Einekset herättävät keskustelupalstoilla usein negatiivista palautetta. Etenkin eineksiä lapsilleen syöttävä äiti tuntuu olevan kauhistus mutta toisaalta monelle on epäselvää mikä loppujen lopuksi on eines. Se on itseasiassa niin epäselvää, että eineksille ei ole olemassa virallista määritelmää. Yleensä einekset määritellään teolliseksi valmiiksi elintarvikkeeksi joka ei ole säilyke tai pakaste (Wikipedia) tai valmisruuaksi ja puolivalmisteiksi (jotka taas sisältävät pakasteetkin) (sanakirja).
|
Mikroranskalaiset, mikrohampurilainen ja limppari
|
Monilla on myös se ajatus, että einekset eivät missään tapauksessa sovi laihduttajalle tai että ne eivät ole oikeaa ruokaa. Yllä oleva hampurilaisateria esimerkiksi ei olekaan kovin terveellinen mutta kyllä se ihan oikeaa ruokaa on. Leikkiruokaa on ne lasten lelukeittiöissä olevat muoviset tai langasta virkatut porkkanat ja ranskalaiset.
|
Kotiruokaa eli mikrouuniperuna katkaraputäytteellä ja porkkana
|
Moni myös perustelee, ettei halua käyttää eineksiä, koska niistä ei voi tietää mitä niissä on. EU:n ja Suomen elintarvikelaki on kuitenkin aika tiukka sisällysluetteloiden kanssa, joten jos tuntuu että ei tiedä mitä niissä lukee, on syytä laajentaa lukutaitoaan myös sisällysluetteloiden lukemiseen.
Olen myös useamman kerran kuullut, että broilerissa ei kasva nugettia yms. Itse koen eettisemmäksi käyttää ne vähemmän houkuttelevatkin osat broilerista kuin syödä pelkkää filettä. Johonkinhan se loppuosiokin menee niin kauan kuin broilerinfileitä ei tuoteta laboratoriossa.
|
Salaatti valmissalaattipohjaan, perunamuusi pussista ja nakkeja.
|
Mikä eineksissä sitten on ongelmallista, on yleensä suolan ja tyydyttyneen rasvan määrä. Sisällysluetteloita lukemalla löytää myös vähärasvaisempia ja -suolaisempia vaihtoehtoja. Myös annoskoko on eineksissä usein turhan iso, mutta latraamalla eli esimerkiksi puolittamalla einespizzan ja lisäämällä sen kylkeen vähäenergistä ja -suolaista salaattia, saa siitäkin ihan hyvän aterian.
|
Paprikaa, kurkkua, viinirypäleitä, makaronia ja broileripyöryköitä
|
Einesten puute etenkin entisaikaan oli myös kasvisten vähäisyys, jolloin eineksestä ei saanut täysipainoista ateriaa. Nykyisin valmisaterioissakin on paljon kasvisvaihtoehtoja ja -lisukkeita. Ja ainahan siihen kylkeen voi itse lisätä kasviksia.
Painonhallintaa usein helpottaa einesten vähentäminen, koska runsaasti eineksiä syövillä ruokavaliossa yleensä on puutteita kasviksissa, kuidussa ja vedenjuonnissa. Kannattaa kuitenkin punnita mielessään kummasta seuraus on pahempi, sinnittelet päivän ilman syömistä ja olet illalla raivonälkäinen, vai syöt päivällä järkevästi täydennetyn einespohjaisen ruuan ja pystyt hallitsemaan nälkääsi illalla?
Mealpreppaajat varmaan mutisevat tässä vaiheessa, että kannattaisi valmistella ne ruuat koko viikoksi kerralla niin ei tarvitsisi turvautua eineksiin. Kiitos, kiva, että sulla on mahdollisuus siihen, mutta monella ei ole voimavaroja suunnitella ruokailuaan niin, ettei elämässä koskaan tule yllätyksiä.
|
Täysjyvätortilla, valmissalaattisekoitusta, jauhelihaa, juustoraastetta ja creme fraichea
|
Eineksissä löytyy myös kuitupitoista ja täysjyväistä nykyään. Suolan ja tyydyttyneen rasvan lisäksi kannattaa siis kurkata kuidun määrä niin tuoreessa leivässä kuin eineksissäkin. Keveisiin valmisruokiin, kuten kasviskeittoihin sopiikin kaveriksi esimerkiksi ruisleipä tai kuitupitoinen sämpylä. Silloin keittokin pitää nälkää pidempään.
|
Broilerisalaatti valmissalaattisekoituksesta valmiilla broilerilla
|
Yhtä paljon kuin eineksistä, on mielipiteitä noista Iittalan I-tarroista. Osassa astioita ne ovat paikallaan koska eivät irtoa käsintiskatessa ja en ole viitsinyt niitä erikseen repiä kun muutakin tekemistä olen sille ajalle keksinyt. Terveyden kannalta yhtä samantekevää kuin einesten täydellinen välttely.
|
Valmisgrahamhampurilaissämpylä, täytteenä itse tehty jauhelihapihvi, salaattisekoitusta ja bbq-kastiketta.
|
Eines vs. kotiruokakisassa vaikuttaa todella paljon se, mitä valintoja sekä eineksen, että kotiruuan valinnassa tehdään. Kotiruuastakin saa äkkiä einestä epäterveellisempää käyttämällä liikaa suolaa ja kovia rasvoja. Etenkin puolivalmisteilla taas on helppo lisätä kasviksien määrää lautasella.
Eli kannattaa miettiä missä ruuissa saat kaupasta sen verran hyvää valmista, että täydentämällä saat siitä aterian ja mitkä taas kannattaa tehdä itse. Esimerkiksi maksalaatikkoa yhdelle, en ikinä lähtisi tekemään kotona ihan jo ajan ja vaivan vuoksi. Toisaalta maksalaatikko on pakattu idioottimaiseen kokoon, sillä sen annos on 300 g ja pakkaus on 400g. Eli valmistajat, joko suoraan yhden tai kahden annoksen pakkauksia, kiitos.
Lasten einesten käytössä tulee huomioida suolan ja tyydyttyneen rasvan lisäksi myös nitriitti aikuisia tarkemmin. Lähinnä siis makkaroita, nakkeja ja leikkeleitä on syytä syödä vain pieniä määriä. Kasviksia taas ei kannata nitraattien takia vältellä.
Lasten purkkiruuat ovat oma mielipidesoppansa. Lastenruokien valvonta on meillä äärimmäisen tarkkaa ja ruokien ravitsemuksellinen laatu hyvä. Purkkiruokia suuremmaksi ongelmaksi näen purkkiruokaa tarjoavien äitien syyllistämisen huonoiksi äideiksi joko muiden taholta tai näiden omassa mielessä.
Ruuan ylipäänsä ei ole tarkoitus olla koko elämää varjostava syyllisyyden lähde vaan energian ja nautinnon lähde. Sen vuoksi itse ostan omatkin mangososeeni valmiina, en kestä sitä sotkua minkä saan aikaiseksi aina kun kuorin tuoretta mangoa. Plus tuoretta mangoa on hankala kuljettaa junaeväänä.
Jos tykkää itse laittaa ruokaa ja on siihen aikaa ja mahdollisuus, niin hyvä. Jos ei tykkää laittaa ruokaa tai ei ehdi tai jaksa mutta pystyy valitsemaan eineksistä vähäsuolaiset ja -rasvaiset ja täydentämään niitä kasviksilla hyvä sekin. Jos mahdollisuudet valita ovat huonot nyt, ei tarvitse syyllistää itseään vaan tiedon voi laittaa jemmaan parempia aikoja varten.
Mitä mieltä eineksistä?
Kommentit
Lähetä kommentti