Montako teemapäivää mahtuu viikkoon?

En muista olenko puhunut täällä astmastani. Astma puhkesi intin jälkeen ja sen seurana kulkevat allergiat ja atopia sekä refluksi ja karttakieli. Normaalisti aamuin illoin otettavat suihkeet, nenäsuihke, kosteusvoide ja vatsansuojalääkitys riittävät mutta viime viikolla kun vappuhulinoissa lääkkeiden otto oli hiukan epäsäännöllistä niin huomasin taas puuskuttelevani aika tiukkaan ja avaavat lääkkeet piti ottaa kuvioihin mukaan.


Huomenna vietetään Maailman astmapäivää omahoidon teemalla. Omahoito on monien kroonisten sairauksien tärkein hoitomuoto. Jokainen kroonista sairautta sairastava tuntee itse parhaiten oman kehonsa ja kuinka se reagoi sairauden pahenemiseen ja mikä on sen normaali olotila. Lääkäreiden, hoitajien, fysioterapeuttien ja muiden tehtävänä on olla apuna ja tukena mutta vastuu päivittäisestä hoidosta on itsellä. Oma omahoitoni siis petti vähän kun lääkkeet tuli otettua huonosti mutta koska tunnistin etenkin aamuisin vaivaavan ja aamuöisin herättävän ahdistuksen johtuvan keuhkoputkien ahtaudesta, hoidin vaivan lisäämällä avaavan käyttöä. Aika hyvin olen astman kanssa pärjännytkin viimeiset seitsemän vuotta, jotka diagnoosista ja lääkityksen aloituksesta on kulunut. Lääkitystä on pariin kertaan muutettu kun ensin en saanut kiekosta riittävästi hengitettyä kun olin tukossa ja sitten pelkkä kortisoni ei riittänyt vaan tarvitsin yhdistelmäpiipun jossa on sekä kortisoni, että pitkävaikutteinen avaava lääke samassa. Yhden kortisonitablettikuurin olen astman pahenemiseen joutunut syömään ja yhden kerran on tarvinnut miettiä, että pitäisiköhän lähteä päivystykseen kun astmakohtaus ei tuntunut millään laukeavan. Lisätietoa astmasta Hengitysliitosta, Allergia-, iho- ja astmaliitosta, ja Käypä Hoito- suosituksesta.

Tälle viikolle sattuu monta teemaa. Koko viikon ajan vietetään sydänviikkoa. Tänä vuonna teemana on perheliikunta. Sydänviikolle osuus myös 10.5 vietettävä unelmien liikuntapäivä. Unelmien liikuntapäivän tapahtumia löytyy heidän nettisivuiltaan ja sinne voi myös ilmoittaa oman unelmien liikuntapäivä- tapahtuman. Sydänliiton sivuilla voit osallistua sähköpyöräarvontaan ja lahjoittaa sydänkeräykseen.


Omat kolesteroliarvoni kävin mittauttamassa viimeksi syksyllä ja kokonaiskolesteroli oli 5,8 kun sen pitäisi olla alle 5. Perinnöllisistä syistä kolesterolini ovat olleet koholla murrosiän alkamisesta lähtien (sitä ennen niitä ei ole mitattu, että en tiedä olivatko jo taaperona koholla) ja omalla kohdallani 5,4 taitaa olla matalin mitä minulta on mitattu. Se syönkö suklaata vai salaattia ei pahemmin tunnu arvojani hetkauttavan ja vaikka parhaimmillani liikuin melkein 20 tuntia viikossa, ei sekään vaikuttanut mitään. Armeijassa hassu lääkäri aloitti statiinihoidon kolesterolin takia. Hassu oli sen takia kun kysyi viiden minuutin vastaanottoajalla viidesti, että olenko varma että en ole raskaana. Ihan kuin olisin armeijassa ollut sekuntiakaan hyppimässä jos olisin ollut.  Muistin metsäleireillä syödä ehkä kolme tablettia viikossa päivittäisestä lääkityksestä ja jätin lääkkeet pois, etenkin kun vähän myöhemmin sisätautilääkäri sanoi, että ennen lastenhankintaa ei kannata vielä näillä arvoilla syödä kolesterolilääkkeitä kun ne pitäisi teratogeenisina (sikiötä vahingoittavina) kuitenkin lopettaa raskauden ja imetyksen ajaksi. No tässä muutaman vuoden niitä lapsia on odoteltu (tai lähinnä miestä jonka kanssa hankkia lapsia) niin en tiedä milloin palaan kolesterolilääkitykseen.


Jos on tekstejäni hetkeäkään pidempään seurannut niin on ehkä huomannut, että papereihin ei enää voi kirjata perusterve nuori nainen, niin kuin yleensä lääkärit aloittavat. Mutta kun suurin osa diagnooseista ja oireista on sisätautijuttuja niin sisätautien sairaanhoitajana niiden hoito sujuu aikalailla hoitajavetoisena omahoitona.

Pompitaan vähän hassussa aikajärjestyksessä kun teksti nyt vaan haluaa tulla ulos näin. Kolmas teemapäivä on tänään vietettävä Älä laihduta- päivä (SYLI). Jo kymmenettä kertaa. Vaikka esimerkiksi sydänterveyden kannalta painonhallinta on todella tärkeää niin itse asiassa laihduttamalla ihminen ei laihdu. Tämän vuoksi uudistunut ruokarauha on tärkeä juttu. Omakohtaisena kokemuksena voin kertoa, että olen ekan kerran laihduttanut varmaan ala-yläasteen vaihteessa eli noin parikymmentä vuotta on-off-laihdutusta ja kumma kyllä olen edelleen lihava. (Mitä en kyllä ollut kun miettii, että olin yläasteelle mennessä yhtä pitkä kuin nyt ja painoin ainakin 50kg vähemmän)

Neljäs teemapäivä on myös torstaina 10.5 vietettävä Maailman SLE-päivä eli lupuspäivä. Systeeminen lupus erythematosus on noin 1400 suomalaisen sairaus, joka lupuksen nimellä on usein kuultu mutta huonosti tunnettu. SLE on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa yksilöllisesti niveliin, ihoon, munuaisiin, sydämeen, keuhkoihin, verisuoniin ja hermostoon. SLE tunnetaan myös punahukkana tai perhosreumana kasvoilla esiintyvän perhosihottuman vuoksi. Lääkitys ja diagnosointi on tehostunut viime vuosikymmeninä ja lääkityksen kanssa pystyy elämään aikalailla normaalia elämää.

Viides teemapäivä on lauantain Lapsettomien lauantai. Lapsettomien yhdistyksen Simpukan sivuilla on todella hyvin tietoa ja tukea olitpa yksin tai puolison kanssa tahattomasti lapseton. Koko viikko on Simpukan teemaviikko ja esimerkiksi monet seurakunnat järjestävät viikon aikana Tyhjän sylin tapahtumia. Simpukan sivuja selaillessa mietin taas tuota elämäntilannelapsettomuutta ja sitä, olisiko minusta äidiksi yksin. 


Kuudes ja viimeinen terveysteemapäivä on sunnuntaina 12.5 oleva Fibromyalgiapäivä. Fibromyalgia on SLE:n tavoin reumaliittoon kuuluva sairaus. Tai eipä kai nuo sairaudet liittoon kuulu vaan niitä sairastavat ihmiset. Fibromyalgia on kipuoireyhtymä, jonka hoidossa korostuvat oireiden hoito ja lääkkeettömät hoidot, koska varsinaista fibromyalgialääkitystä ei ole. 

Sunnuntaille taitaa sattua pari muutakin teemapäivää mutta palaillaan niihin sitten sunnuntaina. Jos vielä viikolle löydät jonkin teemapäivän, jonka missasin niin huikkaa kommentteihin.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie