsilla. Nykylapset kasvavat ruokahävikin välttelyyn, joka on ihan hyvä syy syödä lautanen tyhjäksi mutta ei perustelu syödä ruokaa, jota ei jaksa.

Etenkin ravintolassa syödessä kun ruoka on annosteltu valmiiksi, on suomalainen mentaliteetti syödä lautanen tyhjäksi. Välillä vaikuttaa siltä, että tavoitteena on syödä se koko buffetikin tyhjäksi. Jännä kyllä buffetissa ei sitten koeta tarpeelliseksi syödä lautasta tyhjäksi.

Pakottava, syyllistävä ja kyttäävä lautasen tyhjentäminen voi kuitenkin olla vahingollista terveelle syömiselle. Tietoinen ja tunteva syöminen on oleellista painonhallinnalle ja jos aina "pitää" syödä lautanen tyhjäksi, syö herkästi ylimääräisiä kaloreita, jotka kerryttävät ylipainoa.


Kuvat Unsplash

Meistä jokainen, huomaa silloin tällöin ottaneensa liikaa ruokaa lautaselleen, mutta silti useinvaadimme lasten osaavan annostella ruokansa esimerkiksi koulussa oikein. Ruokala jossa ei ole biojäteastiaa, on oman kokemukseni mukaan ahdistava kokemus, kun vaihtoehtoina on selittää ruokalan tädille miksi ei syönyt loppuun tai piilotella ruokaa lautasliinoihin. Sen sijaan kannustamalla ruokahävikin pienentämiseen, voitaisiin lapsia kannustaa miettimään paljonko annostelevat lautaselle.

Toisaalta lapset usein tunnistavat meitä aikuisia paremmin nälkänsä ja kuinka nälkäisiä ovat. Monella aikuisella on ongelmia tunnistaa nälkäänsä, sen tasoja ja todellisuutta. Sotkemme nälän janoon, mielitekoihin, tylsyyteen ja väsymykseen.

Oikea nälkä ohjaa meitä syömään riittävästi muttei liikaa. Nälän tunnistamisen rinnalla kulkee myös kylläisyyden tunnistaminen. Kylläisyyden tunteen syntyminen vie hetken aikaa, joten kiireesti hotkiessa saattaa helposti syödä itsensä ähkyyn. Kylläisyys ja nälkä ovat kuin janan ääripäät ja liikumme päivän mittaan useamman kerran suunnasta toiseen. Ihan kiinni kumpaankaan laitaan ei ole hyvä päätyä mutta tasainen keskellä olokaan ei ole hyväksi, sillä se usein tarkoittaa, että on tullut naposteltua pitkin päivää.

Lue lisää: Lihavat maksamme


Kotona nälän ja kylläisyyden tuntemista voi opetella säännöllistämällä ruokarytmiä, kuuntelemalla kehooan, nyt söin tämän verran ja milloin tuntee seuraavan kerran nälkää. Onko nälkä pikkuinen, välipalan tai pääaterian kokoinen vai onko se päässyt valtavaksi. Kun nälkää ja kylläisyyttä oppii tulkitsemaan, voi myös oppia sanomaan itselleen, kiitos, rittää, olen jo kylläinen ja jättää loput ruuasta syömättä.

Joskus on itselle hyväksi jättää loput annoksesta syömättä ja siihen kannattaa suhtautua lempeydellä. Usein ylijääneen annoksen voi jättää seuraavaan ateriaan, ottaa mukaan dogibagiin tai kierrättää biojätteenä. Ei kannata jäädä ajattelemaan, että heitit ruokaa hukkaan, vaan ottaa ruokailu uuden oppimisena. Seuraavalla kerralla voit sitten annostella sopivamman määrän tai pyytää ravintolassa pienemmän annoksen.


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie