Avaimet nyrkissä juosten kotiin

 Avaimet sormien väliin pujotettuna, kännykkä korvalla, pimeitä kulmia vältellen. 

Mitä siellä itsepuolustuskurssilla sanottiinkaan?

            Laita farkut jalkaan, ne on raiskaajalle vaikeammat saada pois päältä.

Laita viestiä kun pääset turvallisesti kotiin.

Some on viime päivinä kuhissut ihan ansaitusti Text me when you get home -viestejä Sarah Everardin ja muiden naisten kohtalon vuoksi. 

Luulenpa, että melkein jokainen nainen on saanut lähipiiriltään edes kerran ohjeita kuinka turvata itseään kotimatkallaan ja pyyntöjä ilmoittaa kotiinpääsystään. Äidit opettavat tyttäriään suojaamaan itseään. Samalla he opettavat pelon. Valitettavasti pelko ei ole turha. 

Valitettavan moni nainen joutuu myös turvautumaan näihin konsteihin turvatakseen kotiinpääsynsä. Aina ei tarvitse edes kulkea yksin vaan täydellä bussipysäkilläkin saattaa kohdata häiritsijän, jota peläten juoksee sitten bussipysäkiltä äkkiä kotiovelle. Muistan eräänkin miehen, joka bussipysäkillä alkoi väkisin keskustelun vaikka pidin näkyvästi kuulokkeita korvilla ja toin ilmi, että en halua keskustella hänen kanssaan. Tämä humalassa oleva mies vaati että hymyilen ja puhun hänelle, vaikka en halunnut olla missään tekemisissä hänen kanssaan. Koko matkan kotiin pelkäsin, ettei hän jää aikaisemmalla pysäkillä pois vaan seuraa vielä kun jään bussista pois. Kukaan pysäkillä tai bussissa ei reagoinut mitenkään.

#notallmen vastasi tietenkin heti, kun esiin nostettiin naisten kokemaa turvattomuutta ja väkivaltaa. Jokainen, joka asiaan perehtyy ja lukee noita somejakoja, ymmärtää kyllä, että joo, tiedetään, ei kaikki miehet. Useimmiten kuitenkin se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa eli suosittelen miettimään omaa käytöstä, jos naisiin kohdistuva väkivalta aiheuttaa miehenä hyökätyksi tulleen olon. Kyse on aina jonkun tyttäristä, siskoista tai äidistä kun naista pahoinpidellään. 

Turvattomuuden poistaminen on ihan kaikkien tehtävä sukupuoleen katsomatta. 

Siihen on paljon helppoja konsteja:

-Älä ole mulkvisti, älä heitä paskaa raiskausläppää, älä käyttäydy uhkaavasti, älä pahoinpitele ketään.

-Älä anna muiden olla mulkvisti, puutu kun näet epäasiallista toimintaa. Keskeytä, kysy onko kaikki ok, tarvittaessa soita poliisit paikalle.

-Epätäydellisessä maailmassa: Varmista, että kaveri pääsee turvallisesti kotiin (sukupuolesta ja humalatilasta huolimatta), saata tai jonota kaverina taksia, junaa yms. 

Ja laittakaa viestiä. Puolin ja toisin. Kaverit tai vanhemmat voi olla tosi huolissaan vaikka sinä olisit ihan ok ja vain unohtanut laittaa viestiä. Tietysti toiveena olisi, että kenenkään ei tarvitsisi huolehtia, mutta edelliseen viitaten, maailma on vielä epätäydellinen.


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie