Epidemia

Kuuntelin alkuviikosta Nora Robertsin uutuuden Ensimmäinen vuosi, jossa Surmaksi kutsuttu virustauti tappaa suurimman osan maapallon väestöstä. Kun samalle viikolle vielä osui haastattelututkimus rokotevastaisuudesta, kulki ajatuksen juoksuni omia polkujaan ja päädyin WHO:n sivuille.

Suomalaisessa mediassa tänään tulivat vastaan terveysaiheista tuhkarokko, vesikauhu, lapsen istuminen W-asennossa, syöpä (ja ennaltaehkäisevät leikkaukset), klitoris, Zarianovin aikeet perustaa naisten psykiatrinen sairaala ja Ylen puolelta myös uutinen Intiassa leviävästä sikainfluenssa-epidemiasta.

Se, mikä valikoituu suomalaiseen mediaan näkyville terveysasioissa, on monen tekijän summa. Klikkiotsikot, shokeeraavat uutiset taudeista, joille suomalaiset voivat altistua kotona ja matkoilla ovat ne päällimmäiset tietenkin. Sillä moniko tietää, että vaikka ollaan menossa vasta vuoden kahdeksannessatoista päivässä, on maailmalla ehtinyt levitä jo ebolaa, hantavirusta, poliomyeliittia, keltakuumetta, MERSia ja meillekin uudestaan tutuksi tullutta tuhkarokkoa. Nämä eivät muutamaa satunnaista ebola-uutista lukuunottamatta näy meillä mediassa.


Influenssa-aika alkaa olla taas vahvasti käsillä ja maailmalla arvioidaan joka vuosi kuolevan noin 650000 ihmistä kausi-influenssan aiheuttamiin hengitystieinfektioihin.

Vertailuna, tuhkarokkoon kuolee edelleen noin 110000 rokotteenolemassaolosta huolimatta  ja keltakuumeeseen 29 000–60 000 rokotteen olemassaolosta huolimatta. Polio tässä porukassa poikkeus ja sen esiintyvyys ja kuolleisuus ovat laskeneet huimasti, mutta edelleen se pääsee silloin tällöin leviämään aiheuttaen poliohalvausta. 

Sen vain sanon, että aika moni näistä kuolemista olisi ollut estettävissä rokotteiden paremmalla saatavuudella ja ottoprosentilla.

Me suomalaiset ollaan kohtalaisen hyvässä turvassa kun miettii tuota alussa listaamaani uutisluetteloa. Tuhkarokko voi tappaa tai aiheuttaa jälkitauteina aivotulehduksen tai keuhkokuumeen, mutta on onneksi Suomessa harvinainen. Vesikauhu tappaa, mutta siihen on rokotus ja kotoperäisenä meillä ei sitä eläinten rokotusten vuoksi esiinny. Lapsen istuminen W-asennossa voi aiheuttaa ongelmia lihastasapainolle. Syöpä voi tappaa, mutta toisaalta isoon osaan syövistä on tehokkaat hoidot. Syöpäriski ilmestyi siinä vaiheessa kun muutuimme yksisoluisista eliöistä monisoluisiksi ja riski kasvaa mitä vanhemmiksi elämmen. Valelääkärinä tuomitun Zarianovin hoidosta en osaa sanoa kuinka tappavaa se on. Epäilen myöskin, että kukaan ei ole klitorikseen vielä kuollut, vaikkakin maailmalla kuolee edelleen aivan liikaa tyttöjä silpomisen vuoksi.

Otsikkona kuitenkin oli epidemia, joten avataan sitä edes määritelmän verran. 

1. kulkutauti; (muualta tuleva) tauti joka tarttuu suureen osaan jonkin alueen väestöstä; 2. taudin merkittävä leviäminen; 3. (minkä tahansa) taudin tai ilmiön poikkeuksellinen yleisyys jossakin yhteisössä  (Terveyskirjasto)
 

Vastaavasti pandemia on yli maanosien levittäytyvä epidemia. 

Ja olittepa rokottautueet tai ette, influenssakauden ohjeet alla;

-pese ja kuivaa kädet riittävän usein
-älä pärski muita päin äläkä jätä niitä räkärättejä lojumaan vaan pistä ne roskikseen samoin tein
-oireiden alkaessa eristä itsesi ajoissa kotiin
-vältä sairaita ihmisiä
-älä sormeile nenää, suuta ja silmiä.


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie