Mistä kiire syntyy?

 Viime keväänä kun odotin muuttokuormaa tulevaksi ja asunnossa oli viikon vaatteet, yhdet astiat, yksi kattila, patja ja säkkituoli, tuntui töiden jälkeen olevan hirveän paljon aikaa. Toki siihen vaikutti kevään valo ja verhottomuus, joka sai heräämään aikaisin aamulla hommiin. Syksyn ja talven myötä huomasin taas sitten useamman kerran, että koronasta ja etätöistä huolimatta olin saanut jotenkin luotua itselleni kiireen. Ja kiirehän johtaa jatkuessaan stressiin, mikä puolestaan johtaa heikentyneeseen terveyteen.


Kiire syntyy joko siitä, että kalenterissa ei ole aikaa, siitä ettei ole energiaa tehdä asioita oikeaan aikaan tai siitä, että keskittyy vääriin asioihin. 
 
Kalenterissa voi olla oikeasti liikaa asioita, vaikka toiset sanovat että kyse on vain suunnittelusta ja priorisoinnista. Toki näinkin on ja monesti meillä on tapana täyttää kalenteri liian monilla asioilla, mutta miten pitäisi priosoida lapset, omat vanhemmat, työ, liikunta ja uni, kun kaikki ovat itselle tärkeitä?
 
Yksi hyvä konsti on listata tekemättömiä asioita. Kaikkein tärkeintä kiireen keskellä on nimittäin pysähtyä ja miettiä, mikä on kiireellisintä ja tärkeintä hoitaa, miten sen hoidan fiksuiten ja miten etenen sen hoidettuani. Vaikka kalenteri olisi kuinka täynnä, niin pahin kiire on päänsisällä. Asioiden listaaminen auttaa, koska et joudu pinnistelemään koko ajan muistellessasi, mitä kaikkea pitikään ehtiä tehdä. 
 

Listaa tekemättömiä hommia joko suoraan ylläolevaan nelikenttään tai ensin listaksi ja lajittele ne sitten nelikenttiin. Mieti samalla onko tärkeät asiat sinun mielestäsi tärkeitä, vaikuttavatko ne siihen, että katto pysyy pään päällä ja sinä ja perhe terveenä vai tuleeko tärkeyden tuntu jostain ulkopuoleltasi. Vaatiiko joku sinulta liikaa vai vaaditko sinä itse nyt liikaa?

Kiireelliset ja tärkeät asiat on ykkösprioriteetti siksi, että niiden hoidolla taataan, että "huomenna" voi jatkaa muiden asioiden hoitoa. Kiireellinen ja ei tärkeä on usein pikkuasiota, joiden hoito helpottaa elämää mutta pakkotilanteessa pärjäät ilmankin (esimerkiksi tietyn vaatteen pesu ennen tilaisuutta, johon pakkotilanteessa voit mennä muissakin vaatteissa.

Kiireetön mutta tärkeä asia on monesti omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen pitkällä aikavälillä. Kiireessä tuntuu että ei ole aikaa syödä hyvin, nukkua riittävästi tai liikkua. 

Kiireetön ja ei tärkeä on kohta, jossa pitäisi miettiä, miksi asia on listalla ollenkaan. Jos se on sinulle hyvinvointia tuottava tai muuten mieluinen asia, siirrä se kiireettömään mutta tärkeään. Muut kiireettömät ei-tärkeät asiat joutavatkin sitten roskakoriin.


Roskakoria suosittelen siksi, että kaikkea mikä mielessä tuntuu tärkeältä ja pitäisi tehdä asialta, ei sitä ole. Pysähtymisen ohella kiireessä on tärkeää miettiä myös mitä minä tarvitsen jaksaakseni kaiken mikä pitää tehdä ja pitääkö kaikki oikeasti tehdä vai onko kyse omasta pitäisi, pitäisi -ajatuksestani. Seuraava kysymys on, onko minun oltava se joka tekee? 

Vaikka aurinko kuinka paistaisi sisään ikkunoista ja näyttäisi kuinka likaiset ikkunat kotona onkaan, on muitakin vaihtoehtoja kuin väkisin tunkea ikkunanpesu kiireellisen ja tärkeän lokeroon (itselläni se tosin on ei-kiireellinen, ei-tärkeä). Sen voi siirtää kiireettömään mutta tärkeään tai jos talous sallii, ulkoistaa ikkunanpesun. Jos töissä on kiire, kannattaa siitä puhua työkavereille ja lähijohtajalle, usein on tilanteita, että kaikilla on kiire, mutta yhtä usein joku voisikin jeesata jossain tai töiden järjestelyä voidaan miettiä fiksummaksi.

Nelikenttä auttaa myös työhommissa. Suunnittelu mitä teen päivän/työviikon aikana auttaa, vaikka suunnitelmiin tulisi muutoksia. Itse tapaan tehdä päivittäin lapulle listaa mikä on tärkeää ja kiireellistä tämän työpäivän aikana, tehdä asiat kiireellisyysjärjestyksessä ja kalenteroida mitä jäi hoitamatta, seuraaville päiville. Työpäivän päätteeksi saan heittää päivän to-do-listan roskiin. Asiat on joko hoidettu tai niille on varattu kalenteriin aika, jolloin ne hoidetaan. 

Kalenteri on kätevä kaveri kiireessä mutta itse olen huono noudattamaan kalenteriani, joten harrastan enemmän yksittäisiä listoja. 

Mikä luo sinulle kiirettä? Auttaako kalenteri vai listat enemmän?


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie