Nuorten nettikysymyksiä; asiantuntija vastaa

Suosikin aikaan nuoria olleilla oli Dear Eki vastaamassa kysymyksiin. Nykyään tietoa on saatavilla ihan älyttömästi mutta se, miten ajantasaista ja oikeaa tieto on on joskus vaikeasti tulkittavissa. Selailen silloin tällöin nuorten avoimia keskustelupalstoja ja joskus muilta nuorilta tulee niin epäterveellisiä neuvoja kysymyksiin, että hoitajatädin on pakko puuttua asiaan.


Valitsin palstoilta muutaman nimettömän kysymyksen ja ajattelin vastata niihin terveystieteilijän näkökulmasta.


1. Ovulaation aikana  tulee verta?

Ovulaation aikana on ihan normaalia pieni, jokusen tunnin tai maksimissaan pari päivää kestävä niukka vuoto. Ovulaatiovuoto tulee suunnilleen puolessa välissä kuukautiskiertoa eli edellisten kuukautisten ja seuraavien kuukautistan alkamispäivien puolessa välissä. Päivän tai parin heitto suuntaansa on ihan normaalia, etenkin jos kuukautiskierto ei ole aivan kellontarkka. On myöskin normaalia, että vuotoa ei joka kierrossa huomaa. Mikäli vuoto on runsasta tai se ajoittuu selvästi kierron puolenvälin ulkopuolelle, on syytä tarkistaa asia lääkärin luona. Nuorilla kierto voi olla vielä vaihteleva ja siksi voi olla vaikea tunnistaa vuodon syytä. Sukupuolitaudit ja muut syyt on kuitenkin suljettava pois jos välivuotoja kuukautisten välillä tulee uutena oireena tai toistuvasti.

2.Voiko hiivatulehdus tulla julkisesta vessasta?

Hiivatulehduksen aiheuttaa lähes aina naisen omassa elimistössä jo valmiiksi oleva hiiva, joka jostain syystä pääsee villiintymään liiaksi. Eli sitä ei voi saada julkisesta vessasta. Yleensä vessanpöntöllä istuessa pönttöä koskettavat lähinnä takareisien iho ja ehjä iho ja limakalvo suojaavat meitä todella hyvin ulkopuolisilta taudinaiheuttajilta. Hiivatulehdukselle altistavat tuore antibioottikuuri, e-pillerit, raskaus, tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet tai pikkuhousun suojat. Joskus hiiva pääsee valloilleen uuden seksikumppanin myötä mutta usein syy on jää tuntemattomaksi.

3. Miten laihduttaa nopeasti?

Terveellisesti ei mitenkään. Epäterveellisesti monillakin keinoilla. Paino tulee kuitenkin heti takaisin kun palaat normaaliin elämään. Nopeassa painonpudotuksessa on suuri riski jojoiluun eli painosi nousee suuremmaksi kuin mistä lähdit laihduttamaan ja kehonkoostumuksesi huononee kun ensin nopealla laihdutuksella hävität lihasmassaa ja se korvautuu rasvalla kun paino taas nousee.



4. Mistä johtuu limakalvonpalaset menkoissa?

Kuukautisten tarkoitus on poistaa kohdusta mahdollista raskautta varten paksuuntunut kohdun limakalvo. Eli limakalvonpalaset menkoissa ovat oikeastaan se pääpointti menkkojen olemassaoloon.

5. Peräpukamia. Onko niitä muilla?

On. Peräpukamat ovat yleinen vaiva. Siitä vain ei puhuta niiden sijainnin vuoksi julkisesti. Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita ja ne ovat usein oireettomia. Paranevatkin usein itsekseen mutta tuppaavat uusiutumaan. Jos pukamat oireilevat, kannattaa katsoa kotihoito-ohjeet täältä ja tarvittaessa kertoa ongelmasta lääkärille. Liikunta, painonhallinta ja kuitupitoinen ruoka auttavat ehkäisemään pukamien syntyä ja pahenemista.

6. Kuinka usein tyttöjä panettaa?

Valistunut veikkaus että keskimäärin usein, yksilöllinen vaihtelu tosin on varmaan suurta. Tätä varten tutkiskelin internetin tiedejulkaisujen syövereitä mutta yhden illan pikatutkailun perusteella tuloksia löytyi huonosti. Etenkään nuorten osalta tutkimustietoa ei löytynyt mutta Glamour-lehden kyselyn mukaan naisista yli 70% halusi seksiä vähintään 3-5 kertaa viikossa. Tyttöjen panetukseen vaikuttaa mm. stressi, kuukautiskierron vaihe, hormonaalinen ehkäisy, aikaisemmat seksikokemukset ja kaikki muu elämässä.

Haaveilen, että saisin sivutyönä vastailla jollain netti- tai lehtipalstalla nuorten kysymyksiin terveydestä. Sillä aikaa kysymyksiä saa laittaa kommentteihin, vasemmalta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta tai Insta DM @kosoliina Ketään en tietenkään voi hoitaa tai valmentaa blogin kautta, mutta yleisellä tasolla voin vastata kysymyksiin.

Päivitetty 24.7.2020 klo 16

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie