torstai 16. toukokuuta 2019

Surullisia uutisia maailmalta

Alabaman osavaltiossa päätettiin tiistaina laista, joka kieltää abortin kaikilla muilla perusteilla kuin äidin terveyden vaarantuessa. Se kieltää aborttioikeuden siis myös raiskaus- ja insestitapauksissa.  USAssa tänä vuonna jo 16 osavaltiossa aborttilakia on esitetty kiristettäväksi ja Georgiassa, Mississippissä, Kentuckyssä ja Ohiossa kiristykset ovat menneet jo läpi. Euroopassa Puola on kiristänyt aborttioikeutta, Irlannista sentään saatiin viime vuonna positiivisia uutisia kun aborttioikeutta laajennettiin. Aikaisemmin Irlanninkin laki kielsi abortin myös raiskaus- ja insestitapauksissa.Tiedetään, että jos aborttia ei laillisesti saa, etsivät naiset käsiinsä enkelintekijän tai yrittävät lopettaa raskauden itse. Rautalankahengarit ja sukkapuikot eivät ole toimiva ja turvallinen abortti, nyt pyörivällä Hakekaa kätilö!- kaudella on nähty pari hyvää esimerkkiä. Seurauksena on kohtutulehduksia, kohdun ja suolen puhkeamisia ja kuolleita naisia.

Abortti ei missään nimessä ole ehkäisymuoto, mutta naisellakin tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan. Turvallinen abortti on ihmisoikeus. Suomessa on yksi Euroopan tiukimmista aborttilainsäädännöistä, mutta Suomessa nainen voi luottaa siihen, että tarvittaessa hän saa turvallisen abortin. Olin hyvin häkeltynyt kun asiaa tutkiessani törmäsin netin keskustelupalstoilla edelleen kyselyihin kuinka aiheuttaa itselle keskenmeno. Selkeytyksenä, itselle aiheutettu keskenmeno on abortti siinä missä lääkkeellinen tai kirurginenkin mutta huomattavasti riskialttiimpi. Nykyään ei tosin enää laiton. Jotenkin olin ajatellut, että Suomessa ei enää naisten tarvitsisi pohtia moisia konsteja kun terveydenhuoltoon on kaikilla pääsy.

InfoFinlandin sivuilla on selkeästi tiivistetty:

Sinun on Suomessa mahdollista keskeyttää raskaus alkuvaiheessa seuraavissa tilanteissa:
  • jos synnytys olisi vaaraksi terveydellesi
  • jos olet alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias
  • jos olet jo synnyttänyt neljä lasta
  • jos et pysty hoitamaan lasta sairauden takia.
Abortin syyksi riittää myös se, että lapsen synnyttäminen tai hoito olisi elämällesi huomattavan suuri rasitus. Käytännössä syynä voi olla jokin seuraavista asioista:
  • perhesuhteet
  • taloudellinen tilanne
  • työtilanne
  • asuminen
  • tulevaisuudensuunnitelmat
Naisella on oikeus päättää itse, haluaako hän hakea aborttia. Kumppani voi osallistua päätöksen tekoon, jos nainen haluaa ottaa hänen mielipiteensä huomioon.
Jos olet alaikäinen ja haluat hakea aborttia, et tarvitse siihen vanhempiesi lupaa. Usein asiasta on hyvä silti puhua vanhempien kanssa. Jos et kuitenkaan halua tehdä niin, terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus.

Kahden lääkärin lausunto tarvitaan, kun keskeytys tehdään ennen 12. raskausviikon täyttymistä tilanteissa, joissa lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat naiselle huomattava rasitus, kun raskaaksi tuloon liittyy rikos tai jos äidin tai isän sairaus vakavasti rajoittaa heidän kykyään hoitaa lasta. Kun raskauden kesto on yli 12 viikkoa, voidaan keskeytys näissä tilanteissa tehdä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran päätöksellä. Raskauden kestoajasta riippumatta voidaan keskeytys tehdä kahden lääkärin päätöksellä, jos raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen aiheuttaisi naisen hengelle tai terveydelle vaaran. Valviran päätös tarvitaan tilanteissa, joissa keskeytystä haetaan sikiön vaikean sairauden tai ruumiinvian vuoksi. Terveyskirjasto 

Suomessa tehdään noin 10000 aborttia vuodessa, mikä on pohjoismaiden pienin määrä, myös prosenteissa.  Eli 2017 Suomessa tehtiin noin 8 aborttia tuhatta 15-49 vuotiasta naista kohden. Pohjoismaiden keskiarvo on yli 10. Suurin osa aborteista tehdään 20-24-vuotiaille ja alle 20-vuotiaiden abortit ovat vähentyneet. Huolestuttavinta on kuitenkin se, että kasvava osa aborteista tehdään naisille, joille se on tehty jo vähintään kerran. (THL & Terveyskirjasto) Eniten abortteja tehtiin 70-luvulla ja vähiten 90-luvun laman aikaan.

Helpoimmat keinot vähentää abortteja ovat terveystiedon opettaminen sekä koulussa, että kotona ja helposti saatavilla oleva ilmainen ehkäisy. Vantaalla alle 20- vuotiaiden abortit vähenivät 36% ja 20-24-vuotiaiden 14% kun kierukoita ja ehkäisyimplantteja alettiin antaa nuorille ilmaiseksi.

Kun kerta poliittiseksi meni teksti niin nostanpa nyt vielä pääpointit asiaan liittyen esille;

-abortti on ihmisoikeus, eikä kenelläkään, etenkään vanhoilla miehillä, joita politiikka on turhan täynnä, pitäisi olla mitään sanomista siihen mitä minä tai sinä naisena teemme kehollamme.

-ilmainen ehkäisy pitäisi saada kaikille sitä haluaville nuorille Suomessa

-terveystiedon opettajien koulutuksessa pitäisi olla enemmän ja laadukkaampaa seksuaaliterveyden opetusta


Jotta meillä ja muillakin säilyy mm. ihmisoikeudet, kannattaa käydä äänestämässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti