Sarjamurhaajia

Pirteitä aiheita tällä viikolla mutta jatkan vielä edellisen postauksen ajatuksen juoksua. Iltalehti uutisoi tällä viikolla myös elinkautisvankien vapautumisesta, vaikka Rikosseuraamuslaitos osan kohdalla vastustaa vapautusta, koska nämä murhaajat ovat edelleen vaarallisia. Tässä vaiheessa voi muuten todeta oman lapsuuden olleen aika mediasuojattua, koska mulla ei ollut mitään hajua esim. kolmoismurhaajasta ennen kuin media alkoi uutisoimaan vapautumisesta, vaikka olenkin Liperistä kotoisin. Nykyään aika harva ala-asteikäinen on suojassa väkivaltarikosuutisoinnilta kun kaikilla alkaa olla älykännykät.

Mutta ajattelin puhua vielä hiukan suuremmista sarjamurhaajista.


Ylläolevassa WHO:n kuvassa näkyvät top 10 kuolemansyytä maailmassa vuodelta 2000. Punaisella on merkattu tarttuvien tautien aiheuttamat kuolemat sekä äitiys- ja lapsikuolleisuus, sinisellä elintapasairauksien aiheuttamat kuolemat ja vihreällä onnettomuuskuolemat.






Vertailun vuoksi yllä on kaikkein köyhimpien maiden kuolinsyyt samalla luokittelulla vuodelta 2016 ja alla kaikkein rikkaimpien maiden vastaavat. Ovat aika erinäköisiä.



Rikkaissa, korkean hyvinvoinnin maissa kuollaan elintapasairauksiin. Toki selitys ei ole niin yksiselitteinen, koska iän lisääntyessä riski syöpiin kuolee ja kun kuolema on jokaisen kohdalla välttämätön, niin jos infektio ei tapa, eikä auto-onnettomuus tapa kun hoito on niin hyvää, niin kyllä joku lopulta tappaa. Viimeistään vanhuus, mutta se ei riitä kuolintodistukseen kuolinsyyksi.

Meillä on menneinä vuosikymmeninä tehtyä hirvittävän hienoa työtä terveyden edistämisessä ja vähennetty mm. auto-onnettomuuksista johtuvia kuolemia (turvavyöt ja muut tieturvallisuuteen liittyvät lait, sekä autojen kehitys), äitiys- ja lapsikuolleisuus on maailman matalimpia (neuvolatoiminta ja lähes kaikki äidit synnyttävät sairaalassa, ehkäisymahdollisuudet, aborttimahdollisuus), tuberkuloosikuolemat ovat aivan olematon prosentti suomalaisten kuolleisuudessa (rokotteet, lääkitys, menneiden vuosikymmenten seulonta-, tutkimus- ja hoitotyö) ja HIV-virusta meillä esiintyy suhteellisen vähän ja siihenkin kuolleisuus on todella pientä (tiedotus, testaus ja lääkitys).

Jos meillä elintapasairaudet leviävät käsiin, niin köyhillä mailla vasta ongelma onkin. Siellä yritetään edelleen selviytyä malaria-, tuberkuloosi-, ja HIV-epidemiosta ja yhtä aikaa päälle alkavat pukata elintapasairaudet. Nimittäin kun katsotte köyhien maiden kuolinsyitä niin sydänkohtaukset ja aivoinfarktit ovat kohonneet koko ajan ylöspäin, eivätkä huonot terveydenhuollon resurssit millään pysty hoitamaan näitä kaikkia.

Rikkaiden maiden kuolinsyylistaa katsoessa huomaa, että siellä on yksi tauti, joka lähes täysin pystyttäisiin poistamaan listalta näennäisen simppelillä elintapamuutoksella. COPD eli keuhkoahtaumatauti on lähes täysin tupakoinnista johtuvaa ja odotankin sen määrän putoavan tupakoinnin vähenemisen myötä.

Hiljaista on uimarannalla, pari hiihtäjää sentään ladulla näkyi.
Lähes kaikki muut elintapasairaudet rikkaiden maiden listalla ovat monitekijäisiä sairauksia, joihin vaikuttavat niin perimä, elintavat kuin ympäristömme. Kaikilla näillä on kuitenkin yhteinen riskitekijä, nimittäin ylipaino ja lihavuus. En tiedä mihin kuolinsyyt olisi toivottavaa vaihtaa kun ei meistä kuolemattomiakaan ole ihan heti tulossa, mutta vuosien lisäämiseksi elämään ja elämän lisäämiseksi vuosiin, olisi yhteiskunnan katsottava peiliin ja mietittävä miten yhdessä voimme vaikuttaa ylipainon ja lihavuuden määrään. Koska tutkitusti myöskään lihavuus ei ole puhtaasti yhden tekijän aiheuttama sairaus (vaikka moni luuleekin, että siinä on puhtaasti kyse siitä että syöt enemmän kuin kulutat) vaan sekin on yhtälailla perimän, elintapojen ja ympäristön vaikutusta.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie