Nastaa toimintaa

Sen jälkeen kun aloitin syksyllä sekä Martoissa, että Sotilaskotiyhdistyksessä harrastamisen, olen useampaan kertaan saanut selitellä, että mitä oikein harrastan ja mikä ero näillä kahdella on. Ajattelinkin kirjoittamalla selventää tätä asiaa.


Aloitetaan vähän sivusta, eli Naisten valmiusliitosta. NVL on yhteistyöjärjestö, johon kuuluu kymmenen naisten valmius- ja maanpuolustuskoulutusta järjestävää liittoa, myös Sotilaskotiliitto ja Marttaliitto. NVL:lla ei ole henkilöjäseniä, pelkästään jäsenliitot.

NVL:n näkyvintä toimintaa on kaksi vuosittaista NASTA-harjoitusta, eli  noin kymmenestä kurssista koostuva viikonlopun mittainen harjoitus jossain varuskunnassa. Harjoitukset ovat naisilta naisille, eli myös kouluttajat ovat naisia, toki välillä miehiäkin paikalla näkyy. Olen itse tykännyt paljon niistä parista harjoituksesta, joissa olen ollut. Lukioaikana olin Kontiorannassa katuturvallisuuskurssilla ja viime keväänä Haminassa nuoren naisen selviytymispakki-kurssilla. Viime yönä ilmottauduin kevään NASTAan Hattulaan kouluttajakurssille. Tänä aamuna kaikki kurssit olivat jo täynnä, paikat menevät todella nopeasti.

Ensi syksynä 1-3.9 NASTA-harjoitus on nimeltään Minnatar ja se järjestetään tässä meillä lähellä Rissalan lennostossa Siilinjärvellä. Minnattaren kurssitarjontaa ei ole vielä julkaistu NVL:n sivuilla, mutta esimerkiksi tämän kevään kurssitarjonta näyttää tältä:
  1. Kyberturvallisuuskurssi TÄYNNÄ
  2. Informaatiovaikuttamisen kurssi TÄYNNÄ
  3. Koira maamme turvana TÄYNNÄ
  4. Auto & nainen TÄYNNÄ
  5. Jokanaisen selviytymispakki TÄYNNÄ
  6. Selviytyminen maastossa TÄYNNÄ
  7. Makean toiminnan joukot kodissa ja maastossa TÄYNNÄ
  8. Etsintä ja maastoensiapu TÄYNNÄ
  9. Hattulan kunnan arkiturvallisuuskurssi (suljettu kurssi kunnan työntekijöille)
  10. Vääpelikurssi TÄYNNÄ
  11. Kouluttajakoulutus TÄYNNÄ
  12. Johtajakoulutus TÄYNNÄ
  13. JohdaNASTA III (suljettu kurssi harjoituksen organisaatiolle)
Osa kursseista on tarjolla useammassa harjoituksessa, osa taas on paikkakunta- ja harjoituskohtaisia. Harjoituksissa ollaan maastopuku päällä, mutta maastopuku ilman merkkejä on pilkkihaalaria vastaava suojavaatetus. Lyhyet sulkeisharjoitukset kuuluvat ohjelmaan, mutta muutoin koulutus on hyvin rentoa ja hyvällä fiiliksellä, iltaohjelmaa unohtamatta. Nasta-harjoitukset ovat avoimia kaikille naisille ja ilmoittautumiset tapahtuu MPK-tunnuksilla.

MPK eli Maanpuolustuskoulutus on julkisoikeudellinen yhteisö joka järjestää sekä Puolustusvoimien tilaamaa koulutusta, että vapaaehtoista maanpuolustus-, varautumis- ja turvallisuuskoulutusta. Kannattaa kurkata MPK:n koulutuskalenterista varautumis- ja turvallisuuskoulutus, sieltä löytyy paljon kursseja myös naisille, eikä inttitaustaa tarvita. Etusivulla on myös suora linkki naisten koulutuksiin. MPK:n löydät täältä ja Naisten valmiusliiton nettisivut tästä.
Sieltä löydät myös muut NVL:n jäsenjärjestöt.


Ennen kuin mennään sotilaskoti- ja marttahommiin tarkemmin, haluan huomauttaa, että vaikka kaikkia yhdistyksiä ohjaa järjestön arvot ja säännöt, on jokainen yhdistys jäsentensä näköinen, eli toiminta vaihtelee hyvin paljon.

Sotilaskotitoiminta juhlii ensi vuonna 100-vuotista taivaltaan ja tunnetaan parhaiten munkeista. Toiminta on kuitenkin myös paljon muuta, vaikka vapaaehtoistyö sotilaskodeissa onkin vihreiden sisarten näkyvintä työtä. Sotilaskodit pyörivät vapaaehtoisten turvin ilta- ja viikonloppuajat, sekä maastokeikat ja yleisötapahtumat. Palkattua henkilökuntaa ovat leipurit ja kodinhoitajat, mutta vapaaehtoistyö on se sodea pyörittävä voima. Sotilaskotien tuotolla tuetaan Varusmiestoimikuntien toimintaa ja parannetaan palvelusviihtyvyyttä.

Varuskuntien lakkauttamisen myötä kaikilla yhdityksillä ei ole enää varuskuntaa eikä sotilaskotia tai poikiakaan. Sotilaskotitoiminta ei kuitenkaan ole pelkästään kahvin keittoa ja munkin myyntiä vaan sisarillat, joissa kouluttaudutaan, tehdään käsitöitä tai tehdään yhdessä jotain muuta, ovat myös osa toimintaa. Hauskinta sotilaskotitoiminnassa mielestäni onkin se yhdessä tekeminen. Oltiinpa tekemässä mitä vaan, missä vaan, niin yksin ei tarvitse tehdä vaan aina on toinen sisar kaverina. Viime kuussa muun muassa harjoittelimme sisarporukalla peräkärryn peruuttamista pakettiautolla ja en muista milloin olisin nauranut yhtä paljoa. Kyllä se peruutuskin porukalla onnistui.

Sotilaskotiliiton nettisivuilta löytyy lisätietoa.



Marttoja ja marttojen toimintaa onkin hieman hankalampaa kuvata. Toiminta on todella laajaa ja kattaa kodinhoitoa, ruualaittoa, käsitöitä, taloutta, puutarhaa ja lähes kaikkea muuta mahdollista marttailua. Martat järjestävät mm. kotitalous- ja sienineuvontaa sekä ruuanlaittokursseja. Marttoja todellakin on moneen lähtöön, on perinteisempiä kylän marttayhdistyksiä ja on anarkistimarttoja, citymarttoja ja Kaikenmaailman marttoja. Myös Martteja eli miespuolisia jäseniä ja yhdistyksiä löytyy.

Omassa yhdistyksessäni olen nyt ollut vajaan vuoden ja meillä tykätään olla ulkona. Ollaan paistettu makkaraa ja pelattu frisbee-golfia, maisteltu juustoja ja tutustuttu Marimekkoon. Myös sitä perinteisempää toimintaa, käsitöitä ja ruuanlaittokurssia on ollut. Martat tarjoaa jäsenilleen paljon monipuolista koulutusta, esimerkiksi tänä vuonna on tarjolla raakaruokakursseja ja juhlaetikettiä. Marttojen sivuilla on myös todella hyvät tietopaketit ruuanlaitosta, kodinhoidosta ja talousasioista. Käy kurkkaamassa www.martat.fi/


Suomessa naisjärjestöillä on pitkä historia ja suuret jäsenmäärät. En tiedä onko vika historian- ja yhteiskuntaopin opetuksessa vai järjestöjen tiedotuksessa, mutta naisjärjestöjen ansiot tuntuvat jäävän piiloon. Lottien lisäksi myös sotilaskotisisaria kuoli rintamalla ja etenkin sodan jälkeisen Suomen rakentamisessa naiset ja naisjärjestöt olivat suuressa roolissa. Marttojen aktiivisuus vaikutti myöhemmin esimerkiksi Pohjois-Karjala - projektissa tarjoamalla reseptejä ja ohjausta terveellisempiin valintoihin. Silti harva tuntuu tietävän mistä näissä järjestöissä on kyse.

Kysymyksiä ja kommentteja otetaan mielellään vastaan.

Kuvat lainattu järjestöjen sivuilta.



Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie