Kieltolaki takaisin!

Parin viikon päästä tulee täyteen kaksi vuotta selvin päin. Ajatukset alkoholista ovat muuttuneet etenkin tänä kesänä hyvinkin suvaitsemattomiksi kun olen vierestä saanut työni vuoksi katsella vähän liikaa alkoholin pilaamia elämiä. Meidän kulttuurimme on hyvin alkoholia suosiva ja etenkin näin kesälomien aikana somessa näkyy kuvia lomaan ja juhlaan kuuluvista viinilasillisista ja huurteisista pulloista. Valitettavan usein nämä kauniit ja juhlavat kuvat ovat se ainoa kuva mikä alkoholista jaetaan vaikka todellisuus on jotain aivan muuta. Vai oletteko nähneet yhtään kuvaa seuraavista tilanteista?



Lapsi odottamassa päiväkodin portilla kun äiti/isi on lähtenyt työpäivän jälkeen yksille, kaksille tai toiselle kymmenelle ja unohtanut hakea lapsensa.

Keski-ikäinen mies makaamassa kolmatta päivää omissa ulosteissaan juotuaan itseltään jalat alta. Painehaavat takapuolessaan, kuivettunut uloste haavoissaan ja ulostebakteerit verenkierrossaan.

Pitkän baari-illan viettänyt nuori, joka päätyy sairaalaan rabdomyolyysin ja munuaisten vajaatoiminnan jälkeen kun on nukahtanut lattialle eikä ole herännyt edes lihassolujen tuhosta viestivään kipuun.

Pari promillea puhaltava naapurin mummo päivystyksessä huutamassa kirosanoja ja huorittelemassa hoitajia, jotka yrittävät saada pöydän kulmaan lyödyn pään haavaa puhdistettua.

Kavereiden kanssa ensimmäistä kertaa bileisiin kännäämään lähtenyt teini, joka ei tunne rajojaan. Löytyy ensin sammuneena, sitten kuolleena hangesta. (Ylläolevat tapaukset eivät ole salassapitovelvollisuuden vuoksi potilastapauksia mutta voisivat hyvin olla)

Suomessa alkoholismi on niin yleistä, että käytännössä se koskettaa jokaista suomalaista jollain tapaa. Iso osa haitoista ja kustannuksista syntyy kuitenkin jo huomattavasti pienemmillä alkoholimäärillä ja harvemmilla käyttökerroilla. Eli haittoja syntyy niille satunnaisesti ja "oikein" alkoholia käyttäville. THL:n mukaan 58% alkoholin korkean riskin käyttäjistä muuten pitää itseään kohtuukäyttäjänä. Riskirajanahan pidetään naisilla 7 annosta ja miehillä 14 alkoholiannosta viikossa. Kerralla annoksia ei tulisi ottaa kuin yksi tai kaksi, suuremmat määrät nostavat jo riskiä kaatua, joutua tappeluun tai nolata itsensä julkisesti (tai viestittämällä exälle) sen verran paljon.

Pää, esofagus, haima, maksa, varpaat, maksa, varpaat.
Pää, esofagus, haima, maksa, varpaat, maksa, varpaat.
Silmät, korvat ja vatsaa dreneeraa.
Pää, esofagus, haima, maksa, varpaat, maksa, varpaat.

Fröbelin palikoiden biisi muutti sanat tähän muotoon päässäni kun juhannuksen jälkeen katselin maailmaa ja ihmisiä ympärilläni. Alkoholi kun tuhoaa kaikki nämä elimet jollain tapaa.

Pää: dementia, hepatiittinen enkefalopatia, maksakooma, pikkuaivoatrofia, aivovammat, etenkin subduraalihematoomat, aivoverenkiertohäiriöt, Wernicken enkefalopatia (tiamiinin eli B1-vitamiinin puutteesta johtuen), masennus, ahdistus, unihäiriöt

Esofagus eli ruokatorvi: ruokatorven suonikohjut, ruokatorven verenvuodot

Haima: akuutti ja krooninen haimatulehdus eli pankreatiitti.

Maksa: rasvamaksa, alkoholihepatiitti, alkoholimaksakirroosi, ascites eli vatsaonteloon kerääntyvä sisään kertyvä neste jota sitten poistetaan neulalla  eli dreneerataan pahimmillaan useita litroja pois

Varpaat: Varpaat tuli oikeastaan mukaan koska sydän ja verenkiertoelimistö oli liian pitkä säveleen nähden: kardiomyopatia eli sydämen rakenteen muuttuminen heikommin pumppaavaksi, rytmihäiriöt.

Ja se koko muu kroppa: pahanlaatuiset kasvaimet, etenkin ruuansulatuskanavan alkupään syövät, sikiövauriot, sukupuolihormonien sotkeentuminen, impotenssi, hedelmättömyys, jatkuva ripuli, parantumattomat haavat kun hygieniasta ei pystytä huolehtimaa, aliravitsemus, infektioherkkyys, elektrolyyttihäiriöt. Kuolema.

Eipä enää hirveästi naurata suomalaisten hauskanpito. Ilman hauskaakin voi olla viinaa. Harvoin vain näkee bileitä missä porukalla olisi hauskaa ilman viinaa.

Tiedän, että kieltolaki ei helpottaisi tilannetta, viina haetaan muualta jos meillä nostetaan alkoholiveroa liikaa ja sitten kasvavat taas muut riskit kuten metanolista sokeutuminen. Mutta juomakulttuuria voidaan muuttaa lasi kerrallaan kun jokainen miettii miksi tarvitsen vielä tämän yhden. Vai tarvitsenko? Voisinko rentoutua jollain muulla keinoin? Uskaltaisinko lähestyä vastakkaista sukupuolta ilman, että olen humalassa sönköttävä idiootti?



Kommentit

Lähetä kommentti

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie