Terveyden aakkoset: A

 

Tämä on ensimmäinen osa Terveyden aakkosia, uutta terveysaiheista postaussarjaa. Tarkoituksena on vuoden aikana käydä aakkoset läpi ja nostaa esiin muutamia terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Kuten lapsetkin tietävät, aakkoset alkavat A-kirjaimesta joten sukelletaan A-alkuisiin terveystekijöihin tänään.

Alkoholi

Tammikuun loppu ja ei kai sitä voi olla puhumatta tipattomasta. Alkoholi on tunnetusti hermomyrkky, johon meillä suomalaisilla on vähän erikoinen suhde. Stereotyyppisesti suomalainen ei osaa pitää hauskaa ilman viinaa ja surut ja murheet puretaan vasta kun viinaa on otettu. Alkoholin käytölle on asetettu suositusrajoja mutta rajojen allekaan jäävä käyttö ei takaa, etteikö alkoholivaurioita elimistöön synny. 

Kohtuukäyttönä pidetään miehillä maksimissaan 7 annosta kerralla ja naisilla maksimissaan 5 annosta. Viikkotasolla rajat ovat miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta. Yli 65-vuotialle rajat ovat vielä tiukemmat. Henkilökohtaisesti en suosittele kenellekään yli 3 annosta päivässä, johtuen siitä, että 99% ihmisistä muutuu sen jälkeen niin raivostuttavaksi käytökseltään, etten jaksa kuunnella enää. Tammikuussa kun "kaikki" ovat tipattomalla, sitä ei välttämättä huomaa, mutta näin kolmen vuoden tipattoman jälkeen näkee, miten alkoholi on joka paikassa, sillä on aivan liian iso merkitys juhlakulttuurissa ja suurimmalle osalle ihmisistä alkoholi ei vaan sovi. 

Lue lisää: Kieltolaki takaisin!

Aurinko 

Ihanaa kun päivät taas pitenee ja päästään nauttimaan auringosta. Aurinko auttaa lataamaan D-vitamiinivarastot ja aiheuttaa liian suurina annoksina ihosyöpää. Sillä on myös suuri vaikutus mielenterveyteen. Suomessa sekä pitkä pimeä talvi, että kesän yötön yö altistavat vuorokausirytmin sotkeentumiselle, kaamosmasennukselle ja muille oireille. Ilmiönä, joskin ei diagnoosina, tunnetaan myös kevätmasennus, jossa valon lisääntyminen lisää oireilua siinä missä pimeys kaamosmasennuksessa.

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan mm. terveen näkökyvyn ja immuunipuolustuksen toimimiseen. A-vitamiinia saadaan erityisen runsaasti maksasta mutta myös rasvaiset maitovalmisteet, rasvalevitteet ja kananmuna ovat hyviä lähteitä. A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia saadaan värikkäistä kasviksista, esimerkiksi porkkanasta ja lehtikaalista. Suomalaiset saavat keskimäärin riittävästi A-vitamiinia tai esiastetta, josta elimistö muokkaa A-vitamiinia. 

Rasvaliukoisena vitamiinina A-vitamiini kertyy elimistöön jos sitä saa liikaa ja tällöin on mahdollista saada myrkytystila. Erityisesti raskaana olevien ja pienten lasten tulee saada A-vitamiinia vain maltillisesti. Kasviksista saatava beetakaroteeni ei kuitenkaan aiheuta myrkytysriskiä, tosin paljon porkkanoita popsineiden tiedetään muuttuneen ajanmyötä hiukan kellertäviksi.

Joko kaipaat aurinkoa?

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie