Mikä minimalismissa ihmetyttää?

Minimalismi on ollut jo niin kauan pinnalla, että näin jo ensimmäisen otsikon siitä, kuinka se on väistymässä.

On selvää, että maapallon kantokyky ei kestä länsimaista kulutushysteriaa ja toivoisin välillä itsekin olevani henkilö, joka pakkaisi kaiken matkalaukkuun ja voisi lähteä mihin vain milloin vain. Olen kuitenkin oppinut hyväksymään sen, että vaikka tavaran vähentäminen varmasti olisikin minulle hyväksi, minimalismia minusta ei koskaan saa. 

Mielenkiinnosta luen minimalismikirjoja ja selaan minimalismiblogeja. Välillä niistä saa kivasti inspiraatiota mutta välillä syntyy vain kysymyksiä. Niinpä jaan niistä muutaman teidän kanssanne. 

Välihuomautus: Minimalismin tarkoituksena on omistaa vain tarpeellista ja/tai iloa tuottavaa ja sitä voi toteuttaa hyvin omannäköisesti. Nämä ovat nyt hyvin ääriesimerkeistä inspiroituneita kysymyksiä, eikä tarkoitus ole moittia toisten elämäntapaa.


HARRASTUKSET: Mitä minimalistit harrastavat?

Kun itse tulee perheestä jossa yksi harrastaa metsästystä, kalastusta, pesäpalloa ja musiikkia, toinen jumppaa, juoksee, hiihtää, hoitaa puutarhaa ja lukee, kolmas pelaa jääkiekkoa ja lukee ja neljäs neuloo, pelaa lentopalloa ja lukee niin tavaraa on ja paljon. Päälle vielä kolmen ihmisen koulukamppeet suksineen ja luistimineen niin rompetta on. 

Monesti kun katsoo minimalistiblogeja niin siellä ei urheilukamppeita näy, tai sitten on ne yhdet treenivaatteet. Miten niillä treenataan viidesti viikkoon joka säällä, sisällä ja ulkona?

VAATTEET: Eikö minimalistin hiki haise vai pyöriikö kone jatkuvasti? 

Liikuntaankin liittyen, usein näkee minimalistisissa vaatakaapeissa lähinnä ns. arkeen sopivia vaatteita. Eli helposti yhteensovitettavia perusvaatteita, yleensä kapealla väriskaalalla. Nyt koronan aikaan käytän itsekin pitkälti samoja vaatteita mutta normaaliaikana kun vuoropäivinä on päällä iltapuku ja metsästysvaatteet, niin ihmettelen kovasti minimalismia. Toki jos olisin pienikokoisempi, niin voisin varmaan lainailla tarvittaessa esim. iltapukua mutta nyt se on parempi omistaa itse. 

Osa minimalisteista on jättänyt deodorantinkin pois turhana. Vaikka dödöä käyttäisikin niin kyllähän vaate alkaa olla kohtuu äkkiä hikinen vaikka sitä tuulettaisi yms. Missä välissä ne vähät vaatteet ehtii pestä ja mitä pyykkipäivänä on päällä?

Jos pakkasta on -25 astetta niin pysyykö minimalisti sisällä vai onko sillä kaikki omistamansa vaatteet päällä? Kaikki eivät tavaroita karsiessa laske ilmeisesti ulkovaatteita mutta vaatiihan pakkaseen varautuminen jo alusvaatteista lähtien varustautumista.


VIERAAT: Eli lakanat ja astiat 

Meillä on normaalioloissa esimerkiksi jouluna 15 ihmistä saman pöydän ääressä. Rippijuhlissa tai lakkiaisissa saattoi olla aikoinaan lähemmäs 100 ihmistä. Vaikka luonani ei käy vieraita samaan malliin mitä totuin lapsuuskodissa niin en siltikään pärjäisi yksillä lakanoilla kuten jotkut onnistuvat elämään. Astioita toki riittäisi paljon vähemmänkin mutta kyllä niille on käyttöä vieraiden käydessä. Ja jo ihan perusruuanlaittoon ja leivontaan tarvitsee kulhoa, kattilaa ja pataa. 

Mutta ne lakanat hämmentää ehkä eniten. Jos ihmisillä on vain yhdet lakanat niin talossa ei varmaan käy yönylivieraita. Mutta miten ne lakanat pestään ja kuivataan niin, että illalla on lakanat sängyssä? Eikö lakanat koskaan ennakkoon tietämättä sotkeudu kuukautisten, seksin tai oksennustaudin vuoksi? Etenkin minimalistisia lapsiperheitä katson tässä kohden silmät pyöreinä, miten te onnistutte siinä?

Ja miten lapsiperheissä, joissa ei osteta talouspaperia tai nenäliinoja, eletään flunssakaudella. Kun tuntuu, että itsekin niistää niin usein, että pestäviä liinoja olisi päivittäin koneellinen.

KOTI: Huonekalut ja koristeet  

Kaikki eivät halua koristaa kotia vuodenajan tai juhlan mukaan ja se on ihan ymmärrettävää. Mielestäni myös valkoisuus, josta minimalistikoteja joskus moititaan on ihan fine, omakin asunto on pelkkää valkoista ja harmaata. Mulla kuitenkin kaikuu asunnossa jos kaikki tavara on paikoillaan laatikoissa ja kaapeissa. Eli kysymys kuuluu, eikö minimalistikodissa kaiu hirveästi jos on ihan kaikki poistettu?


Itse miellän minimalismin enemmän kaupunkilaisjutuksi ja enemmän pienten perheiden jutuksi. Ainakaan ei ole tullut vastaan kovin monia maalla omakotitalossa asuvia minimalisteja tai suurperheitä joissa teini-ikäisetkin ovat mukana minimalismissa. Mielelläni kuulisin näistä kyllä jos niitä on.

Kerro kommenteissa miten olet minimalistina ratkaissut ihmettelemäni tilanteet tai ihmetyttääkö joku muu seikka? 

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie