Missä olen asunut osa 1; Liperi

 Suomen kuumin; Liperi. 
29.7.2010 kun Joensuun lentokentällä Liperissä mitattiin Suomen lämpöennätys 37,2 astetta, olin itse naapurikunnassa Kontiolahdella suorittamassa asepalvelusta, mutta kirjoilla vielä Liperissä.

Kirkkolahti kesällä

Vaikka olenkin asepalveluksen jälkeen lähtenyt kauemmas, vietin ensimmäiset 20 vuotta aika pitkälti Liperissä ja sen naapurikunnissa Outokummussa, Polvijärvellä ja Kontiolahdella, jossa tutustuin lähinnä urheilusaleihin ja jäähalleihin, sekä Joensuussa jossa kävin lukion. Synnyin Joensuussa keskussairaalassa, Liperin sairaala oli lakkautettu pian isäni syntymän jälkeen ja sen paikalla on nykyään uimaranta ja harvinaisen hyvä mattojen pesupaikka.

Ihan ensimmäinen koti oli keskellä kirkonkylää oleva kerrostalo, josta muutimme tanssilavan luo. Sen jälkeen asuimme hetken mummolassa oman talomme remontin ajan ja -97 muutimme sitten omakotitaloon. Omakotitalo kirkonkylällä ja parvekkeelta näkee lehmiä ja lampaita sekä Kirkkolahden. Parvekkeelta on myös kuunneltu Nightwishia. Kaikki isovanhempani asuivat Liperissä ja isomummokin nykyisessä naapurikaupungissa Savonlinnassa. 

Kirkkolahti talvella

Liperissä on kolme isompaa taajamaa, Kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi ja vettä on neljännes pinta-alasta. Nykyisin Ylämylly on väestöltään suurin, mutta lapsuudessani kirkonkylälläkin oli vielä kirja- ja vaatekauppakin. Samoin kuin lukio ja yläkoulu. Nyt yläkoululaiset pääsevät ihan juuri upouuteen kouluun, jossa on iso urheilusali, kirjasto ja nuorisotilat. Uusi koulu on Ylämyllyllä, Tuntemattomasta sotilaasta tunnetun Paloaukean, sittemmin Pohjois-Karjalan patteriston entisellä alueella Jyrin asuinalueella.


Itse kävin luokat 1-4 vanhalla ala-asteella, joka on viime aikoina saanut uutta toimintaa järjestötalona, ja luokat 5-9 nykyisin vanhassa yhteiskoulussa, joka on remontissa ja jää alakouluksi. Koulun tiloissa meni pitkälti illatkin kun pelasin ja valmensin Liperin Taimessa lentopalloa. Ensimmäinen urheiluseurani oli kuitenkin Liperin Urheilukalastajat ja ehdin myös Liperin Kokkoveikkoihin partioon, Liperin seurakunnan kerhoihin, nuorempana Viinijärven Urheilijoiden pesiskouluun, Liperin Naisvoimistelijoiden (nyk. Liperin voimistelu ja liikunta) jumppiin ja viimeisinä Liperin vuosina Liperin Kiekon treeneihin kuskiksi. Liperissä ei ole omaa jäähallia mutta muita liikuntamahdollisuuksia on hyvin. Uusimpana on avattu Kinttupolut ja Pärnävaaran Urheilukeskus on jo lapsuuden hiihtolenkeiltä tuttu. 

Ikäluokkani oli ensimmäinen, joka ei enää voinut hakea Liperin lukioon sen lakkauttamisen vuoksi. Kävin siis lukion Joensuun normaalikoulussa, jonne bussilla kulkien menee noin tunti. Autolla Kirkonkylältä ajaa noin puoli tuntia Ylämyllyltä vartin. Lukiossa kavereiden näkeminen koulun jälkeen oli välillä mielenkiintoista kun tultiin melkein jokainen eri naapurikunnasta Joensuuhun ja bussit sanelivat kaikkien aikataulut. 



Kesätöitä tein vuosien mittaan isosena seurakunnalla, oppaana museolla (Liperin Maaseutumuseo) ja siivoojana tanssilavalla ja vielä opiskeluaikana yhden kesän Karelian lihajalosteella.

Myllypuodin ostoksia 2020

20 vuotta on sen verran pitkä aika, että sitä on hankala tiivistää yhteen tekstiin ja toki aikaisempia tekstejä Liperistä löytyy mm. täällä. Mutta tiivistettynä:

Liperi, Pohjois-Karjala (asuin ikävuodet 0-20)

Tunnettu mm: Leipäpitäjä, Suomen kuumin, Tuntemattoman sotilaan alku Paloaukealla, Tulitikkuja lainaamassa, Liperin Mylly (paloi 2020)
Mitä kannattaa tehdä: mökkeillä, kalastaa, liikkua luonnossa, syödä pizzat Rantamakasiinilla tai Saariston puodissa, osallistua Myllymiljöön tapahtumiin kesällä ja pyörähtää Myllypuodissa, lavatanssit Liperin lavalla, kesäteatterit Ristissä ja Roukalahdella (2022). Syksyllä Leipäpäivä.
Lempipaikkani: Vanhempien parveke ja Liperin kirjasto
Mitä kaipaan sieltä: Pienen paikkakunnan yhteisöllisyyttä, vesirinkeleitä ja Sorsan piirakoita
Tiesitkö? Liperi on vanha emäpitäjä. Suur-Liperiin kuuluivat aikoinaan Liperin lisäksi Joensuu, Outokumpu, Kaavi, Kontiolahti, Polvijärvi ja osia muistakin nykykunnista. Liperin ruotsinkielinen nimi on Libelits.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie