Kierukan laitto synnyttämättömälle

 Vaihdoin kesäkuun lopulla minipillereistä hormonikierukkaan. Syitä vaihtoon oli useita, mm, tuleva lihavuusleikkaus, jonka jälkeen rauta ja ehkäisypillerit eivät välttämättä imeydy kunnolla. Leikkauksen jälkeen on joka tapauksessa oltava vähintään vuosi toipumisaikaa ennen raskautta ja ehkäisy kunnossa. Ja mikäli raskautta ei tavoitella, olisi parasta pitää vuodot mahdollisimman pienenä rauta-arvojen vuoksi. Hormonikierukka vähentää vuotoja ja osalla ne jäävät kokonaan pois. 
 
Toisena syynä oli IBS, joka vaikuttaa pillereiden imeytymiseen jo nyt. Kun IBS-oireet ovat pahana, eivät minipillerit imeydy ja sitten kaiken muun oireilun päälle tuli välillä yllärimenkat. Ei kiva. 


Kävin laitattamassa kierukan yksityisellä vaikka 550 euroa kirpaisi lomakassaa aika kivasti. Tähänkin oli kuitenkin muutamakin syy. Ensiksikin se, että sain valita milloin kierukka laitettaan, toiseksi kuka sen laittaa. Kolmantena syynä oli puudutuksen saaminen. Kaikkialla ei edelleenkään valitettavasti puuduteta kierukkaa laitettaessa. Valitsin lääkärin somen ja vapaiden aikojen perusteella ja kävin Kampin Aavassa Tuulia Tikalla. 

En mielestäni jännittänyt käyntiä hirveästi mutta ihan viime minuuteilla odotustilassa istuessani kroppa alkoi reagoida ja alavatsa veti aivan juntturaan. Sen jännityksen näki lopulta lääkärikin aika helposti. Toisaalta itseäni nauratti, kun tiesin tasan mitä on tulossa mutta silti kroppa reagoi niin vahvasti. Sen se autonominen hermosto saa aikaan.

Alkuun keskusteltiin ja päädyttiin laittamaan Mirena, joka saa olla kahdeksan vuotta paikoillaan ellei ongelmia tai raskaustoiveita tule. Jos tuon hinnan jakaa 8 vuodella niin eihän se loppujen lopuksi kalliiksi tule. Pillereitä varten on kuitenkin pitänyt maksaa gynekäynti vähintään parin vuoden välein kun yksityistä käyttää. Ja sitten se pillereiden hinta päälle. Hintaa nosti myös ultraäänen käyttö ja sainkin omat kohtukuvat mukaan.


Kierukan laitto tuntui mutta ei varsinaisesti sattunut enää puudutuksen jälkeen. Puudutesuihkeen tunsin hetkellisesti polttelevan. Olin varautunut jo etukäteen ottamalla Buranaa ja siteellä. Lihasten rentoudella ja hengittämisellä sai helpotettua oloa. Huomasin kyllä jännittäväni jalkoja ja käsiä välillä ja sitten piti muistutella itselleni että rentouta. Sama tosin käy ihan hammaslääkärilläkin.

Itse toimenpide siis kirpaisi kaikkein eniten lompakossa. Kotimatka sen sijaan oli sitten ihan toinen juttu kun HSL-junat eivät kulkeneetkaan vaan 20 minuutin junamatkan sijaan jouduin istumaan bussissa 40 minuuttia. Lämmin, tärisevä bussi, kramppaileva kohtu ja epätietoisuus kuinka paljon vuodan, oli kyllä yksi epämukavammista kokemuksista. Seuraavalla kerralla tiedän sitten ottaa taksin jos ei juna kulje. Yksi 50€ tuohon hintaan ei enää ole sen arvoinen, että kärsisin moisen matkan toiste.

Kierukan laittopäivän ja seuraavan söin säännöllisesti särkylääkettä kun kohtu kramppaili. Vuoto oli lopulta hyvin niukkaa, koska kohdun limakalvo oli niin ohut pillereiden takia. Pillerit jätin samantien pois. Kohtu on kesän aikana varmaan suurimpana osana aamuista antanut lieviä merkkejä olemassaolostaan mutta ei mitään kivuliaita kramppeja. 

Paitsi sitten ne ekat menkat kierukan 26 päivää kierukan laitosta. Kyseessä oli kuitenkin ns. kuivamenkat eli vuotoa ei sanottavasti ollut, kohtu vain kramppaili PMS oireita seuranneet pari päivää tosi kipeästi. Menkkaripuliakaan ei tullut. Seuraaviin menkkoihin osasin sitten varautua ottamalla kunnolla särkylääkettä etukäteen ja toivon, että kunhan kierto normalisoituu, helpottavat kivutkin. 


Hormonikierukassa on vain keltarauhashormonia ja hormonimäärä on paljon pienempi kuin pillereissä. Oma kuukautiskierto siis pyörii normaalisti ja hormonikierukka vaikuttaa paikallisesti kohdussa ja kohdunkaulassa. Eli kalenteria saa taas vilkuilla eri tapaan kuin pillereillä täysin tasaisella hormonimäärällä. Ja huomaa muuten ihossa kun on taas hormonit muuttuneet. Ruusufinni on taas muistutellut itsestään. Finnejä ei ole tullut mutta niitä ei ollut teininäkään.

Osa saa kierukasta etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana huomattavasti enemmän ongelmia. Joskus päädytään sitten kierukan poistoon mutta esimerkiksi vuotoja voidaan hoitaa kierukkahoidon alussa myös ehkäisypillereillä. Ja tosiaan kierukkaa käytetään nykyään myös synnyttämättömillä naisilla. Kuulema usein teinit hakevat pienimmän kolmen vuoden Jaydess-kierukan ihan jo ensimmäiseksi ehkäisykseen. Kierukka on kuitenkin pillereitä tehokkaampi eikä vaadi muistamista päivittäin. Ja toisaalta kierukka ei ole yhtä esteinen kuin muut hormonaaliset ehkäisykeinot. Eli esimerkiksi diabetes tai veritulppariski eivät välttämättä ole haitaksi.

Jos kahdeksan vuotta vuodot pysyvät poissa tai maltillisina, olen erittäin tyytyväinen. Laskeskelin tuossa, että todennäköisesti hedelmällisiä ja kuukautiskierrollisia vuosia on korkeintaan saman verran edessä kuin takana. Toivon mukaan ollaan jo voiton puolella. Mutta jos kahdeksalla vuodella laskee, niin tarvitsisin varmaan vain kaksi kierukan vaihtoa. Tai kolme, mikäli vaihdevuosioireisiin haluan käyttää estrogeenia ja suojata kohdun keltarauhashormonin saannin kierukalla. 

Ja sekin hyvä puoli tässä on, että nyt ei apteekin saatavuusongelmista tarvitse välittää. Parin vuoden päästä tulee sitten kutsu papaan ikävuosien takia ja itse asiassa ehtii vielä seuraavakin joukkopapa olla ennen kierukan vaihtoa. Muuten jos ongelmia ei tule, niin saa ns. huolettomasti elellä. Mutta tietenkin pitää muistaa se, että kierukka ei suojaa seksitaudeilta.


Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie