Syöpä

Heti alkuun tunnustettava, että mulla on tosi laiska suhtautuminen syöpää aiheuttaviin aineisiin ja hirveän huono esimerkki. Työskentelen päivittäin syöpäpotilaiden kanssa ja siltikään en ole kovin ahkera karsimaan karsinogeenejä ympäristöstäni.

Uusimpana kosmetiikkaan liittyvänä karsinogeeninä Tukes on suosittanut polyheksametyleenibiguanidin (BHMB) käytön välttämisen vaikka se vielä onkin laillinen säilöntäaine. Tulossa myöhemmin EU:ssa kielletyksi, mutta byrokratian portaissa kestää.

Netissä on julkaistu erilaisia listoja tuotteista, joiden INCI sisältää  kyseistä ainetta. INCIssä merkattuna Polyaminopropyl Biguanide. Moni yritys onkin jo onneksi karsinut aineen tuotelistoiltaan. Muunmuassa listalta löytämäni LÓccitanen Shea Butter ja Nivean silmämeikin poistoaine eivät enää näyttäneet sitä sisältävän. Garnierin misellivedestä se vielä löytyi INCIn viimeisenä aineena.


BHMB on luokiteltu luokka 2 aineeksi eli sen epäillään aiheuttavan syöpää ja koska varovaisuusperiaate toimii kaikissa kosmetiikkaakoskevissa laeissa, on aineen käyttö nyt epäsuositeltavaa. Tutkimuksissa todettiin sen aiheuttavan verisuonikasvaimia etenkin maksassa.

Nykyisellä lainsäädännöllä ainetta saa olla tuotteessa maksimissaan 0,3%. Hiiritutkimuksissa, joiden perusteella luokitus on tehty, hiirille syötettiin 750mg/kg ja syöpäriski kasvoi. Ainoa tuotteeni jonka nyt pikasilmäyksellä löysin myrkylliseksi oli siis tuo misellivesi ja huonolla matikalla laskin, että useamman pullon saisin juoda tuohon pitoisuuteen. Todennäköisesti tulen pullon ulkoisesti käyttämään.

Päädyin siihen, että käytän jo omistamani tuotteet, jotka sisältävät BHMB:tä, koska niiden määrä on hyvin vähäinen ja altistus tulee olemaan pieni. Jokainen miettii asian toki omalla kohdallaan. perusteluikseni sanon vain sen, että yksi karsinogeeni lisää ei todennäköisesti tule itselleni aiheuttamaan syöpää ja kuolemaa, koska geneettinen alttiuteni muille sairauksille on niin suuri että kupsahdan ennen syövän kehittymistä.

Ja ystävällisesti muistuttaisin niitä tupakoijia, jotka panikoivat PHMB:n käytöstä; Tupakansavu on luokka 1:n karsinogeeni eli paljon varmemmin syöpää aiheuttava.

Lisätietoa: http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kemikaalituotevalvonta/PHMBn-kaytto-kosmetiikassa-herattanyt-keskustelua-/

ja http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_157.pdf (myönnän että olin laiska ja luin vain osan tekstistä)

Duodecimilla on myös ihan hyvä artikkeli eri karsinogeeneista ja niiden luokittelusta. http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero;jsessionid=8ECE1160298132BD6502CED336EC3280?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tunnus=duo80032

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie