7 terveyssyntiäni

Vaikka olen opiskellut yhdeksän vuotta ensin hoitotyötä ja sitten terveystieteitä, ei elämäni ole niin terveellistä kuin se voisi tai joissain kohdin pitäisi. Liialliselle terveyden havittelulle ainakin syömisen puolella on ihan nimensäkin, ortoreksia, ja liikunnan puolella voidaan puhua liikuntariippuvuudestakin tietyissä tilanteissa. Kultainen keskitie olisi terveydenkin tavoittelussa paras. Mutta seuraavia kohtia voisin parantaa.

Kuvat Unsplash

1. Syön liian usein ja paljon herkkuja. 

Tätä tulee vielä tehtyä napostellen, mikä ei ole hampaillekaan hyväksi. Herkkuja saa kyllä syödä vaikka päivittäin, jos määrät ovat oikeita ja herkuttelu tapahtuu ruokailun yhteydessä. Omassa elämässäni määrä ja tiheys ovat kuitenkin liiallisia. 

2. Liikun liian yksipuolisesti

Pelasin nuorempana lentopallo ja kävin salilla, mutta aerobisesta en ole koskaan välittänyt. Palloilusta ja lihastreenistä saa kyllä paljon mutta parhaat hyödyt sydän - ja verisuonielimistön kannalta saadaan aerobisesta treenistä. Kävelen kohtalaisesti mutta en saa motivoitua itseäni kävelemään vain huvin vuoksi. Salilla on paljon kivempaa kuin kävelyllä. Poikkeuksena valokuvauskävelyni mutta niiden teho on turhan matala edes peruskuntotreeniksi.

3. Putsaan korviani pumpulipuikolla

Korvaanhan ei saisi laittaa mitään kyynärpäätä pienempää. Putsaan silti korviani edelleen pumpulipuikolla, koska oma vaikkuni on niin juoksevaa, että se on helpoin pyöräytää korvakäytävän suulta joko puikolla tai nenäliinalla.

4. En lankaa hampaitani joka päivä

Pesen hampaat kahdesti päivässä mutta lankaus tai hammasväliharjaus jää harvemmalle, ehkä pariin-kolmeen kertaan viikossa.

5. Revin kynsinauhoja

Kynsinauhoja ei kannattaisi repiä ja räplätä, koska ne tulehtuvat melko helposti.

6. Leikkaan varpaankynnet väärin

Tai usein itseasiassa revin ne, samoin kuin sormen kynnet. Kynteni ovat älyttömän ohuet ja saattavat revetä pelkästään jos putsaan jotain kynnen alta. 


7. Juon liian vähän

Keskivertoihminen tarvitsee noin pari litraa vettä päivässä, kaikkea ei tarvitse juoda vaan ruuastakin tuleva neste käytetään elimistössä samoin kuin muu vesi. Ja siis kaikki nesteet alkoholia lukuunottamatta on pääasiassa vettä, eli sillä ei nestemäärän kannalta ole oleellista juotko vettä, teetä vai maitoa. Yritän kiinnittää huomiota juomiseen mutta esimerkiksi siihen mennessä kun aloitin kirjoittamaan tätä teksiä, olin juonut tänään alle litran ja kellon on jo kuusi. Isona ihmisenä nesteentarpeeni on siellä kolmen litran tai vähän ylikin mutta armeijassa opin pahan tavan sinnitellä juomatta ja vielä nykyään teen sitä vahingossa. Vaikka ei olekaan 10 kerrosta housuja ja vessoja on käytettävissä.

Meinasin kirjoittaa terveystekstin kirjoittamatta painosta mutta mainitsen sen nyt kuitenkin. Koska lihavan suurin syntihän on ihmisten mielestä aina liikaa syöminen. Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka ihmisille, jotka eivät pese hampaita kahdesti päivässä ja lankaa päivittäin. Hammasongelmatkin aiheuttavat sydänongelmia ja esimerkiksi hidastavat leikkaukseen pääsyä. Ja en taaskaan sano, että lihavuus ei ole ongelma, mutta että muitakin terveyssyntejä on ja tässäkin pätee se, että synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Sitä synnitöntä vaan ei koskaan tule löytymään, koska osa ihmisyyttä on olla epätäydellinen.

Teetkö samoja syntejä vai oletko kehittänyt omiasi?





Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie