Kesäkalalle lasten kanssa

Tänään tulee jotain ihan poikkeuksellista Pinkissä piiperryksessä. Puhutaan kalastuksesta.

Ensimmäiset pelastusliivini ovat kokoa extramini. Äitillä on kelluntatakki.

Kesä tulee koronasta huolimatta ja kohta pääsee uimaan ja kalalle. Vaikka viime vuosina kiinnostuksen kohteet ovat olleet monessa muussa asiassa, niin olen kalastanut noin kolmen viikon ikäisestä asti. Koska oma muistini on joltain osin hatara etenkin kilpakalastusurani alkovaiheista, niin konsultoin vanhempiani joissain kohdin.

Lapset voi ottaa turvallisin mielin kalalle mukaan tietyin edellytyksin. Ainakin meidän perheessä tohelointia ja tuhoja vesillä on saanut aikaan eniten isä mutta ihan kuluttomaksi en voi oman touhuiluni perusteella lasten mukaan ottamista sanoa. Mutta siis kertaakaan en ole esimerkiksi pudonnut järveen, en edes veneen reunalla kiipeillessäni ja yleensä koukusta tulleet haavatkin ovat tulleet kotona.

Tässä olen jo iso kalastaja.

Lasten kanssa kannattaa kuitenkin käydä säännöt läpi ennen kalastuksen alkua. Ja säännöillä tarkoitan nyt sitä, että aikuista pitää kuunnella, välineiden kanssa ei heiluta miten sattuu ja vesillä ei turhaan huudella apua, koska se kuuluu kaikkialle vettä pitkin. Pelastusliivit ovat veneillessä ehdottomat, ja niiden on oltava oikean kokoiset ja oikein kiinnitetyt jo käyttömukavuudenkin vuoksi. Aurinkorasva, lippis ja aurinkolasit kannattaa pakata melkeinpä aina vesille.Muutoin on paras edetä lapsen ehdoilla, pitää evästaukoja ja vaikka uida välillä jos siltä tuntuu.

Kalastuksenhoitomaksusta ja luvista saat lisätietoa eraluvat.fi


ONKIMINEN

Onkiminen on varmastikin se helpoin lähestymistapa kalastamiseen lapsen kanssa. Onkimiseen ja pilkkimiseen ei tarvitse aikuinenkaan kalastuksenhoitomaksua. Lapsen kanssa voi olla helpointa aloittaa onkiminen joko rannasta tai laiturilta, etenkin jos lapsi ei ole tottunut veneilijä. Kannattaa satsata vähän kevyeen 3-4 metrin vapaan riippuen lapsen iästä ja koosta ja kilpaonkilaitteeseen ison korkki/styrox kohon ja ison koukun sijaan. Onkilaite on siis se paketti, jossa on siima, painot,  koho ja koukku ja joka kiinnitetään onkivapaan. Lapsen on paljon miellyttävämpi onkia kun vapa ei paina liikaa, koho on riittävän kevyt ja herkkä ja koukku riittävän pieni jolloin kala helpommin nappaa siihen kiinni.

Lasten kanssa ei kannata alkuun varautua olemaan ongella kovin pitkään. Etenkin jos kalaa ei tule, tulee pienelle äkkiä tylsää. Vapaa kannattaa opetella käsittelemään jossain muualla kuin puiden vieressä ja opettaa, että kun onki ei ole vedessä, on siima joko kädessä tai koukku kiinnitettynä onkeen. Lapsi kannattaa opettaa mahdollisimman alkuun myös käsittelemään koukkua turvallisesti, laittamaan itse mato ja irrottamaan kala. Piikikkään ahvenenkin saa koukusta irti nätisti kun liuttaa kättään siimaa pitkin kalan ympärille, jolloin piikit eivät voi nousta pystyyn.



HEITTOKALASTUS

Vannon heittokalastuksessa avokelan nimeen. Vaikka lapsille on valmiita lyhyen heittovavan umpikelasettejä, tässä on taas mielestäni panostuksen paikka. Kelan ja vavan lisäksi tarvitaan toki siima sekä lippoja, jigejä tai uistimia. Heitellä voi veneestä tai rannasta. Itse en ole tainnut koskaan veneestä edes heittää kun en ole kisannut tässä lajissa. Aikuiselle heittelijälle pitää olla jo sitten kalastuksenhoitomaksu hoidettuna.

Heiton suhteen vahva suositus, että sitä harjoitellaan ilman koukkuja, esimerkiksi pieni paino tai prikka siimaan sidottuna PUUTTOMALLA alueella. Kotipihan puihin ei välttämättä houkuta kiivetä irroittamaan koukkuja.


Jätin pois omalla kohdallani menestyksekkäimmän lajin eli vetouistelun ja toisaalta myös verkko- ja katiskalastuksen. Teksti olisi vain venynyt aivan liian pitkäksi. Niihin voin toki palata jos aihe kiinnostaa.

Voidaan palata myös talvikalastukseen syksymmällä

Jos itsellä ei ole mitään hajua kalastuksesta tai tarvikkeista, eikä lähipiiristä löydy kalastusintoilijaa, kalastusliikkeet  ja oman alueen kalastusseura kyllä varmasti neuvovat. Monet seurat myös järjestävät normaalikesinä kalastusleirejä, joihin voi osallistua vaikka ei olisi kalalla aikaisemmin käynyt. Omien lapsuuden muistojen vuoksi liikkeistä on pakko mainita kuopiolainen Rialinna ja paljon on tullut aikaa vietettyä muun muassa Joensuussa Sammutin ja kalastustarvikkeessa ja Jokikoneessa.

Tarkistathan aina kalastuksenhoitomaksun, pyydysluvat ja alueelliset kalastuslupa-asiat kuntoon. Huolehdithan myös kalojen tainnuttamisesta heti pyynnin jälkeen ja opetat myös lapsia käsittelemään kaloja aiheuttamatta kärsimystä. Myös kalastuksenkieltoalueet ja kalojen alamitat tulee huolehtia kestävän kalastuksen jatkumiseksi. Kalastus on mahtava mahdollisuus opettaa lapsille myös vastuullista luonnossa oloa, vaarantuneiden lajien suojelua ja kotitaloustaitoja.

Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie