Beach body -pohdintoja

 Parin viikon takaisella lomalla oli ihana kun kiireistä huolimatta ehdin kolmesti salille ja muina päivinä kävelemään. Omassa kropassa olo tuntui oikein hyvältä siitäkin huolimatta, että vähän meinasin yhdellä käynnillä alkaa vertailemaan omia painojani toisten painoihin. Mikä on tosi hölmöä mutta väkisinhän sitä vähän vertaa. Luin juuri kirjaa, jossa puhuttiin siitä, että meidän yhteiskunta kasvattaa naiset vertailemaan toisiaan oman kehon painon suhteen mutta itselleni toisen nostamat painot on kyllä se kipeämpi vertailukohta. Vaikka itsellä olisikin ollut jalka kipeänä puoli vuotta (face palm -hymiö).
 
Tekoäly antoi komennolla "beach body" tuon vasemman puoleisen kuvan ja komennolla "body positive beach body" tuon oikean puoleisen. Kertoo taas siitä, kuinka yksipuolista meidän ihmisten ajattelu on, koska tekoäly toimii kuitenkin ihmisten antamien tietojen perusteella. Jokainen keho rannalla on beach body.
 
Ensimmäiset raskauskyselyt tälle kesää sain melkein heti kun toppatakit jätettiin pois. En nyt varsinaisesti loukkaantunut mutta ei tarvitsi tulla yhtään enempääkään tälle kaudelle. Eikä tulevillekaan. Ihan julkisesti kun olen täällä minipillereistäni kertonut eikä lapsia ole tulossa vaikka ehkäisymuodon vaihto pohdinkin. Palaan siihen vielä kesän aikana.

Katsoin telkkarista ohjelmaa iholeikkauksista lihavuusleikkauksien jälkeen. Ylimääräisen ihon poistaminen on monesti tarpeen ihan terveyssyistä mutta oli jotenkin karua katsoa, kuinka joku on laihtunut todella paljon ja jäänyt jumiin kehonkuvansa kanssa niin, että parisuhdekin kariutuu roikkuvaan ihoon. Katsoin vähän pomppien ohjelmaa mutta sain sen käsityksen että kumppanille se iho ei ollut ongelma vaan nimenomaan ongelma oli laihtuneen osapuolen kokemuksessa itsestään. 

Kävin myös hyvää keskustelua itseäni vanhemman ihmisen kanssa siitä, että alan itse olla siinä pisteessä, että vaan lukema kertoo mulle sen, kuinka suurella voimalla minä ja maapallo vedämme toisiamme puoleensa. Samalla tavalla kun pituus kertoo sen, kuinka kaukana päälakeni on maan pinnasta seistessäni. Etenkään edeltäville sukupolville tähän ajatusmalliin pääseminen tuntuu olevan hyvin vaikeaa kun on kasvettu niin vahvasti diettikulttuurissa. 

Kape Aihisen rasistisiin kommentteihin vastannut Millariikka Rytkönen sai heti hyvin rumaa kommenttia painostaan, joka ei millään lailla liittynyt kyseiseen keskusteluun. Meillä on jotenkin tosi pahasti vinksahtanut ajatus tässä yhteiskunnassa että pahin millä voit miestä haukkua on homo tai nainen ja naiselle pahin mitä voit haukkua on läski (tai huora, etenkin silloin kun lähestymisyrityksesi on torjuttu). Kuvastaa surullisen yksipuolista näkemystä siitä, millaisia meidän ihmisten pitäisi yhteiskunnan mielestä olla. 
 
Canvasta Beach +Bodypositive

Kesä ja helteet ovat monelle lihavalle ahdistavia kun koskaan ei tiedä mitä kommenttia saa kun lähtee kotoa ulos. Edelleen kun on ihmisiä, jotka luulevat että heillä on oikeus kommentoida toisen ulkonäköä, painoa tai syömistä. Tai, että lihavien haukkuminen ja syyllistäminen ajaisi heidät laihtumaan vaikka tutkimusnäyttö kertoo, että se todennäköisemmin johtaa lihomiseen. Ja voi vee sitä huolitrollausta. Jos ihminen olisi oikeasti huolissani terveydestäni, niin se kysyisi PEF-arvoani, KEDS-pisteitäni tai montako kertaa olen ripuloinut viikon aikana eikä aina vaan painosta jauhaisi. Mutta kumma kyllä ei ole vielä ketään huolettanut astma, uupumus tai ärtyvä suoli vaikka niistä on vuosien varrella ollut paljon enemmän haittaa kuin itse lihavuudesta. Ihmisten lihavuuteen suhtautumisen haitat on kyllä sitten paljon massiivisemmat kuin astma, uupumus ja IBS yhteensä.

Kaikilla on oikeus nauttia kesästä ja pukeutua helteisiin niin kuin mukavimmaksi kokee. Ja halutessaan antaa sääriyms. karvojen kasvaa. Valitettavasti tuo UV-säteily ainakin omalla kohdallani rajoittaa kun taas kerran aurinkoihottumaa katsoessa mietin, että olisi vaan pitänyt pitää pitkähihaista ja hanskoja koko kesä.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie