Miten luin yli 370 kirjaa vuodessa? 5+1 vinkkiä

2021 lukutavoitteita

 Luin viime vuoden aikana 371 kirjaa joko äänikirjana, e-kirjana tai fyysisenä kirjana. Olen useammankin kysymyksen saanut siitä, miten se onnistuu. Joten tässä lukuvinkkini.

1. Priorisointi

Jos haluaa käyttää aikaansa johonkin, niin jostain muusta yleensä joutuu karsimaan. Se, että luen tai kuuntelen kirjaa on pois musiikin kuuntelusta, Netflixistä ja leffoista. Toki koronan vuoksi moni harrastus oli tauolla ja niihin ei mennyt aikaa. Äänikirjaa toki pystyy kuuntelemaan esimerkiksi kotitöitä tehdessä, mutta jos haluaa lukea fyysistä kirjaa, on päätettävä istua sohvaan ja lukea, sen sijaan että tekisi jotain muuta.

2. Harjoittelu

Lukeminen on opittava ja kehitettävä taito siinä missä muutkin harrastukset. Moni valittaa nykyään, ettei pysty keskittymään kirjaan. Onneksi sekä keskittymiskyky, että lukunopeus ovat harjoitettavissa mutta se onnistuu vain lukemalla. Jo kymmenen minuutin lukeminen päivässä on hyvä alku. Itsekin käytän joskus 10 tai 20 minuutin hälytyksiä kun tuntuu, että kirjaan on vaikea keskittyä. Kännykkä kauemmas ja keskityn kirjaan hälytykseen asti. Äänikirjoja luen vaihdellen 1-1,5 kertaisella nopeudella, kielestä ja lukijasta riippuen. Korva muuten tottuu harjoittelemalla nopeampaan lukuun. Tosin tässä ehkä vaikuttaa taustalla karjalaisuus, meillä kun puhutaan normaalistikin aika nopeaan tahtiin.

3. Kirjojen valinta

 On itsestään selvää, että lyhyitä kirjoja lukee nopeammin kuin pitkiä, mielenkiintoisia nopeammin kuin tylsiä ja isolla fontilla kirjoitettuja nopeammin kuin minifonttia. Kirjoja arvotetaan turhankin paljon. On ihan yhtä arvokasta lukea ns. romanttista hömppää, sarjakuvia tai nuorisokirjoja kuin Dostojevskiä. Jos kirja tökkii, sen voi siirtää syrjään ja palata myöhemmin tai jättää kokonaan lukematta. Eri fiiliksiin sopii erilaiset kirjat, joten itselläni on aina useampi kirja kesken.

4. Hyödynnä pienet hetket

Äänikirjaa voi kuunnella melkein aina yksin ollessaan. Itse en tosin voi keskittyä kunnolla tiettyihin juttuihin jos kuuntelen kirjaa ja monella ne yksinolon hetketkin ovat nyt korona vuonna olleet vähissä. Toisaalta toiset, kuten minä, ovat olleet koronan aikana 99% ajastaan yksin. Yksin etätöissä äänikirja on kaverinani ruokatunnilla ja jopa suihkussa on kaiutin äänikirjaa varten. Äänikirjaa voi kuitenkin ujuttaa esimerkiksi matka-aikoihin julkisilla tai autolla ja e-kirjan kaivan esille aina kun odotan jossain.

5. Kehitä itsellesi lukijan identiteetti

Jos olet vuosikaudet hokenut itsellesi, että et ole lukijatyyppiä tai sinulla ei ole aikaa lukea, ei sinusta koskaan tulekaan lukijaa. Omat ajatusansat on aina se pahin este. Ei tarvitse lukea 365 kirjaa vuodessa. Jos luit yhden kirjan viikossa, kuukaudessa tai vuodessa, luit eli olet lukija. Jos luit lapsille iltasatuja, olet lukija. Ja jos et ollut lukija viime vuonna, voit olla sitä tänä vuonna. 

+1 Nauti lukemisesta

Lukemisesta ei pidä tehdä pakkopullaa eikä lukutavoitteesta ehdotonta. Kirjojen on tarkoitus olla nautinto, ei yksi lisästressin aihe. Lukemista voi vauhdittaa kirjastojen ja somen lukuhaasteilla mutta niistäkin on tarkoitus saada iloa, ei stressiä. Jos siltä tuntuu, tee lukemisesta sosiaalista, osallistu lukupiiriin tai FB: kirjaryhmiin tai Kirjagramiin. 

Minun lukemisiani voit seurata kirjagramtililläni @katjankirjat

Vuoden 2020 luetut löydät Luetut-tagin alta.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie