Opiskelu avoimessa yliopistossa
Lapset ja nuoret aloittivat jo koulut tällä viikolla ja lähiaikoina aloittavat korkeakoulujen opiskelijat. Jos et päässyt opiskelemaan tai kaipaisit jotain uutta ammatillisesti tai vaikka haaveilet uran vaihdosta, niin avoimeen yliopistoon ehtii vielä ilmoittautua.
Olen itse aikoinani tehnyt avoimessa yliopistossa liikuntalääketieteen perus- ja aineopinnot ja hoitotieteen aineopinnot. Perusopinnot ovat noin 25 opintopistettä ja niiden perään tehtävät aineopinnot n. 30-35 opintopistettä. Yksi opintopistehän on laskennallisesti 27 tuntia työtä.
Liikuntalääketieteen perusopinnot tein aikoinani Itä-Suomen yliopistoon mutta Kokkolan yliopistokeskuksen Chydenian kautta eli meitä istui luennoilla pieni porukka Kokkolassa ja parilla muulla paikkakunnalla yhtä aikaa ja luennoitsija oli videon päässä. Muut opinnot olivat joko kokonaan etä-opintoja tai sitten niihin liittyi yksittäisiä päiviä tai tenttejä Kuopiossa. Monilla paikkakunnilla toimii kesäyliopisto, jonka kautta voi tehdä eri yliopistojen avoimen yliopiston opintoja. Tässä on plussana se, että saat enemmän tukea mutta miinuksena se, että kesäyliopistot tai kansanopistot, joissa myös voi opiskella avoimen opintoja, ottavat oman maksunsa avoimen yliopiston maksun päälle. Avoimessa yliopistossa hinta on säädelty ja saa olla korkeintaan 15€ per opintopiste.
Avoimen yliopiston opintoja voi ottaa joko opintokokonaisuuksina eli noina perus- tai aineopintoina tai aloittaa yksittäisillä kursseilla. Opiskeluaika on yleensä rajattu sen mukaan tekeekö yhtä kurssia vai vuoden tai puolentoista kokonaisuutta. Mitään vaatimusta edeltävistä opinnoista ei ole (paitsi kurssikohtaisia käy johdantokurssi yms ennen tätä kurssia), eli kuka tahansa voi tehdä opintoja avoimessa ja ne ovat samoja opintoja kuin vastaavat kurssit yliopistossa opiskelijana suoritettaessa. Tosin opetusmuodot voivat vaihdella esimerkiksi niin, että avoimen opiskelijat tekevät jonkin tehtävän etänä ja tutkinto-opiskelijat kokoontuvat lähiopetukseen. Joissain kursseissa taas on tutkinto- ja avoimen opiskelijat sekaisin ja läsnäolovaatimukset ovat kaikille samat.
Avoimen opinnot on suunniteltu yleensä tehtäväksi hitaammin kuin mitä yliopisto-opiskelijana tehtäisiin eli ne soveltuvat hyvin myös työn oheen. Paljon löytyy kursseja, jotka saa tehdä täysin omaan tahtiin ja monella kurssilla on vain tehtävien deadlinet mutta on niitäkin kursseja, joilla on osallistuttava viikoittain verkkokeskusteluun. Samoin avoimen yliopiston kurssien kirjat on yleensä valittu niin, että ne on joko saatavilla hyvin yleisistäkin kirjastoista tai esim. perusopinnot pärjää parilla hyvin vähintään nettikirjakaupoista saatavilla kirjoilla.
Avoin yliopisto oli itselleni kokemus, jota suosittelen kyllä lämpimästi. Sen suurin miinus voi olla yksinäisyys opintoihin liittyvien kysymysten kanssa mutta kun itse hiukan aktivoituu kurssien tai perusopintojen keskustelupalstalla tai esimerkiksi joskus on ollut perusopintojen suorittajien Facebook-ryhmiä, niin opiskelukavereita löytyy. Ja avoimessa on kyllä henkilökuntaakin hyvin vastaamassa kysymyksiin.
Oletko opiskellut koskaan avoimessa yliopistossa?
Kommentit
Lähetä kommentti